Cu naiul în vremuri electronice – Mariana Preda la Untold

Fosta elevă a lui Gheorghe Zamfir și Damian Drăghici, Mariana Preda a cântat în după amiaza celei de-a patra zile a festivalului de muzică electronică Untold.

Artista naiului care acum studiază la Conservatorul din Amsterdam dezvăluie cum face față un instrument tradițional între efectele electo: „Anul acesta, la a doua ediție la care am cântat la Untold, am avut din nou undeva între 500 și 700 de spectatori. Data trecută am avut piese mult mai chill, relaxante, de meditație. Acum am avut în program și muzică electronică așa că au venit încă și mai mulți spectatori. Am început cu tema din Game of Thrones și se potrivea chiar și cu felul în care arăta scena, mai exotic, mai întunecat. Mi-a plăcut foarte mult că am putut să deschid cu zona aceasta și am putut să intru în muzica electronică la care se aștepta publicul. În Parcul Central, la prânz, am cântat o oră și zece minute iar după amiază, de la 16.00, am avut un moment și în zona Trinity, în vecinătatea arenei. Am împărțit programul în mai multe secțiuni. Muzică de film, muzică electronică și o parte în care am inclus și interpretare vocală cu piese de la Amy Winehouse și Emeli Sandé”.

Scena din Parcul Central s-a potrivit cu tema din Game of Thrones într-o variantă inedită

„Nu își închipuiau că naiul poate să sune așa”

Dificultățile cu care se confruntă artistul care vine cu un instrument inedit pentru un context electronic s-au transformat pentru Mariana Preda în oportunități: „Cel mai greu este să atragi spectatori, pentru că sună foarte frumos și mulți sunt curioși dar, fiind un festival de muzică electronică cu foarte mult ritm, e destul de greu să le atragi atenția. M-a surprins să văd că foarte mulți străini, din Danemarca, Norvegia, au venit lângă scenă cu steagurile. Ei nu își închipuiau că naiul poate să sune așa și i-am văzut cum au reacționat atunci când am cântat piese de la David Guetta, Titanium sau Dangerous” povestește interpreta.

Naistă în mijlocul electronicilor

„Putem să introducem acest instrument în muzica de azi”

La ziua românilor pe Broadway, Mariana Preda a interpretat folclor, la St. Martin in The Fields a fost acompaniată de organistul Donald MacKenzie și fiecare apariție în public pare să aducă date noi pentru arta ei: „De la un concert la altul publicul este foarte diferit. Îmi place că mă pot adapta atât în mediul clasic, tradițional folcloric sau acum în muzică electronică. După fiecare concert mă caută tot mai mulți oameni care mă ascultă. Este important să știm care ne este tradiția și care ne este cultura dar putem să introducem acest instrument în muzica de azi. Ceea ce poate face orice alt instrument poate face și naiul din punct de vedere tehnic”.

„Unele sunete păreau făcute din computer”

Naiul Marianei Preda a prins și la Havana

De la începutul acestui an, Mariana Preda a urcat pe scene din Londra, New York, Utrecht și Havana iar studiile i-au deschis perspective noi asupra instrumentului pe care spectatorii din România îl recunosc oricând: „La Amsterdam am putut să învăț foarte multe atât despre arta contemporană cât și despre cea clasică și am descoperit cum se pot combina. În România nu s-a dezvoltat această tehnică de interpretare extinsă care se poate aplica pe orice gen muzical, inclusiv pe muzică electronică. La un moment dat, unele sunete mai ciudate păreau făcute din computer, dar erau suflate pe două tuburi în același timp. E mai ușor de perceput și de către cei care ascultă. Încă lucrez la partea cu pianul pentru că am câteva piese la care mă acompaniez la pian și folosesc vocea și apoi trec la nai. Dacă mă voi întoarce și la anul, pentru a treia oară, la Untold am discutat deja cu un DJ să pregătim ceva împreună”.

Pentru anul viitor interpreta pregăteşte o colaborare surpriză

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.