Criza euro. Germania deţine armele sinuciderii întregii Europe

Criza europeană a datoriilor suverane riscă nu numai să rupă UE în grupul statelor euro şi al statelor de „mâna a doua”, ci chiar să scindeze zona euro în două categorii de naţiuni, scrie AFP.

Moody’s a avertizat că până şi statele cele mai stabile economic din UE-Germania, Franţa, Finlanda, Luxemburg, Austria şi Olanda, pot fi lovite de criza datoriilor, dacă aceasta va fi doborât Italia sau Spania. Banca elveţiană UBS arată, într-o notă adresată clienţilor, că „fie actuala structură a zonei euro se va schimba, fie componenţa acestei zone euro se va schimba”, scrie AFP.

Pe fondul acestei îngrijorări, Die Welt a informat că grupul celor şase state mai sus menţionate, toate bucurându-se de ratingul AAA, lucrează de câteva săptămâni pentru crearea unor „obligaţiuni de elită”, din vânzarea cărora să poată obţine pe pieţele financiare fondurile necesare susţinerii Italiei şi Spaniei. Dobânzile acestor obligaţiuni ar fi mici şi avantajoase pentru state, de doar 2-2,5%, cu puţin peste ceea ce Germania plăteşte în acest moment pentru obligaţiunile cu scadenţa la zece ani (1,98-2%).

Cancelarul Angela Merkel a infirmat existenţa unui asemenea plan, care ar duce la fragmentarea zonei euro. „Lucrăm intens pentru o uniune a stabilităţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe. Cum lucrează însă la aceasta este greu de presupus, o dată ce Berlinul respinge categoric atât ideea emiterii unor euro-obligaţiuni în numele tuturor celor 17 state euro, cât şi un statut de creditor de ultimă instanţă pentru Banca Centrală Europeană, similar celui al băncilor centrale. Berlinul se teme ca în acest fel inflatia şi-ar face loc în zona euro.

În schimb, Angela Merkel, izolată în cadrul coaliţiei sale din Bundestag, dar şi în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale din Karlsruhe, propune modificarea tratatelor europene (a Tratatului de la Lisabona), pentru introducerea principiilor guvernanţei economice şi a unor prevederi clare care să permită împrumutarea statelor aflate în criza. Curtea Constituţională germană nu a aprobat ajutorul financiar acordat până acum de Berlin decât ca măsura extremă şi temporară, deoarece tratatele în vigoare nu prevăd un mecanism de bailout.

Vorbind despre situaţia în care se află cancelarul Merkel, economistul francez Jacques Attali arată că, după cele două războaie mondiale „Germania deţine încă o dată armele pentru sinuciderea întregului continent” şi că, dacă Germania nu îşi schimbă poziţia, „va fi o catastrofă”.

Preşedintele Nicolas Sarkozy acceptă şi varianta modificarii tratatelor europene şi chiar a avertizat că, dacă unele state se vor opune modificării, UE şi zona euro vor merge înainte doar cu statele care pot accepta guvernanţa economică prin acorduri interguvernamentale, fără organizarea de lungi dezbateri, conferinţe, convenţii europene sau referendumuri, pentru că pieţele financiare nu au răbdarea politicienilor.

Un diplomat european a declarat pentru AFP că se încearcă negocierea unui nou tratat cu toate cele 27 de state membre UE, dar, dacă va fi prea dificil, se poate accepta şi o UE cu două viteze, în care să existe grupul de elită al ţărilor membre euro.

În această săptămână, Germania şi Franta încearcă să pună la cale un plan pentru ieşirea din criza care durează de doi ani, pe fondul îngrijorarii că extinderea crizei către Italia (cu o datorie suverană de 2 trilioane de euro, a treia datorie pe plan mondial) şi Spania va duce la o contaminarea chiar şi a celor mai stabile economii europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.