Cu frică sau cu iubire de Dumnezeu?

Motto: „Vai lumii din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului prin care vine sminteala!” (Sfântul Evanghelist Matei).

„Vai omului prin care vine sminteala”, avertizează Sfântul Evanghelist Matei, căci „osânda este aceasta că lumina a venit în lume şi oamenii iubiră întunericul decât lumina pentru că faptele lor erau rele”, ne mai spune Sfântul Evanghelist Ioan.

Într-o ţară care nu oferă tinerilor orizonturi de aşteptare, este firesc să existe o foarte redusă speranţă de viaţă îndelungată. Şi nu avem nevoie aici neapărat de statistici pentru argumente. Putem vedea cu ochiul liber cum se topesc pe picioare demografiile cele mai vulnerabile, dar şi cele mai batjocorite de cei puternici: copiii şi bătrânii.

Şi faţă de mizeria socială în care se zbat milioane de români, deveniţi sclavi sociali pe exploatarea economică numită România, care este cuvântul bisericii? Este el alinare? Sau alienare? Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit, cu un cinism greu de prevăzut pentru un decident responsabil, cea mai neaşteptată perspectivă asupra speranţei de viaţă a poporului român. Patriarhul nu cuantifică speranţa prin sufletele care se nasc şi vor lumină. Nu-l interesează dorinţele, idealurile, proiectele de viaţă ale poporului român. Acestea aparţin hazardului, şi nu eternului. Sunt sortite pieirii pământeşti şi nu au valoare pentru suflet. Probabil de aceea patriarhul nu se îngrijeşte defel de orfelinate, sanatorii, azile, şcoli, spitale, educaţie, de sănătatea sufletească a celor disperaţi.

Patriarhul oferă numai o imagine pentru ameţit proşti: trăiţi, munciţi, suferiţi, căci speranţa nu este în viaţa de aici, iar „viaţa este în altă parte”, pentru a-l parafraza pe Kundera.

Pentru Patriarhul BOR, viaţa mea nu este aici. Este insignifiantă pentru privirea lui. Pentru gestul lui. Speranţa mea nu trebuie să fie în ziua de mâine, în viitorul copilului meu, în alinarea suferinţelor bătrânilor mei părinţi sau a colegului de generaţie, nu! Pentru capul Bisericii, eu trebuie să am speranţă şi ideal numai pentru viaţa de apoi!

Dacă la speranţa de viaţă românii stau cel mai prost din Europa, ne-a mai rămas speranţa în viaţa de după moarte, unde suntem pe primul loc în Europa! Cât cinism! Şi ce aroganţă! Parcă ar fi un ofiţer de informaţii, un securist care te-a găsit unde nu trebuie şi te aştepţi să-ţi tragă un şut în dos, cu sete! Ce-ţi trebuie speranţă în viaţa asta, aşteapt-o pe cea de apoi! Şi în timp ce dă astfel de sfaturi, şefia BOR investeşte în propriile proiecte turistice, hanuri şi hoteluri cu restaurante prin curţile mănăstirilor; magazine cu suvenire până şi în Gara de Nord.

Iar ce este mai grav, BOR sprijină puterea politică în defavoarea interesului naţional şi în contradicţie cu aşteptările poporului român. Nu-i de mirare să-i ignore speranţa la o viaţă mai bună şi mai îndelungată pe acest pământ. Căci Patriarhul Daniel s-a mărturisit în felul următor: “La capitolul speranţă de viaţă după moarte, românii stau excelent, aceasta fiind de o eternitate pentru bărbaţi şi ceva mai mult pentru femei. E lucru ştiut că femeile trăiesc mai mult” (sic!), “Ce să zic, e foarte nasol să trăieşti într-o asemenea societate, pentru că n-ai nici o siguranţă. Azi eşti şi mâine-poimâine faci 90 de ani, mori de bătrâneţe şi nu mai eşti”, a spus cu tristeţe Daniel.

După cele spuse şi cele ce se văd prin opulenţa unor slujitori ai bisericii, este într-adevăr „foarte nasol să trăieşti într-o asemenea societate”, după cum este la fel de nasol să uiţi rugăciunea evreului Moise Maimonide: „Doamne, Dumnezeul meu! Îndepărtează de mine ideea că sunt atotputernic şi că pot orice!”.

Dar Evanghelia după Matei (27.64) ne avertizează că „va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi”. În consecinţă, este posibil ca în Rai să fie mai mulţi oameni cu frică de Dumnezeu decât oameni cu iubire de Dumnezeu. Ceea ce propovăduieşte BOR prin cuvintele patriarhului nu este iubirea, ci frica. Obligaţia. Impunerea.

Nota bene: Iisus a zis: „Vă dau vouă poruncă nouă, să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit eu aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Sfântul Evanghelist Ioan: 13, 34-35). Într-adevăr, este cu mult prea nouă pentru societatea noastră patriarhală, dar şi pentru viziunea BOR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.