Criza greacă, o armă a Germaniei împotriva Franței

Ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble nu crede că zona euro este viabilă în actuala sa formula, spune fostul ministru de Finanțe grec Yanis Varoufakis pentru The Telegraph.

”Domnul Schaeuble crede că ar trebui să existe niște transferuri fiscale și un fel de uniune politică. El consideră că pentru ca o asemenea uniune politică să funcționeze fără a exista o federație, si prin urmare fără legitimitatea unui parlament federal ales, este necesar un executiv și foarte multă disciplină”, spune Varoufakis.

”Iar aceasta îmi arată că ieșirea Greciei din zona euro i-ar oferi lui Schaeuble suficient de multă forță cât să impună Franței ceva ce Parisul a refuzat: un anumit nivel de transfer de atribuții bugetare dinspre Paris către Bruxelles”.

Varoufakis susține că Schaeuble s-a răzgândit în privința faptului că Grecia ar trebui eliminată din zona euro și că de această dată nu face decât să aștepte ca noul plan de împrumut pentru Grecia să eșueze.

”Oricine știe că FMI nu vrea să participe la un nou program de finanțare, dar Schaeuble insistă ca aceasta să fie condiția unui nou împrumut. Suspectez că nu se va ajunge la nicio înțelegere pe 20 august”, spune Varoufakis.

În aceste condiții, spune fostul ministru grec, Comisia Europeană va trebui să bage adânc mâna în Mecanismul European de Stabilitate Financiară, ceea ce va irita Marea Britanie (Mecanismul este alimentat de la bugetul UE, nu doar al statelor euro). Până la finalul acestui an va fi clar că veniturile provenind din taxe sunt sub așteptări și astfel datoria Greciei raportată la PIB la fi de 210%, spune Varoufakis.

”Atunci Schaeuble va spune că avem de-a face cu un nou eșec. Nu face decât să ne amăgească. Nu a renunțat la planul lui de a scoate Grecia din euro”, a mai spus fostul ministru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.