Cu cât ar trebui să scadă prețurile la alimente

De luni, 1 iunie, intră în vigoare reducerea TVA la 9% la alimente, iar prețurile ar trebui să scadă cu aproximativ 12% – 12,5% .

Reducerea TVA se aplică, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă de păsări, animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne şi organe, peşte, crustacee, moluşte, miere naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate şi mirodenii, cereale (cu excepţia celor pentru însămânţare) şi băuturi nealcoolice. În această categorie mai intră produsele de morărit şi panificaţie, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.

Reducerea se va aplica pe tot lanțul economic, de la producător până la consumator.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, crede că efectele reducerii TVA la alimente se vor simți chiar din ziua în care intră în vigoare măsura. Patroni ai magazinelor de cartier spun însă că abia peste o lună, când vor scăpa de stocuri, s-ar putea vedea primele preţuri mai mici. Pe de altă parte, marii retaileri au anunțat că vor transfera integral diferenţa clienţilor.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aprecia că reducerea TVA la alimente va avea ca efect scăderea prețurilor, relansarea consumului și o colectare mai bună la bugetul de stat. Scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei în acest an.

„Reducerea TVA va avea ca efect scăderea prețurilor, relansarea consumului și o colectare mai bună la bugetul de stat. (…) Este calculat un deficit teoretic, pentru că eu nu cred că va exista un deficit de încasări la bugetul de stat de 2,5 miliarde de euro pentru 6 luni pe care le mai avem în acest an. Dacă vom relansa consumul, așa cum sper eu, cu siguranță încasările vor acoperi acest deficit, dacă nu cumva vor fi mult mai mari. Coroborate și cu acele controale, sunt convins că, dacă reușim să fiscalizăm o cantitate cât mai mare, vom avea venituri suplimentare la buget odată cu aplicarea acestei măsuri”, a spus Constantin.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.