Cu ce candidaţi vor să-i ademenească partidele pe sătmăreni

O mare parte dintre sătmăreni consideră că partidele politice au prezentat în judeţul Satu Mare, pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, cele mai anoste şi slabe liste de candidaţi din perioada postdecembristă. Pe listă sunt prezente persoane necunoscute, fără carieră profesională sau politică, alături de persoane cu state mai vechi în politică, dar care au probleme penale ori nu s-au remarcat în mandatele anterioare.

PSD a aruncat-o în luptă pe locul I pentru Camera Deputaţilor pe juna Ioana Bran, în vârstă de 30 ani. Licenţiată în ştiinţe economice, aceasta nu şi-a construit o carieră profesională proprie, fiind angajată după absolvirea facultăţii la distileria de alcool al tatălui său, într-un post formal de director comercial. Pe plan politic, s-a înscris în PSD cu circa cinci ani în urmă şi a deţinut funcţiile de vicepreşedinte iar, din acest an, de preşedinte al TSD Satu Mare. În 2012 a devenit consilier judeţean din partea PSD, dar timp de patru ani nu a avut nicio iniţiativă în această calitate şi nu a luat niciodată cuvântul în şedinţele Consiliului Judeţean. Ascensiunea politică de ultimă oră a Ioanei Bran, prin desemnarea sa pe primul loc pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor, i-a uimit pe majoritatea colegilor săi din organizaţia judeţeană a PSD. Potrivit unor veterani din PSD Satu Mare, această ascensiune fulminantă s-ar datora preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, căruia i-ar fi căzut cu tronc fata, după ce s-a dedulcit mai mulţi ani cu pălinca Bran produsă de tatăl acesteia şi oferită din belşug de anumiţi lideri judeţeni ai PSD. Unele televiziuni naţionale au prezentat-o recent pe Ioana Bran drept „o nouă Cătălina”, cu referire la fosta pupilă a lui Liviu Dragnea, Cătălina Ștefănescu, care a ajuns, prin grija acestuia, deputat PSD la 23 ani. Fratele Ioanei Bran a fost consilier personal al fostului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, până ce a fost arestat pentru trafic de influenţă, într-un dosar instrumentat de DNA, reţinându-se în sarcina sa că a pretins şi a primit suma de 500.000 de euro pentru a interveni la ANRP în vederea acordării unor despăgubiri în sumă de 5,2 milioane de euro unui interlop (Michael Mureşan) pentru un teren periferic din municipiul Satu Mare. În acest dosar a fost implicat şi tatăl candidatei, patronul distileriei Bran, care a încasat faptic şpaga de 500.000 euro, prin încheierea unui contract fictiv de împrumut cu interlopul Mureşan. De-a lungul anilor au existat suspiciuni că la firma tatălui candidatei PSD s-ar produce evaziune fiscală cu alcool.

Pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor se află pe primul loc actualul deputat Romeo Nicoară, care a deţinut până recent funcţia de copreşedinte al PNL Satu Mare. Deşi au lansat la alegerile locale din acest an sloganul „Gospodarii Sătmarului”, deputatului Romeo Nicoară şi noului preşedinte al PNL Satu Mare, Ioan Rus, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, li se reproşează că nu au fost implicaţi în niciun proiect de anvergură pentru judeţul Satu Mare. Liberali declaraţi, nici Nicoară, nici Rus nu au avut de-a face cu zona afacerilor sau a profesiilor liberale, activând la stat, ca bugetari, în ultimul deceniu. Romeo Nicoară nici nu a prea avut tangenţă cu judeţul Satu Mare în ultimul deceniu întrucât în perioada 2005-2008 a primit un post călduţ de consilier la Cancelaria prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, după care fostul premier liberal i-a asigurat un colegiu şi un mandat de senator în judeţul Teleorman. Ulterior, dat fiind că la alegerile parlamentare din 2012 în colegiul respectiv din Teleorman a candidat fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, Romeo Nicoară a candidat şi a fost ales deputat pe listele PPDD într-un colegiu din Bucureşti, după care a revenit în PNL. Unii colegi de partid, care l-au poreclit „Dormeo Nicoară”, îi reproşează că, după 12 ani de activitate politică în capitală, ar fi rupt de problemele judeţului Satu Mare. Alţii îi reproşează că a devenit pudelul actualului prefect al judeţului Satu Mare, Radu Bud (alt liberal declarat care a fost bugetar la stat în ultimii 12 ani, ca prefect şi înalt funcţionar guvernamental, care-l are în ultima vreme ca sfetnic de taină pe afaceristul Dumitru Pop, zis Mitică Ofsaid, cunoscut ca fin al fostului copreşedinte al PNL, Vasile Blaga), precum şi că în ultima perioadă a început să fie tot mai distant şi chiar arogant. Nasul i-a crescut în ultimul timp şi noului preşedinte al PNL Satu Mare, Ioan Rus, care s-a remarcat ca liberal în funcţia de director la SC Faur SA Bucureşti (fosta întreprindere de stat 23 August), pe care a primit-o ca sinecură politică timp de un deceniu şi care i-a adus un salariu lunar de peste 9.000 lei (dublu faţă de un parlamentar).

