Cu bastonul prin Bucureşti!

Proiectul “Cu bastonul prin Bucureşti”, organizat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN şi desfăşurat sub sloganul “Descoperă oraşul pas cu pas!”, a adunat, în cele cinci săptămâni de la lansare, peste 2.000 de participanţi.

De la Ateneul Român până la Casa Scarlat Kreţulescu, pe un traseu de aproximativ 1,5 kilometri, bucureştenii şi turiştii sunt invitaţi la o călătorie în timp, pe urmele lui George Enescu, Constantin Brâncoveanu, Vodă Caragea, Barbu Știrbei, Pache Protopopescu sau Miţa Biciclista, şi pot afla poveşti inedite despre cea mai mondenă arteră de circulaţie a Capitalei, istorii despre primele tramvaie trase de cai, despre viaţa de noapte din Bucureşti, crime, modă şi lux, dar şi poveşti despre chiriaşi, prinţi, curtezane, oameni politici, grădini de vară, palate şi teatre.

Cu ocazia aniversării celor 555 de ani ai Capitalei, echipa ARCEN prezintă în fiecare joi “Poveştile Bucureştilor”, o serie de mini-filmuleţe care surprind cele mai fermecătoare istorii şi întâmplări din Bucureştiul de altădată.

Prin intermediul noului traseu-cultural, ARCEN îi invită pe locuitorii Capitalei să înţeleagă importanţa cunoaşterii şi conservării memoriei oraşului, a protejării patrimoniului construit, dar şi necesitatea implicării civice în vederea salvării identităţii oraşului Bucureşti, în contextul în care lipsa viziunii urbanistice, corupţia şi dezinteresul pentru patrimoniul istoric şi cultural al oraşului rămân o realitate care domină prezentul Bucureştiului.

Cei care nu au ajuns până acum la traseul cultural pietonal gratuit “Cu bastonul prin Bucureşti” sunt aşteptaţi în fiecare sâmbătă de la ora 11.00, şi duminică de la ora 18.00, în faţa Ateneului Român, până pe 7 septembrie.

Cum arăta o cârciumă de mahala?

Cu bastonul prin Bucureşti

„La geamurile care se voiau şi vitrină, era arborată aceeaşi frumoasă perdea de sticle colorate cu fel de fel de bunătăţi într-însele, aceleaşi borcane mari de vişinată ca rubinul, cu murături ca un mozaic de pietre scumpe. La stradă acelaşi cuptor rudimentar cu cărămidă şi pământ galben, cu aceleaşi vase de aramă ce ispitesc călătorii flămânzi, şi alături, acelaşi grătar negru şi unsuros, lângă care mititeii stau aliniaţi ca soldaţii sub paza muştelor zglobii; aceiaşi patricieni zemoşi, cleioşi şi roşii, înşiraţi pe un băţ suspect, aceleaşi perdele de pastramă neagră cu dungi galbene marmoreiene atârnate de uşă, aceleaşi felii – ceva mai mici – de vacă asasinată, transformabile în fleici, pârjoale, vrăbioare, prin îngrijirea părintească a băiatului de la prăvălie”, scria Henri Stahl.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.