Cu Ponta în mlaştină sau cu Iohannis spre Europa?

Având în vedere ultimele dosare de urmărire penală, precum şi recentele arestări culminând cu aceea a lui Viorel Hrebenciuc, ai zice că România se dă pe brazdă încetul cu încetul, DNA desfăşurând o adevărată operaţiune de tip Mani pulite. Să nu ne facem totuşi iluzii, peştii cei mari rămân la adăpost şi zăngănitul cătuşelor nu ajunge până la delicatele lor urechi. L-a deranjat cineva pe Ilie Sârbu, activ şi el în dosarul retrocedărilor, măcar cu o întrebare? Dar pe Lenuţa, care se dădea huţa împreună cu amicul ei Pinalti (zis în acte şi Gheorghe Ştefan), nu numai în telegondolă, ci şi în afaceri de tot felul? Dar pe însuşi marele Viorel, cunoscut drept actual prim-ministru, despre ale cărui presupuse isprăvi de vitejie din tinereţe, în dosarul asasinării procurorului Panait, circulă pe net tot mai suculente detalii?

Totul e doar o mascaradă menită să o condimenteze un pic pe ailaltă, a campaniei electorale, care se desfăşoară în cel mai deplin anonimat, cu excepţia murdăriilor pe care le scuipă pe gură acelaşi Viorel, împreună cu toţi ciracii lui, când vine vorba despre adevăratul adversar, responsabil, de-acum, cu băgatul sulei în coaste, cum fusese, deşi în alte împrejurări, Seniorul Coposu faţă de Bunicuţa acestuia. Sunt voci care spun că tot scandalul cu dosare şi arestări are un singur scop, acela de a-l pune pe catindatul suprem la adăpost de o analiză serioasă a contraperformanţelor pe care le-a obţinut la guvernare, pe timpul celor doi ani în care s-a lăfăit la masă în fruntea bucatelor.

Astfel că Iohannis, cel atât de scump la vorbă, abia mai face faţă la tot soiul de acuze, ba că n-are, ba că vinde copii, ba că are prea multe case, deşi toate la un loc nu fac nici pe departe cât cele ale lui Ponta, trecute din timp pe numele altora, necum să mai abordeze, decât pe fugă, problemele serioase ale unei campanii cinstite şi la obiect.

Peste tot acest spectacol, am zice, halucinant, incredibil, pluteşte umbra sinistrului de la Cotroceni, care mai lansează şi el din când în când câte-o bombiţă la adresa candidaţilor principali, cu toate că recunoaşte că protejata lui până în pânzele albe nu are şanse pentru a accede în al doilea tur al prezidenţialelor. Aşezându-se în postura omului cinstit care nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu-i miroase (a usturoi nu, dar în privinţa a tot felul de excreţii n-aş băga mâna în foc), îi tăvăleşte când pe pisoiaşul lui preferat, când pe Iohannis în fel de fel de poveşti fie cu acoperiţi (nu că povestea n-ar fi reală!), fie cu incompatibili, dându-se şi el drept un al doilea Nostradamus (după acelaşi Viorel) în privinţa sentinţei pe care urmează s-o dea justiţia după turul al doilea, când jocurile vor fi fost deja făcute. Ceea ce nu înseamnă că o prezumtivă sentinţă nefavorabilă nu ar atârna greu în balanţă, de pe acum…

Nouă, alegătorilor, nu ne rămâne decât să ne supunem reţetei cu obligatoria răbdare şi nocivul, pentru sănătate, tutun. Jocurile nu sunt încă făcute, crupierii îşi văd de treburile lor, la ruletă se învârt toate cele trebuincioase încă două, trei zile, pentru a-i scoate din joc pe cei nevrednici să acceadă în ultimul tur, acolo unde bătălia ce se va purta va fi cu adevărat una pe viaţă şi pe moarte, între Ponta care pierde tot mai mult din avans şi un neamţ tacticos şi imperturbabil, care adună uriaşa nemulţumire şi scârbă naţională provocată de un individ în nenumărate rânduri trişor, mincinos şi disperat să-şi salveze pielea.

Scapă cine poate, s-a decretat de mai demult la PSD, chiar de când i s-a încredinţat în mod oficial boss-ului misia de a-l înlocui pe fragilul candidat al USL-ului, Crin Antonescu, şi de a salva tot baronetul de partid şi de stat, căruia îi stă deja inima în loc, odată cu respiraţia. Acum însă chestia e mai actuală ca oricând, pe măsură ce şansele se mută de la o zi la alta înspre partea lui Klaus. România are de jucat o carte uriaşă, având de ales între prăbuşirea definitivă în mlaştină, cu Ponta de mână (în spinare, mai bine zis), sau cu Iohannis, pe un drum cu adevărat european.

Dumnezeu cu mila!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.