Criza imigranților: „Lăsați-i să vină și lăsați-i să câștige”

În loc să se teamă, Europa ar trebui să-i primească pe imigranții ce încearcă sa intre în UE, consideră jurnaliștii de la săptămânalul britanic The Economist.

”Ar fi in interesul Europei montarea unui mare panou de bun venit”, scrie The Economist, care consideră că europenii au toate motivele să le deschidă larg poarta imigranților.

În primul rând avem de-a face cu un aspect moral, scrie săptămânalul. ”Cetățenilor europeni le place să se gândească că au un nivel ridicat de comapsiune”, însă în cazul imigranților nu o fac. The Economist enumeră evenimentele care arată că Europa nu este într-atât de primitoare pe cât se crede, pornind de la scena incendierii unor adăposturi pentru imigranți de către neonaziștii germani, adăugând că cel mai popular partid din Suedia este unul orientat împotriva imigrației sau că premierul ungar Viktor Orban spune că imigranții ”amenință supraviețuirea statului”.

Europa ar face bine să se uite către Liban, stat care a primit 1,1 milioane de imigranți, care înseamnă aproape un sfert din populația țării, sau la Tanzania, unde se afla sute de mii de refugiați din Burundi și Congo, o țară în care venitul mediu este de 50 de ori mai mic decât în Europa.

Cel mai important este însă aspectul economic. ”Forța de muncă europeană îmbătrânește și se diminuează”, iar imigranții sunt ”de regulă tineri și gata să lucreze”, îi pot ajuta pe europeni să își ramburseze ”datoriile uriase”.

Politica azilului ar trebuie să fie rapidă și generoasa, notează săptămânalul britanic. Oamenii care traversează un deșert și o mare este puțin probabil să fie niște pierde-vară. Dimpotrivă, studiile arată că probabilitatea ca imigranții, oriunde s-ar afla, să deschidă o afacere este mai care decât cea ca această inițiativă să aparțină autohtonilor. La fel, este mai puțin probabil ca ei să devină infractori și pot astfel contribui la bugetul statului. Teama că ar ”fura” din locurile de muncă sau că ar strica piața muncii prin salarii reduse este din nou falsă. Imigranții vin cu noi abilități, cu noi idei și conexiuni și tind să ducă la cresterea salariilor autohtonilor, cu excepția celor cu slabă pregătire. Și imigranții au mult de profitat, scrie The Economist. Într-o Europă cu o legislație predictibilă și companii eficiente, ei pot deveni de multe ori mai productivi, iar salariile lor pot crește considerabil.

”Este limpede că este necesară o monitorizare și mai atentă a grupurilor jihadiste”, scrie The Economis, care arată însă că întrebarea ”Cum îi poate asimila Europa mai bine pe imigranți?” are un singur raspuns: lăsați-i să lucreze. ”Această formulă funcționează bine la Londra, New York, Vancouver. Slujba îi ține pe tineri departe de problemele cu legea. La serviciu imigranții socializeaza cu autohtonii și le deprind obiceiurile și viceversa. De aceea politicile care nu îi includ în câmpul muncii pe imigranți sunt atât de nocive – de la restricțiile din Marea Britanie și până la piața muncii rigidă din Suedia, unde cei cu slabă pregătire nu-și pot găsi de muncă. O Europă mai deschisă, cu o piață a muncii mai flexibilă ar putea transforma criza refugiaților într-o oportunitate, așa cum a făcut America cu valurile de refugiați din secolul 20, mulți din Europa. Lăsați-i să vină și lăsați-i să câștige”, încheie The Economist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.