C.T. Popescu crede că Nicolae Breban este nebun şi imunitatea – comunistă

Cine a văzut emisiunea lui Prelipceanu în care invitat a fost C.T. Popescu a crezut, probabil, ca şi mine, că e vorba de o transmisiune de la Spitalul nr. 9. Nu vă grăbiţi să mă acuzaţi pentru limbaj, căci, în acea emisiune, C.T. Popescu a spus mult mai explicit că scriitorul Nicolae Breban are nevoie de un consult psihiatric!

Şi atunci, dacă aşa ne învaţă multipremiatul lui Tatulici, cum să nu-i urmăm exemplul? El, care a citit Biblia în trei limbi, crezînd că fiecare ţară are Biblia ei, se preface că, din milă şi blagoslovenie, ar vrea să-l pună pe Nicolae Breban în cămaşă de forţă, fără să-şi dea seama că propria lui cămaşă nu este prea strîmtă, ci doar are mînecile legate la spate!

Trecînd la fondul emisiunii, să vedem ce susţine C.T. Popescu. Întrebat ce părere are despre declaraţia acelui general SRI care spusese că instituţia lui urmăreşte dosarele aflate pe rol pînă la sentinţa definitivă, Popescu a spus că este întru totul de acord, că e normal ca SRI să facă acest lucru, cu condiţia să nu se implice în cauză! Dacă pe generalul acela îl mai înţeleg că, din sinceritate sau prostie, a spus ce se face la SRI, nu ce este legal, lui Popescu nu pot decît să-i promit că-i voi face o vizită în salon, căci pînă şi şeful SRI, Eduard Hellwig, ruşinat de spusele subalternului său, a încercat să mai dreagă busuiocul, spunînd că generalul a dat un mesaj incomplet şi că lucrurile nu stau chiar aşa cum le-a spus el!

Şi iată că vine acest formator de opinie, dă cu mucii în farfurie şi reafirmă nevoia ca SRI să-i urmărească pe judecători, ca nu cumva să dea o soluţie greşită, adică altfel decît ar vrea Cineva! Nu ştiu dacă C.T. Popescu are vreo problemă în justiţie, dar parcă aşa părea, că susţine această aberaţie doar pentru ca o persoană potrivită să-l audă şi să ţină cont de poziţia lui. Mă şi gîndeam că poate s-a redeschis „Dosarul Tinu”, că procuroii vor să afle unde au dispărut banii din seiful lui sau cine a primit banii de la Patriciu pentru a distruge unul dintre cele mai importante branduri de presă. Pe urmă m-am gîndit că poate a început ancheta împotriva celor care i-au lăudat pe mineri în iunie 1990.

Altfel, cum să-mi imaginez eu că un ziarist atît de celebru poate să susţină senin că SRI-ul are dreptul să urmărească dosarele aflate în stare de judecată? Pot eu să-mi permit să spun că numai un nebun poate să-şi imagineze că ofiţerii SRI se strecoară în arhiva instanţelor şi răsfoieşte dosarele ca să vadă ce probe sînt acolo? Sau că stă în sala de judecată şi notează ce declară un martor, după care se duce la sediul SRI şi face un raport de urmărire? Evident, nu. Or, cu mintea lui plecată hai-hui, Popescu vrea să spună că SRI trebuie să pună microfoane în birourile judecătorilor, astfel încît aceştia să-şi dea seama că s-a dus dracului independenţa lor? Căci, altfel, cum poate, C.T. Popescule, un ofiţer SRI să urmărească un dosar pînă la sentinţa finală? Zadarnic a încercat Prelipceanu să-i atragă atenţia că toate asociaţiile magistraţilor au reacţionat la această ilegalitate, Popescu a găsit răspunsul: şi ei sînt corupţi! Bine, mă, Popescule, atunci propune tu ca judecata s-o facă direct SRI-ul dacă, după tine, doar ei sînt cinstiţi!

Am impresia că boala lui Popescu este contagioasă, din moment ce, iată!, am început să scriu şi eu despre ce slobozeşte el. A doua sa teză (vedeţi ce frumos vorbesc despre C.T. Popescu?) se referă la o declaraţie a scriitorului Nicolae Breban, potrivit căreia ar fi cerut (cui?) ca Gabriel Liiceanu şi H.-R. Patapievici ar trebui să fie împuşcaţi. Cu toate că, pe toate canalele, Breban (inclusiv în articolul publicat în cotidianul.ro) a explicat că n-a spus aşa ceva, „marele” ziarist al lui Sârbu s-a şi repezit la gîtul său, presupunînd că, la vîrsta înaintată a scriitorului, declaraţia ar avea ca motiv nebunia, motiv pentru care l-a şi trimis la doctor, mai exact la psihiatru! A urmat o prealungă tiradă împotriva lui Breban pentru că omul a spus că-şi iubeşte ţara şi nu poate să lase netaxate opinii precum cea a lui Patapievici, care scrisese că „România este ca un cur” (scuzaţi, e citat). De fapt, Breban ar fi spus că în altă ţară, precum Polonia, cel care ar fi scris aşa ar fi fost împuşcat! Sigur, e nefericită exprimarea lui Nicolae Breban (am înţeles că şi dumnealui o regretă), dar de aici pînă la a spune că e nebun parcă e o cale lungă şi oglinda se întoarce înspre cel care rosteşte această enormitate. Într-un final, pînă şi Popescu a conchis că Breban nu se referea chiar la împuşcarea celor doi băsişti, însă a insistat că un control psihiatric s-ar impune! Pentru cine?

Şi astea două chestii n-au fost de ajuns. C.T. Popescu a mai spus ceva extraordinar: imunitatea vine din comunism! Ei, zi aşa, Popescule! Aici nu te poate contrazice nimeni, ce dacă istoria reţine că termenul acesta are vreo 200 de ani şi majoritatea ţărilor civilizate l-au trecut în constituţiile lor! Toate sînt comuniste, nu? Sigur, treci la salon!

Ne oprim aici. Nu de alta, dar e greu să ne stăpînim cuvintele. O iau, naiba, razna şi cine ştie ce rezultă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.