ALDE se prezintă la Satu Mare pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor cu Ovidiu Silaghi, deputat în două legislaturi (2004-2008 şi 2012-2016) şi ministru în două guverne (Tăriceanu II şi Ponta I). Ovidiu Silaghi are un dosar voluminos la structura centrală a DNA, în care este cercetat, printre altele, pentru trafic de influenţă legat de primirea unei sume de 200 000 de euro de la patronul Romstrade, Nelu Iordache, în vara anului 2012, când deţinea portofoliul de ministru al Transporturilor, pentru a facilita firmei acestuia încasarea unor plăţi de la CNADNR. ALDE prezintă lista cea mai penală la Satu Mare dacă avem în vedere că pe locul doi pentru Camera Deputaţilor se află cumnatul şi finul lui Silaghi, Adrian Ștef, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare în perioada 2012-2016, care este cercetat în două dosare penale instrumentate de structura centrală a DNA şi într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA, care a efectuat recent percheziţii la domiciliul său, la Consiliul Judeţean şi la instituţii subordonate acestuia, precum şi la firma sa de pază şi protecţie Folda Security. În dosarul DNA Oradea este cercetată şi Marcela Papici, fost viceprimar al municipiului Satu Mare şi manager al Spitalului Judeţean de doi ani, care figurează pe primul loc pe lista ALDE pentru Senat.

O candidatură controversată la Satu Mare este şi cea a chestorului de poliţie în rezervă Vasile Maior Ciocan, care ocupă primul loc pe lista Partidului România Unită pentru Camera Deputaţilor. Acest Ciocan, care se prezintă şi pretinde să i se spună general, a fost ofiţer de grăniceri, ocupând înainte şi după 1989 funcţia de comandant al batalionului de grăniceri din Satu Mare. Înainte de 1989 s-a remarcat prin slugărnicia faţă de mai-marii judeţeni ai PCR, iar după a făcut sluj în faţa unor lideri locali şi naţionali ai PSD. În zilele Revoluţiei din 1989, singurele gloanţe trase la Satu Mare se datorează tembelismului comandantului Ciocan de la unitatea de grăniceri. În timpul guvernării Adrian Năstase, Vasile Ciocan a fost promovat şef al Direcţiei Regionale Oradea a Poliţiei de Frontieră şi a fost avansat la gradul de chestor. Totodată, şi-a luat doctoratul în ştiinte juridice, cu o teză de drept internaţional public, intitulată „Buna vecinătate”, care constituie un plagiat ordinar, şi a devenit cadru didactic la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, Filiala Satu Mare. Întrucât în ziua de Paşti din anul 2004 a comis un accident mortal de circulaţie, în urma căruia a decedat o femeie însărcinată, şi a fost condamnat pentru ucidere din culpă, a trebuit să treacă în rezervă şi s-a orientat spre politică. S-a înscris în PSD, unde a dat din coate şi din genunchi până ce a devenit vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi a ajuns consilier judeţean începând din 2012. Nu s-a remarcat prin nimic deosebit nici în organizaţia de partid nici în Consiliul Judeţean, iar, cu circa o lună în urmă, a plecat din PSD în PRU, fiind nemulţumit că, în urma votului exprimat în forul judeţean de conducere a PSD, nu a fost desemnat candidat la Senat pe prima poziţie, ci doar pe a doua. Halal candidat PRU: fost comunist înfocat, condamnat penal, suspect de plagiat şi traseist politic.

Liste anoste în mare parte, cu multe nume noi, mai puţin cunoscute, prezintă şi UDMR în judeţul Satu Mare, în care această formaţiune mizează constant pe un electorat propriu de 35-40% şi va fi, ca şi în alte dăţi, câştigătoarea celor mai multe mandate parlamentare la alegerile din 11 decembrie. Modul de întocmire a listelor a nemulţumit mai mulţi politicieni consacraţi din UDMR Satu Mare, care reproşează actualilor lideri judeţeni un anumit exclusivism şi o anumită părtinire. Unii spun chiar că la butoanele UDMR şi ale Consiliului Judeţean ar fi revenit la Satu Mare fostul preşedinte Szabo Ștefan, care a demisionat din funcţie în toamna anului 2007, după ce împotriva sa au fost declanşate mai multe anchete penale pentru fraude şi fapte de corupţie. Ulterior, Szabo şi-a vândut afacerile şi casa din Satu Mare şi s-a stabilit în Ungaria. A revenit din umbră în fruntea bucatelor după ce în acest an a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean fostul său subaltern Pataki Csaba, pe care l-a promovat şef al Direcţiei de Integrare Europeană în timpul mandatului său. (V. Marian)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.