Criza refugiaţilor împinge ONU spre faliment

Statele membre G7, ţările UE şi statele bogate din Golful Persic vor acorda un ajutor de 1,8 miliarde de dolari pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, aflată într-un colaps financiar din cauza crizei refugiaţilor. Liderii lumii au fost avertizaţi prezenţi recent la Adunarea Naţiunilor Unite de către Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, că fondurile programelor umanitare s-au epuizat. „Am convenit sa asigurăm împreună suma de 1,8 miliarde de dolari care sa fie direcţionată către programele umanitare gestionate de ONU, în special cel al agenţiei pentru refugiaţi şi World Food Program”, a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Acesta consideră însă ”scandalos” faptul că agenţiile ONU care se ocupă de refugiaţi sunt ”subfinanţate” , conform AFP. Agenţiile umanitare – Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programul Alimentar Mondial (PAM), Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) – ”îi ajută pe oamenii în nevoie, pe teren şi fără intermediari. Este scandalos că ele sunt atât de subfinanţate, ajungând până în punctul de a fi nevoite să reducă raţiile alimentare şi ajutorul medical” acordat refugiaţilor, a declarat Steinmeier, într-un discurs în Adunarea Generală a ONU. Germania va acorda 100 milioane de dolari acestor agenţii în cadrul ajutorului promis de 1,8 miliarde de dolari.

Separat de cele 1,8 miliarde de dolari, Japonia va veni cu 1,5 miliarde de dolari către ONU, fondurile urmând să fie direcţionate către programele de gestionare a crizei refugiaţilor din Orientul Mijlociu.

În acest moment, ONU caută cu mare disperare soluţii pentru 60 de milioane de persoane aflate pe drumuri din cauza unor conflicte desfăşurate în câteva locuri de pe glob, în special Orientul Mijlociu şi Africa. „Noi suntem faliţi”, a recunoscut Antonio Guterres, Înaltul Comisar pentru Refugiaţi. El a spus că ONU nu a reuşit să asigure nici măcar minimele cerinţe pentru găzduirea imigranţilor sirieni în statele vecine din Orientul Mijlociu. „Asistăm la acest fenomen al migraţiei masive a refugiaţilor deoarece a fost imposibil să asigurăm o viaţă normala pentru ei în ţările în care au cerut prima data azil (Turcia, Iordania, Liban, n.r.)”, a spus reprezentantul ONU.

Agenția Reuters, care citează oficiali ONU, a anunțat în urmă cu câteva zile că, până la finalul acestui an, în Europa vor sosi 700 de mii de imigranţi, cu 300.000 mai mulți decât estimau aceiaşi oficiali în urmă cu o lună. De asemenea, până în decembrie 2016, sunt așteptați încă 850.000 de refugiați. Anul acesta, ONU are nevoie de aproximativ 20 de miliarde dolari pentru a gestiona criza umanitara de
proporţii aflată în plină desfăşurare. Apelurile Naţiunilor Unite pentru Irak, Yemen şi Sudanul de Sud au adunat doar jumătate din sumele necesare gestionării crizelor din aceste state, în vreme ce criza din Siria a strâns doar o treime din necesarul de fonduri.

Germania a primit 600.000 de refugiaţi de la începutul acestui an şi câte 10.000 sosesc în fiecare zi. ”Aceste cifre arată că nici noi nu putem să ne asumăm aceasta singuri pe termen lung. Este nevoie de o soluţie europeană, o soluţie care să se bazeze printre altele pe o cooperare strânsă cu vecinii noştri în jurul Mării Mediterane, în special cu Turcia”, a declara ministrul german Steinmeier. Acesta a
făcut apel la europeni, şi la toate ţările membre ale ONU, ”să se comporte ca buni vecini”. ”În faţa unei catastrofe umanitare atât de teribile precum cea din Siria suntem toţi vecini”, a a spus oficialul german.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.