Cu acela ce ne fură banii şi ne terorizează cu mijloace câştigate tot din banii noştri!?

Câte ceva despre isprăvile primarului Bâlă din comuna Redea

  • Ziua Poliţiei se face la balta primarului
  • Chefurile notabilităţilor, la fel
  • Poliţaiul cară romii să-şi facă domiciliu de Redea pentru alegeri
  • Alegătorii tremură

Drumul de la Bucureşti la Redea trece prin câteva Românii mai mici. Diferite între ele, contradictorii, ici colo – feudale, pe alocuri cu aer de sud din Bagdad. Ba de la Alexandria până aproape de Caracal, ţara îţi arată şi o şosea modernă, făcută ca pentru defilări politice. Până acolo a ţinut interesul electoral al celor din Teleorman. Cei din Olt n-au decât să se plimbe şi prin gropiile proprii. Prin Roşiorii de Vede încerci să te descurci, iar la ieşire din oraş te cotropesc spaimele comice. Îţi vine să te cruceşti în faţa vilelor pe post de cavouri. O parte din cimitirul oraşului arată ca un cartier de lux al eternităţii locale. Şi, în sfârşit, intrarea în Caracal, despre care nu vreau să spun nimic, caracalenii şi cititorii fiind îndeajuns de inteligenţi să subînţeleagă. Este ca o prelungire stilistică a Capitalei, la ieşirea dinspre Alexandria.

M-am întâlnit cu Aurel Rădoi. N-a venit singur. De frică, de urât sau de teamă că aş pune la îndoială tot ce spune. A adus un martor. Ne-am aşezat la o masă. Dragă domnule, primarul nostru a fost condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte. A luat zece luni. A mai făcut şi un accident de maşină. De 12 ani este primarul nostru şi nu mai suportăm. A cumpărat o clădire a şcolii din Redea prin interpuşi. Este protejat de Secţia 5 de Poliţie Deveselu. Şeful secţiei Ion Delibaşa este cu el pe-o mână. Se adună aproape în fiecare duminică la balta primarului. Acolo îşi fac chefurile, acolo petrec şi îşi fac planurile. Şi-a făcut balta cu utilajele unei firme care lucra în comună. A zis că prin comună are nevoe de pământ pentru gropi. Şi pentru stadion.

Aurel Rădoi (stânga)

Şi a scos sute, poate mii de metri cubi de la baltă şi i-a băgat în sat. Acolo, în extravilan are un conac. Şi l-a făcut după ce a ajuns primar. Mai are o vilă în Redişoara, o moară şi o fabrică de pâine şi lucrează câteva sute de hectare de pământ. Primarul Bâlă este mecanic auto, şi-a făcut liceul la seral şi a luat repede o diplomă de agronom de la Facultatea de la Strehaia, secţie a Agronomiei de la Bucureşti. Face ce vrea el. Ca să ajungă drumul la balta lui a prelungit un asfalt cu 276 de metri să meargă pe curat la proprietatea lui. A primit bani de la judeţ pentru drumuri comunale şi şi-a dus drumul la el la proprietate.

A tras şi curentul acolo. Avea şcoala o sală de sport. Era cea mai frumoasă din Olt în mediul rural. Aveam şi club de lupte şi campioni. La Redea se ţineau concursuri. Clădirea era în domeniul public al statului. Au trecut-o în domeniul privat, au făcut caiet de sarcini şi au câştigat-o nişte apropiaţi. Când am protestat şi am pus întrebări, m-a bătut în faţa porţii în 2012. Am făcut acţiune şi procurorul refuză să trimită ordonanţa. Aşteaptă să se prescrie.

Fabrica de pâine

L-a bătut şi pe şeful postului de poliţie, pe unul Laurenţiu D. Acum e la circă la Caracal şi i-au dat numai o amendă de 1.000 de lei. Nimic, nimic, altceva. Îi descurcă şi-i înnoadă pe toţi. I-au făcut dosar pentru deţinere ilegală de armă şi de muniţie. Și pistol şi 1.370 de gloanţe cu vârf de plumb. Ameninţa oamenii. Nu vrea pe nimeni candidat împotriva lui la Redea. I-am făcut şi plângere penală pentru deturnarea de fonduri europene în 2015. Degeaba. Am dat date corecte, există martori, nu cercetează nimeni. A primit banii ilegal. E prieten şi cu fostul prim procuror de la Caracal, Defta Valer.

