Cu producătorii la muzeu

La sfârșitul lunii trecute, Muzeul Astra Sibiu a deschis casele săsești din Cisnădioara, Șeica Mică și Hamba. „Muzeul ASTRA din Sibiu este cunoscut ca fiind muzeul aflat într-o continuă evoluție și dezvoltare“, se autodefinește instituția din mijlocul țării. Trei noi case săsești sunt acum disponibile spre vizitare în Cisnădioara, Șeica Mică și Hamba. La inaugurarea de acum o săptămână, comunitățile locale și-au reprezentat localitățile prin expoziții și programe artistice pentru vizitatori. Aceștia au avut ocazia să cunoască mai bine cele trei localități prin intermediul monumentelor deținute de muzeu, al modului de organizare al interiorului lor și prin poveștile celor din satele gazdă. Tot atunci a avut loc și inaugurarea gospodăriei de agricultor din Almaș, județul Arad. Reprezentanți ai comunității de unde provine această casă au animat gospodăria și i-au îmbiat pe vizitatori cu bucate alese, precum: plăcinte almășene, „cocorei“ (gogoși), cozonaci, „miere de prune“ – un magiun preparat din roadele locului care individualizează tradițiile pomicole și ale preparatelor din fructe specifice zonei. Totodată, almășenii a reconstituit o tradiție veche, aceea a încondeierii ouălor.

De asemenea, producători hunedoreni, participanți ai Caravanei Produs în Hunedoara, au participat cu acea ocazie la Târgul de țară cu dulcețuri și siropuri (Casa Maria), produse apicole (Gabriela Smuczer), produse din carne – inclusiv cârnatul de săcărâmb, produs tradițional atestat (Casa Turcanu), plăcinte pădurenești – Poienița Voinii (Munteanu Aurelia). În cadrul acestui eveniment organizat de către Asociația producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara s-au preparat virsli (produs tradițional în curs de atestare) și tocană cu mămăligă specifică județului Hunedoara. Vizitatorii muzeului au putut asista și participa la ateliere de morărit, organizate la moara cu ciutură din Svinița, județul Mehedinți, aflată în cadrul muzeului, a anunțat purtătorul de cuvânt al Muzeului Astra, Cosmin Călinescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.