Criza dintre Ankara şi Berlin atinge paroxismul

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, cu mustaţă şi purtând o uniformă nazistă, apare pe trei sferturi din prima pagină a ziarului proguvernamental turc “Günes”. “Un Hitler feminin”, titrează cotidianul respectiv, care a adăugat şi cunoscuta cruce fascistă şi cuvântul #FrauHitler, dar şi sintagma “Tanti nasoala”.

France Presse arată că iniţiativa celor de la cotidianul citat este pe linia recentei afirmaţii a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care acuzase Germania şi Olanda de “practici naziste”, după ce acestea nu au acceptat ca pe teritoriile lor să aibă loc mitinguri cu participarea unor miniştri veniţi special de la Ankara, mitinguri în favoarea referendumului prin care actualului şef al statului turc să i se extindă puterile.

“Îmbrăţişând organizaţiile teroriste (…), Germania ridică toată Europa împotriva Turciei”, scrie Günes în subtitlu. Este lesne de înţeles că ziarul reia teza oficialităţilor de la Ankara potrivit cărora Berlinul adăposteşte separatişti kurzi şi prezumtivi pucişti implicaţi în tentativa de lovitură de stat militară de pe 15 iulie 2016.
Angela Merkel reacţionase imediat la aceste afirmaţii, cerând Turciei să păstreze “mintea limpede”, iar purtătorul de cuvânt al cancelariei de la Berlin, Steffen Seibert, a spus că respectivele “comparaţii cu nazismul sunt absurde şi deplasate, dat fiind că minimalizează crimele contra umanităţii ale naţional-socialismului”, relevă sursa citată.

Pe site-ul său de pe internet, “Günes” a publicat un alt fotomontaj, în care cancelara Merkel apare făcând salutul nazist, sub titlul “Nu este nicio diferenţă faţă de Hitler”.

Turcia condamnase pagina întâi a celui mai popular cotidian german, “Bild”, care susţinea că spune “adevărul în faţă” preşedintelui Erdogan, proclamându-l persona non grata în Germania şi denunţând “nebunia puterii”. Acest articol este “produsul unei mentalităţi alimentate de rasism şi xenofobie”, a afirmat într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

Iniţiativa ziarului “Günes” nu este o noutate în peisajul publicistic din Balcani, dacă ne amintim că în timpul crizei dintre Grecia şi UE, şi îndeosebi cu Germania, în publicaţii din Atena au apărut desene ori fotomotaje în care cancelara Angela Merkel era apropiată de fostul führer nazist.

În fine, semnalăm că această criză diplomatică provocată de Ankara s-a amplificat subit miercuri, când mai multe conturi de pe Twitter au fost piratate, printre acestea aflându-se cele ale Amnesty International, Ministerului francez al Economiei şi BBC America de Nord, în care au apărut mesaje în turceşte în care erau criticate Uniunea Europeană şi Olanda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.