Cu cât au crescut prețurile alimentelor la raft în aprilie

Preţurile alimentelor au crescut la raft cu 0,33%, potrivit unei analize făcută de ministerul Agriculturii care se bazează pe cele mai recente datele ale Institutul Naţional de Statistică, potrivit B1.ro.

Informaţiile au fost solicitate săptămâna trecută de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi arată că majorarea de preţuri din aprilie 2015, faţa de martie 2015, la produse alimentare este cea mai mare din ultimii 3 ani.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în special la pâine şi la produsele de panificaţie.

Diferenţă de preţ s-a văzut la raft şi la preţul cărnii, în special la cea de vită și cea de pasăre, excepţie făcând doar carnea de porc.

Printre produsele cu prețuri majorate se află și lactatele – laptele, brânza şi un untul. Românii au ajuns să lase mai mulţi bani în supermakturi şi la capitolul alcool. Preţul la vin şi bere a fluctuat în ultima perioadă, iar nu în ultimul rând diferenţa de preţ a putut fi observată şi la miere. La polul opus se află produsele ale căror preţuri au scăzut în perioada analizată de Ministerul Agriculturii. Din această categorie fac parte legumele, uleiul şi zahărul, peştele şi ouăle.

Analiza Ministerului Agriculturii a fost făcută pe baza informaţiilor de la Institutul de Statistică, solicitate săptămâna trecută de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Solicitarea Ministerului a venit în contextul în care, ulterior anunţului cu privire la reducerea TVA la alimente, făcut de Guvern pe 7 aprilie anul curent, mai multe asociaţii de producători au acuzat marii retailerii de faptul că au majorat artificial preţurile. Concluzia este că majorarea de preţuri din aprilie 2015 faţa de martie 2015 la produse alimentare este cea mai mare din ultimii 3 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.