CSM: Laitmotivul ultimilor ani a fost și rămâne independența justiției

Președintele CSM, Marius Tudose, a afirmat duminică, de Ziua Justiției, că, în ultimii ani, societatea, politicienii, televiziunile și ambasadele au fost partizani ai aceleiași idei – independența justiției.

„Laitmotivul ultimilor ani — pe fondul efervescenței din viața politică românească, a bătăliilor din și prin presă, a mizelor personale sau de grup — legate de unele cauze deduse judecății ori de unele condamnări sonore — a fost și rămâne independența justiției. Ca într-o cruciadă, ne-am antrenat cu toții: sistem, societate, politicieni, televiziuni, ambasade; în numele aceluiași principiu, dar în tabere diferite, pe poziții de adversitate, cu arme și strategii sonore — aproape toate ineficiente — și cu toții partizani ai aceleiași idei: independența justiției”, a afirmat, duminică, Marius Tudose, la Palatul de Justiție.

Tudose a subliniat că dorește să aducă Justiției un omagiu „nu neapărat prin festivism, cât prin solemnitate și justă măsură”.

„Justiția modernă și statul democratic au menirea să asigure echilibrul absolut necesar devenirii umane și sociale prin dezvoltarea unui atașament autentic față de valori și principii. Acestea devin universale prin înțelegere și însușire rațională, într-un spațiu ce garantează drepturi și libertăți fundamentale, intrinseci demnității umane. Obligația respectării legii, din perspectiva satisfacerii așteptărilor și nevoilor de dreptate individuală și socială, trece prin mâna și raționamentul magistratului. Și nu trebuie să treacă fără respect față de cel judecat și față de societate, fără atașament față de profesie și fără devotament față de lege. Numai în acest fel Justiția înseamnă și este recunoscută ca autoritate, ca valoare și putere în stat, indiferent de soluția pronunțată într-o cauză și indiferent de orice și oricâte garanții ar fi scrise în legi”, a spus Tudose, potrivit Agerpres.

Referindu-se la constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea democrației și a statului de drept în România”, Tudose a subliniat că independența justiției este un principiu fundamental al dreptului și este garantată prin Constituția țării. ‘Iar autoritatea Justiției, respectul și încrederea cetățeanului în aceasta trece prin mâna magistratului. Punct. Restul sunt detalii care nu au voie să facă diferența’, a spus Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.