C.T. Popescu dă Biserica pe DNA şi o preferă pe Kovesi în locul lui Dumnezeu

Cristian Tudor Popescu e supărat rău pe Religie pentru că, scrie el, „religia nu explică şi nu demonstrează, ea doar decretează ce e rău şi ce e bine”. CTP vrea ca Biserica să fie aidoma DNA, să ofere probe despre tot ceea ce afirmă, iar Dumnezeu să nu se mai ascundă, ci să vină cu el la un talk show. Ca doamna Kovesi!

Ce este în capul lui cînd se dă în stambă cu astfel de aserţiuni, cred că nici Dumnezeu nu ştie. Încruntat prin definiţie şi supărat cumplit pe viaţă, în ultimele editoriale din „Gândul”, CTP pare că vrea să introducă democraţia în cer şi chiar să organizeze alegeri pentru stabilirea prin vot a Dumnezeului conducător, căci el, CTP-ul, nu crede că, în universul acesta infinit, ar exista unul singur, ci o puzderie, poate chiar un popor, un continent, o planetă de Dumnezei. Interesantă idee, pentru care CTP ar putea pleca în documentare chiar acum, încercînd să afle cîţi îngeri ar trebui să fie înscrişi în listele electorale, astfel încît, Doamne, fereşte!, să nu ne trezim că iar contestă cineva cvorumul! Dar CTP nu ştie (deşi, veţi vedea, a citit Biblia în 3 limbi!) ce se scrie în Ieșire 15:11 („Doamne, cine-i asemenea Ţie-ntre dumnezei?”) sau în Ieşire 18, 11 („Acum ştiu şi eu că mare este Domnul peste toţi dumnezeii, pentru că i-a smerit“), adică faptul că Biblia vorbeşte de mai mulţi dumnezei, între care creştinii îl văd pe YHWH ca fiind mai mare „peste toţi dumnezeii”!

Mare amator de etichetări, CTP numeşte Biserica Ortodoxă Română (BOR) drept Godporaţia (evident, de la en. God, Dumnezeu, contopit cu o parte din cuvîntul Corporaţie) şi sugerează că PF Daniel (CTP zice că PF ar veni de la „persoană fizică”) ar fi un fel de Adrian Sârbu, patronul de la „Gândul”, ale cărui ţinte „sunt banii”, pentru care oamenii Bisericii „încearcă să-şi fabrice noi generaţii de clienţi, care să se adape cu apă sfinţită, să pupe moaştele şi grebla părintelui”. Ce mai, un adevărat trafic cu copii în opinia acestui Sfîntîniţă!

Crezîndu-se deştept nevoie mare, CTP nu ezită să calce chiar graniţa bunului-simţ, scriind că „Biserica te spală de toate păcatele, cu condiţia să faci nişte daruri pe măsură către Casa Domnului. Pentru spălare de bani, te umflă DNA, în schimb spălătoria de păcate a BOR duduie, cu un profit dumnezeiesc, cum nu iese nici din traficul de droguri sau carne vie”. Că vrea omul să fie ne-simţit, îl priveşte, dar să nu-şi dea oare seama că a numi BOR o „spălătorie de păcate” seamănă a înjurătură pentru credincioşi? Oare cum s-ar simţi el dacă un ne-simţit asemenea lui l-ar înjura, aşa, din senin, de mamă? Tocmai el, care se ofusca zilele trecute de limbajul din presa de azi, nu înţelege că astfel de formule „hazlii” pot să-i jignească pe unii dintre semenii lui?

C.T. Popescu se declară ateu. Foarte bine, treaba lui. Dar de ce „ateu”, adică „fără Dumnezeu”? Cum să facă el, teoreticianul lui Michiduţă sau al lui Sfântâniţă (cum singur se declară), o astfel de blasfemie şi să-şi raporteze necredinţa tot la Dumnezeu? De ce să-şi spună el a-teu, cînd ar putea să-şi zică Pro-Cornilă (să fie şi Sîrbu mulţumit), raportîndu-se, de exemplu, la Dracuzeul lui?

Ne mai spune CTP că a citit Biblia în română, în engleză şi în franceză. Oare, de ce? Nu ştia că textul este identic? Credea cumva că englezii creştini sau francezii creştini au altă Biblie? Eeee, cu totul altceva era dacă citea Biblia în limba greacă pentru a scormoni în măruntaiele unor cuvinte sau pentru a găsi sensuri pe care nici româna, nici engleza, nici franceza nu le-au putut reda. Dar să citeşti Biblia în trei limbi numai pentru a spune ca CTP: „pot să susţin oricînd o controversă cu orice teolog” seamănă cu atitudinea unui om părăsit de toţi cei din jur, care, plictisit de singurătate, iese pe stradă să se bată cu primul întîlnit în cale, crezînd că astfel a avut şi el o conversaţie cu cineva! Şi acela controversează, nu?

În privinţa controverselor teologice, însă, CTP ar trebui s-o lase mai moale cu lauda, căci, dacă renunţă la lectura Bibliei în spaniolă, în germană, în rusă, în albaneză sau bulgară, poate-şi găseşte timp să-şi arunce privirea măcar pe Wikipedia, de unde ar putea afla că „Dumnezeu este termenul prin care se face referire la divinitatea supremă a celor trei religii monoteiste avraamice: iudaism, creștinism, islam”. Sau că „termenul „Dumnezeu” corespunde tetragramei ebraice YHWH, ce este un acronim. În lipsa altor precizări, în vorbirea curentă „Dumnezeu” desemnează Dumnezeul evreilor, al creștinilor și al musulmanilor. Asta ca să nu mai creadă dumnealui că dacă în şcoli s-ar preda Creştinismul, Islamismul şi Iudaismul nu s-ar mai vorbi despre Dumnezeu! Şi, aşa, între noi, păcătoşii, ştiaţi, d-le CTP, că „în limba română termenul este un împrumut de la păgânism, el provenind din latinescul «Domine Deus», mai exact din forma sa populară fără «i» («Domne Deus»), veche invocație păgână adoptată și de creștini pentru unicul lor Dumnezeu? În engleză cum e? Dar în franceză?

În cele două texte publicate în „Gândul” (ziar patronat de Adrian Sârbu, arestat de DNA pentru nu ştiu care fapte), C.T. Popescu face o adevărată apopologie DNA-ului, această nouă religie a ultimelor luni, care cere borfaşilor politici nişte denunţuri, oferindu-le la schimb judecarea în stare de libertate. Pentru CTP, asta este echivalentul pentru taina mărturisirii păcatului, căci nu ştie că, în Creştinism, spovedania nu este o turnătorie, ca la DNA, ci una dintre cele şapte Taine, alături de Botez, Mirungerea, Împărtăşania, Hirotonia, Căsătoria şi Maslul. Dar de aici este mai greu de înţeles pentru slujitorul lui Sfântâniţă!

Cu emfaza specifică tuturor celor care cred că au în buzunar toate adevărurile, CTP strigă: „nu sunt credincios, şi cu atât mai puţin, îmbisericit”, fără să-şi dea seama că a fi necredincios nu înseamnă să nu crezi în Dumnezeu, ci să nu crezi în nimic sau, cum se mai spune, să nu ai nici un Dumnezeu. Dar poate că omul e sincer, altfel n-ar fi încheiat apocaliptic: „Pe cale de consecinţă, cu privire la accesul în Rai, sunt pe lista neagră”. Normal!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.