C.T.Popescu şi Ponta au găsit vinovatul în PSD: Iliescu şi comunismul

Victor Ponta a identificat problemele prezidenţialelor într-un spasm de luciditate: de vină sînt comunismul, baronii şi corupţia. În ordinea asta. Aşa că prietenul său, Sebastian Ghiţă, a şi anunţat prompt după întîlnirea conducerii PSD: “Cred ca e momentul ca Ion Iliescu sa se retraga. Nu mai poate fi un simbol al PSD.” (sursa) Ghiţă şi Ponta au probleme că ar fi percepuţi drept comunişti. Aşa că vor să excludă comunismul din partid (Iliescu) şi, înţeleg, să ţină corupţia cît s-o mai putea. Sărac-cinstitul afară, bogătanii pesedişti de rit capitalist înăuntru, amuzant, nu?

Cred că n-au înţeles absolut nimic din aceste alegeri. De ce n-or fi înţeles de exemplu că poate tocmai jocul oportunist la toate capetele a iritat. Că tocmai dorinţa unor Ghiţă-Ponta de a fi un soi de gelatină ideologică le-a tăiat contactul cu un electorat doritor de schimbare. De ce să nu fi fost de vină o falangă de partid care mai aruncă pomeni mici la săraci şi pomeni mari la angajatori giganţi (CAS)? Asta în timp ce au ignorat (ca şi oponenţii lor, de altfel) orice problemă reală a unor cetăţeni din diverse pături sociale: salarii mici, facturi mari, servicii publice praf etc.

De ce să nu fi fost de vină tocmai continuitatea cu politica şi discursul băsescian practicat de Ponta? Şi de ce să nu fi fost de vină tocmai faptul că PSD a vrut să fie un soi de candidat al PPE în competiţie cu alţi vreo 3 populari. Eu ştiu că sînt tineri, dar au jucat cu cele mai anchilozate arme politice: tabloid, naţionalism prăfuit şi oportunism de dreapta concret dar cu care n-au convins pe nimeni. Ca să nu mai zic că Ponta n-a avut nici măcar curajul, de frica Antena 3, să-şi asume evidenţa: că DNA a funcţionat cel mai eficient în timpul mandatului său.

Şi Ponta, şi Ghiţă sînt jenaţi de propriul electorat. De fapt gîndesc despre el exact ce gîndesc şi fanii Monicăi Macovei, şi Stelian Tănase, şi toată “lumea bună” cu ceva bani la teşcherea (cei mai mulţi publici, că mogulii sînt mai puţini de-o vreme): că electoratul PSD este o adunătură de săraci puturoşi şi ştirbi care ar face bine să voteze cînd trebuie şi în rest să-şi vadă de supravieţuire.

Ponta şi Ghiţă nu înţeleg că un cetăţean normal la cap în ziua de azi simte profund abuzul economic şi că nu mai are iluzii legate de capitalismul de aur cum aveau decreţeii în 90. Unii îşi traduc abuzul prin prea multă corupţie (cei mai mulţi), deşi nu e doar asta. Alţii traduc prin prea mult “comunism”, e adevărat, dar e o explicaţie gata servită de propaganda momentului, e cam cum se bătea Ceauşescu cu fascismul la vreo 3+ de ani după război, în timp ce creştea la sîn alveole naţionaliste dubioase.

Ponta şi Ghiţă nu înţeleg că au jucat prost-prost, că pînă şi Iliescu le putea furniza zece idei mai bune decît tîmpeniile lui Teodorescu cu mîndria de România, unire şi multă flegmă în capul contra-candidatului.

Citiți articolul complet pe voxpublica.realitatea.net

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.