Criza din Ucraina: ”Kremlinul a intrat singur în capcană”

Obiectivul președintelui Putin în Ucraina nu este anexarea teritoriilor estice, ci menținerea unui control si ”marcarea teritoriului”, iar acțiunile sale sunt mai mult tactice decât strategice, însă îl împig într-o capcană în politica internă din care se poate ieși foarte greu, este părerea expertei germane Sabine Fischer, intervievată de Der Spiegel.

Rugată să se exprime asupra veridicității faptului ca 4.000 de militari ruși și-au luat concediu pentru a lupta în Ucraina, Fischer spune că este ”un nonsens”. ”Dacă acești soldati chiar ar acționa independent, aceasta înseamnă că Rusia nu mai are control asupra propriei armate. Și acesta ar fi un dezastru. Mii de soldați care pleacă în permisie pentru a interveni într-un război într-o țară vecină? Este pur și simplu absurd”, spune Fischer.

Întrebată despre planurile lui Putin în Ucraina, Fischer arată că ”o ocupare sau anexarea estului Ucrainei, din punctul meu de vedere, nu a fost niciodată planul lui Putin. Daca se poate vorbi de un plan. Este vorba de menținerea controlului. Rusia se poate afunda oricând în conflict. Nu este exclus ca escaladarea situației să fie folosită pentru a crea un coridor pe uscat pentru a face legătura cu Crimeea”.

Fischer arată că discursul lui Putin care laudă eforturile separatiștilor proruși și acuză armata Kievului că pune în pericol viețile civililor este unul dedicat populației ruse.

”Putin se prezintă ca un lider moderat, pe care îl interesează reglementarea conflictului și protecția civililor. Aceasta se potrivește cu imaginea conflictului în Rusia: o luptă a populației rusofone din estul Ucrainei pentru apărare în fața unui regim extremist de la Kiev”.

Numai că marea problemă a lui Putin este sprijinul redus al populației privind o invadare a Ucrainei.

”Poate să apară o dilemă majoră. Dacă Putin acceptă o înfrângere a separatiștilor, atunci el va pierde pe plan intern. În același timp, populația este împotriva invaziei, iar informațiile despre soldații ruși morți și răniti in Ucraina încep să apară în presa rusă. Acesata este o amenințare pentru Putin. Pe moment, nu văd cum ar putea rezolva această dilemă. Liderii ruși s-au folosit de o retorică patriotică și naționalistă în abordarea acestui conflict, iar aceasta i-a aruncat într-o capcana din care se iese foarte greu, dacă se poate ieși din ea”, spune Sabine Fischer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.