Ăsta a ieşit la pensie şi creşte porci şi se aprovizionează cu tărâţe de la Bâlă de la moară. Tot Defta l-a pus în locul lui pe Popescu Cristian. Fostul subprefect Panduru este acum avocatul lui Bâlă. Toţi sunt un grup. Şi Ciocan, preşedintele PSD Caracal. Geaba făceam plângeri. Toate erau trimise la Judeţ, de la judeţ la Parchetul Caracal, iar verificarea ajungea la Cica 5 Deveselu. Iar Bâlă zice:

– La mine în comună fără ştirea mea nu face nimeni nimic!

Te vede cu cineva care nu-i place, vine la tine la poartă şi strigă:

– Te-am văzut cu duşmanul meu!

Scriu, ascult, privesc. Lângă noi, martorul. E liberal. Trebuie să aibă curaj să fie martor la această discuţie. Le zic că toate sunt de speriat. Dar ne mai trebuie şi nişte probe. Şi scoate probele. Decizia Tribunalului Judeţului Olt de condamnare la 10 luni închisoare, ordonanţe peste ordonanţe de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal prin care se dispune scoaterea de sub urmărire penală a ”învinuitului Bâlă Dan”, protocolul ”istoric” între Şcoala Generală Reda şi Primăria Redea prin care şcoala predă primăriei o clădire (sala de sport) etc.

– “Domnule Nistorescu, comuna a luat un credit pe 20 de ani de la Alpha Bank pentru a face drumul comunal 143 Redea-Redişoara. Comuna Redea a luat 23 de miliarde şi plăteşte 43 de miliarde lei vechi. Au comis un abuz împotriva unui investitor şi au pierdut procesul. Trebuie să plătească 844.045 RON şi vor să folosească banii primăriei pentru a achita o datorie generată de un abuz al lor. E un război pe sume mari pe care le-au primit de la guvern şi n-au plătit nici o datorie rezultată din decizia instanţelor”.

– Ştiţi câte amenzi a luat pentru bătăi?

– Nu ştiu, n-am de unde? Câte?

– Nici noi nu ştim! Multe!

Omul a divorţat ca să nu-i confişte nimic dacă pierde un proces. Tehnică de politicieni şi de primari de la Bucureşti. Dar stă cu ea.

– Toate nebuniile astea sunt adevărate, îl întreb eu pe liberalul Neagu Oprea?

– Sunt adevărate! La noi, Ziua Pensionarului este din patru în patru ani, înainte de alegeri. Le bate pe secretare, consilierii mor de frică şi votează orice le cere el. La PNL este o femeie, Petrache Speranţa. I-au tăiat cauciucurile într-o noapte. Nu demult, într-o joi noaptea i-a rupt cineva 250 de pomi din grădină. Credeţi că îi caută cineva pe infractori? La vot are el 40 de pompieri cu care intră oamenii în cabină.

Şirul aiurelilor este lung. Nepotul lui Văcăroiu nu este nepotul lui Văcăroiu. Abia dacă poate fi o rudă a nevestei fostului prim-ministru al României. Dar primarul Bâlă este cel care lucrează un pământ care este al soţiei lui Nicolae Văcăroiu. De ajuns că atunci când se vorbeşte despre pământ primarul Bâlă zice:

– Mă, oare ale lu’ unchiu’ Văcăroiu or fi bune. Dacă nu să mă duc la el să le rezolve.

Şi oamenii tac, că bătăuşul şi tartorele comunei ar fi nepotul lui Nicolae Văcăroiu.

– Haideţi să mergem la fermă la Redias să aflaţi ce le-a făcut ăstora. Ca să-l alunge pe cel care lucra pământul sub nasul lor nu i-au dat adeverinţe pentru suprafeţele cultivate ca să-şi încaseze oamenii banii. L-au dat în judecată şi au câştigat şi acum tre’ să plătească primăria. Şi au luat banii de la guvern.

– Haideţi la cei de la Redias! Dar întâi să-i vedem casa!

– NUUUUU, că ne filmează şi avem şi mai multe belele. Are camere şi ne vede pe toţi.

– Mergem la aia de pe baltă.

– Nici acolo, că poate fi acolo cu poliţaiu şi cu domni de la parchet şi de la judeţ.

Niciodată nu mi-a fost dat să văd o asemenea frică în oamenii dintr-o comună. Şi niciodată atâtea hârtii emise şi rezolvate de instituţiile statului.

– Bine, haideţi să vedem ce le-a făcut Bâlă şi celor de la Redias cu adeverinţele şi cu pământul!

(Va urma)

Citeşte şi Familia Rădoi din Redea (Olt) vrea să emigreze de groaza primarului Bâlă (1)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.