Cu cât și unde au crescut salariile în iunie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în iunie de 1.687 lei, cu 5 lei (3 la sută) mai mare faţă de mai și cu 5% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare decât în mai.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.707 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (981 lei).

Potrivit sursei citate, în iunie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou) dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat, în iunie, după cum urmează: cu 12,7% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, respectiv cu 10,7% în fabricarea produselor din tutun; între 6% și 9% în fabricarea băuturilor, telecomunicații, extracția minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, depozitare și activități auxiliare pentru transport; între 3,5% și 5,5% în fabricarea produselor textile, activități de editare, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente.

Pe de altă parte, importante diminuări ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-14,6%), în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (între 6% și 9%), în fabricarea altor mijloace de transport, tranzacții imobiliare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, industria metalurgică, transporturi terestre și transporturi prin conducte (între 2% și 4,5%).

Potrivit INS, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare fluctuații ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (0,4%), administrație publică (-0,1%), sănătate și asistență socială (-0,5%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.