CSM cere garantarea de către autoritățile turce a respectării drepturilor omului

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mircea Aron, își exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la gravitatea informațiilor vehiculate în spațiul public privind posibila încălcare a principiilor statului de drept, în special în ceea ce privește situația judecătorilor și procurorilor ca urmare a tentativei de lovitură de stat, se arată într-un comunicat emis, vineri, de CSM.

În aceste condiții, președintele CSM cere autorităților din Turcia să garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale omului în acțiunile întreprinse în legătură cu recentele evenimente.

„În absența unor comunicări oficiale din partea Înaltului Consiliu pentru Judecători și Procurori din Turcia sau a unor informații oficiale din partea instituțiilor turce și a celor internaționale responsabile cu protecția drepturilor fundamentale ale omului, președintele CSM susține demersul public internațional de a solicita garantarea de către autoritățile turce a respectării tuturor reglementărilor și tratatelor internaționale privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Statul Turc este parte, în toate acțiunile întreprinse de acesta în urma și în legătură cu tentativa de lovitură de stat consumată”, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, Mircea Aron arată că are încredere în capacitatea instituțiilor turce din justiție de a acționa respectând principiile independenței, imparțialității, legalității și dreptului la apărare al oricărui cetățean, independent de natura anchetei și/sau gravitatea faptelor anchetate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.