Cu cât va crește prețul gazelor

Prețul gazelor va crește cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, la o dezbatere pe teme energetice, citat de Agerpres.

„De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64 (din 2016 — n.r.), care este în dezbatere în Parlament și considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol naturale”, a spus Havrileț.

Potrivit acestuia, măsura va duce la o majorare între 5 și 6% a prețurilor actuale pentru populație.

„În previziunea noastră, având în vedere evoluția prețurilor internaționale care sunt la același nivel sau foarte apropiat față de gazele din producția internă, considerăm o creștere de câțiva lei pe MWh, adică o creștere între 5 și 6% pe mia de metri cubi”, a precizat președintele ANRE.

El a subliniat că populația este protejată în fața unor fluctuații majore a prețurilor pe piața liberă, având în vedere metodologia stabilită de ANRE pentru achiziția gazelor destinate consumului casnic.

„ANRE a stabilit o metodologie potrivit căreia achiziția gazelor pentru populație să se facă pentru un an de zile pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie — aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt atașați acestei pieței vor cumpăra gaze la prețul de acum pentru un an întreg. Aceasta înseamnă că consumatorul casnic este protejat împotriva unei creșteri neașteptate de preț”, a mai spus Havrileț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.