Cu TVA Split la Curtea Constituțională

Fostul șef al ANAF în Guvernul Ponta, Gelu Ștefan Diaconu, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională sistemul de plată defalcată a TVA, dacă acesta va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. În opinia lui Diaconu, SPLIT TVA este „un adevărat atentat la utilizarea propriilor lichidități”.

„De ce voi ataca la CCR introducerea SPLIT TVA, dacă aceasta va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018!
Pe scurt: SPLIT TVA este un adevărat atentat la utilizarea propriilor lichidități, pentru că întregul rulaj lunar al tva-ului NU ESTE AL STATULUI, asa cum ritos ne anunță dl. prim ministru Tudose (sfătuit, presupun, de “specialistul” Mișa).
Îi anunț pe această cale că a statului este doar diferența dintre colectat și deductibil, care în toate situațiile este mai mică decât rulajul colectatului. Sunt agenți economici, mai ales cei care derulează investiții importante, a căror TVA deductibil este o mare perioadă de timp mai mare decât TVA colectat! Există un principiu constituțional sacrosanct al inviolabilității proprietății, care am crezut că ne-a desprins definitiv de perioada comunistoidă! Nu poate statul să îți blocheze accesul la proprii bani! Pe lângă aspectul neconstituțional, vreau să reiterez principalele carențe ale acestui sistem asupra cărora au căzut de acord inițiații din domeniul fiscal: sarcina administrativă împovărătoare atât pentru plătitorii de tva (modificare sistem informatic, documentație suplimentară, predare zilnică numerar defalcat, personal suplimentar, etc.) cât și pentru ANAF (în special inspecția fiscală), ineficiența totală în reducerea evaziunii, sancțiunile disproporționat de mari prevăzute în sarcina agenților economici, sau nevoia de a apela la credite pentru compensarea cash-flow-ului redus semnificativ.
De departe însă cea mai gravă consecință o va avea blocarea utilizării de către plătitorii de tva a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor.
După ce v-am prevenit în mod repetat că bazaconii precum impozitul pe gospodărie, taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, s.a. nu vor putea fi introduse în România, chiar nu mă așteptam să ne trezim cu încă două calmități, anunțate cu surle și trâmbițe de către guvernanții teldrumiști. Ambele în premieră cel puțin europeană, daca nu chiar mondială: trecerea contribuțiilor sociale de la angajator în sarcina angajatului și plata split TVA! Ambele au reușit performanța rarisimă ca să întrunească opoziția unanimă a mediului de afaceri! Ambele sunt susținute doar de președintele Dragnea și yesmanii din jurul său, alintați în interiorul PSD cu apelativul “teldrumistii”.
Dupa ce și-au burdusit buzunarele cu salariile din Parlament și din administrația centrală și locală a statului și după ce au dat pensii speciale la tot soiul de învârtiți (nu includ aici personalul militar), de câteva luni încoace teldrumiștii de la guvernare distrug echilibrul fiscal-bugetar și ultima urmă de predictibilitate a cadrului legislativ în care contribuabilii își desfășoară activitatea”, a scris Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.