„CSM să aibă reacţie fermă la atacurile fără precedent care îi vizează pe procurori”

Direcția Națională Anticorupție a făcut un apel public către Consiliul Suprem al Magistraturii pentru a lua o poziție în legătură cu atacurile la adresa procurilor din ultima perioadă.

„Faţă de atacurile mediatice îndreptate împotriva independenţei justiţiei, în general, precum şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în special, derulate prin intermediul unor canale mass-media şi care sunt de natură a submina grav autoritatea judecătorească şi a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor, având în vedere că inclusiv în raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare publicat în ianuarie 2017 se arată că «este nevoie în continuare să se consolideze aderarea la principiile cooperării loiale între instituţii şi la principiul respectării independenţei sistemului judiciar, după cum se poate vedea din atacurile împotriva judecătorilor şi procurorilor exprimate prin intermediul mass-mediei române, fiind necesare mecanisme mai puternice de contracarare a acestora», apreciem că, este nevoie de o reacţie fermă şi vă ataşăm demersurile pe care le-a întreprins în acest sens Direcţia Naţională Anticorupţie pe parcursul ultimului an (24 de sesizări privind apărarea independenţei sistemului judiciar şi informări trimise procurorului general al PICCJ)”, arată DNA în apel.

Potrivit DNA, atacurile îi ţintesc pe procurorii anticorupţie şi sunt declanşate de „trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA”.

„Este fără precedent cum trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declaraţii publice şi comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfieraţi, calomniaţi, li se dezvăluie aspecte din viaţa privată. Tot acest climat mediatic nu a fost şi nu este unul care să favorizeze actul de justiţie, dar procurorii DNA îşi fac datoria, în ciuda acestui climat neprielnic, iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri, uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputaţiei sau a independenţei”, arată DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie subliniază că este evidentă necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare, în contextul în care se fac inclusiv afirmaţii foarte grave şi hazardate că dosarele sunt falsificate.

„Ne aflăm în situaţia în care procurorii DNA sunt agresaţi prin acuzaţii foarte grave, profund ofensatoare şi absurde în talk show-uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente şi grupuri de interese, aşa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor şi asupra DNA de natură a submina grav autoritatea judecătorească şi a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor”, mai arată DNA în apelul adresat CSM.

Sursa citată precizează că procurorii nu au posibilitatea de a-şi face, în acelaşi mod, public, cunoscute punctele de vedere, nu au, din punct de vedere legal şi deontologic, posibilitatea de a intra într-un astfel de dialog, astfel încât, se limitează la cadrul procesual legal, aşa cum este şi corect.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat CSM, în 27 ianuarie, să verifice dacă sunt afectate independenţa sistemului judiciar şi prestigiul magistraţilor prin afirmaţiile privind „fabricarea” unor dosare şi existenţa unui protocol de colaborare SRI-DNA.

DNA susţine că o serie de informaţii vizând „fabricarea ori înscenarea unor dosare penale” şi „urmăriri penale la ordine”, publicate de Evenimentul Zilei şi Flux 24 sunt neadevărate, ofensatoare şi absurde.

În acest context, DNA a arătat că procurorul-şef Laura Kovesi nu a participat la videoconferinţe organizate de SRI, nici săptămânal, nici ocazional şi nu are instalate în birou terminale speciale prin care să poată comunica instantaneu cu SRI.

„Nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kövesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori şi ofiţerii de informaţii în case conspirative. Dosarele penale sunt instrumentate strict prin raportare la Codul penal, Codul de procedură penal şi Legea 78/2000”, a precizat DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.