Criza din Ucraina, ocazie pentru armata SUA de a se instala în Estul Europei

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a intreprins in saptamana ce se incheie o vizite in Polonia si Lituania, unde s-a intalnit cu presedintii Poloniei si ai celor trei state baltice. Ambasada SUA la Bucuresti anunta, recent, ca in luna aprilie secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, va veni in vizita in Romania. Daca Biden i-a asigurat pe cei patru presedinti ai statelor de la Marea Baltica ca SUA se vor conforma Artcolului 5 al Tratatului Nord Atlantic in cazul unie incursiuni militare ruse in Ucraina, este de asteptat ca celalalt inalt oficial american sa se faca asigurari similare si in Romania, stat de la Marea Neagra.

Joe Biden considera ca NATO va iesi din criza Crimeii „mai puternica ca niciodata” si datele problemei arata ca vicepresedintele SUA are dreptate, pentru ca tensiunile tot mai puternice din Europa permit Washingtonului sa-si sporeasca influenta asupra aliatilor de pe continent si in special asyupra “lupilor tineri” din NATO.

Metoda prin care Washingtonului poate folosi criza din Ucraina este similara celei din timpul razboiului din fosta Iugoslavie, folos8ita apoi si in interventiile din Afganistan sau Libia. Dupa bombardarea Serbiei, in primavara anului 1999, la Summit-ul NATO de la Washington s-a oficializat doctrina unor “operatiuni de reaspuns la crize care nu sunt prevazute de Articolul 5”. Situatia este similara, caci Ucraina, la fel ca si de altfel inexistentul stat Kosovo in 1999 , nu este membra NATO.

In contextul actual, criza din Ucraina este o ocazie excelenta pentru SUA de a accelera instalarea scutului american antiracheta in Europa, trecand mai usor peste eventualele reticente ale aliatilor europeni sau ale congresmanilor americani. Joe Biden a evocat frecvent in vizita sa angajamentul SUA pentru apararea antiracheta, cum de altfel o va face si Chuck Hagel in Romania.

SUA au inceput sa construiasca in Polonia baza in care vor fi instalate 24 de rachete SM-3 din sistemul Aegis. Guvernul polonez s-a angajat, in plus, sa investeasca 30 de miliarde de euro pentru realizarea unui sistem antiracheta propriu (cu tehnologie americana – o veste buna pentru complexul militaro-industrial din SUA). O alta baza unde vor fi instalate rachete SM-3 este in Romania, la Deveselu, baza care va deveni operationala in 2015 si se va adauga bazei de la Mihail Kogalniceanu, esentiala pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, dar si pentru eventuale lovituri asupra Rusiei sau in Orientul Mijlociu. Urmeaza apoi instalarea unui radar performant in Turcia si popularea Mediteranei si a Marii Negre cu nave americane dotate cu radare mobile Aegis – USS Tuxton, sosit recent la Constanta, este dotat cu un asemenea sistem.

In contextul situatiei din Ucraina este putin probabil ca guvernele sau parlamentele din statele riverane Marii Baltice sau Marii Negre, toate “tinere” membre NATO, sa initieze dezbateri pe tema ritmului in care se consolideaza prezenta “scutului” SUA sau pe teme unei potentiale cresteri a numarului de soldati americani stationati pe teritoriul acestor state, asa cum arata acordurile ca ar trebui facut.

Scutul antiracheta american este completat de navele dotate cu radare Aegis si rachete SM-3 din Mediterana. USS Donald Cook, o nava torpiloare lansatoare de rachete a sosit in februarie in Spania, la o baza unde se vor afla 1.200 de militari americani. Aceasta nava va fi urmata de alte trei, cu dotari similare, care vor patrula in Mediterana. Italia detine si ea fregate dodate cu sistemul american Aegis. Toate aceste nave dotate cu sistemul integrat Aegis se vor afla sub comandament american.

Pe langa accelerarea realizarii scutului antiracheta, SUA au recurs si la masuri mai mult simbolice: detasarea a 12 avioane F-16 in Polonia si 10 F-15 in tarile baltice.

Moscova a considerat intotdeauan ca scutul american antiracheta este o tentativa a SUA de a obtine avantajul strategic decisiv in fata Rusiei, pentru ca astfel ar putea neutraliza o potentiala lovitura nucleara a Rusiei. Aceasta pentru a nu mai vorbi de aluziile Moscovei la faptul ca scutul antiracheta se poate transforma in arma ofensiva. De partea cealalta, SUA sustin ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei, ci a unei amenintari nucleare iraniene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.