Culisele arestărilor şi demolărilor politice

Presupun că şi copiii înţeleg că Liviu Dragnea este în pericol de moarte. Toate dosarele, audierile şi atacurile din presă ne arată că avem de-a face cu o forţă orchestrată, cu o singură temă. Neutralizarea preşedintelui PSD şi, pe cale de consecinţă imediată, a majorităţii parlamentare pe care o conduce. Cine îşi imaginează că atacurile disperate ale lui Victor Ponta la adresa unui fost coleg de partid, dar mai ales de înţelegeri şi aranjamente politice, vin numai din subconştientul său turbionar se înşală. Victor Ponta se poartă de parcă şi el ar fi o voce a serviciilor secrete, măcar româneşti, şi că a fost implicat, direct sau mai subtil, în campania anti-Dragnea.

Circulă zvonul că aceleaşi forţe bine orchestrate se pregătesc să dea asaltul şi asupra CCR (Curţii Constituţionale a României). Dosarele judecătorilor care nu răspund la comenzile Binomului umplu sertarele de la DNA şi se anunţă ca priorităţi ale perioadei următoare. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi de protestele şi demonstraţiile destul de palide (şefii aveau alte treburi şi priorităţi) la adresa instituţiei care a îndrăznit să dea decizii anti-DNA şi anti badea Gusti Lazăr, împotriva intereselor SRI şi ale altora. Ceea ce înseamnă că trebuie să ne aşteptăm şi la reeditarea episodului Toni Greblă, una dintre cele mai scîrboase înscenări ale Binomului împotriva CCR. Toni Greblă va rămîne unul dintre cazurile de şcoală pentru cei care vor să studieze cum poate fi executat un judecător de asemenea nivel într-o ţară europeană şi cu sprijinul unor canale media cu pretenţii profesionale şi deontologice. Atunci, a fost o răzbunare pentru blocarea legislaţiei care dădea liber la interceptări. Sună a poveste de groază, a scenariu rudimentar şi prost, a abuz grosolan. Acum, CCR va suferi pentru sentinţele în ce priveşte trăsnăile DNA.

Oare cum să fie posibil aşa ceva într-o ţară europeană? Cîtă vreme SRI-ul a fost la mîna generalului Florian Coldea, lucrurile aveau o logică de tip totalitar, izvorîtă din două gîndiri paralele. A preşedintelui Traian Băsescu şi a smucitului general Florian Coldea. Noi ne-am imaginat şi am sperat că, odată cu plecarea marinarului, vom avea parte de o schimbare. Klaus Iohannis chiar s-a lăudat cu un „altfel de politică“ faţă de monstruozităţile patentate de Traian Băsescu. Şi a adus un alt şef la SRI şi un alt director operativ, fizician şi specialist în expertize pe ţevi de tun de mare calibru (şi de care nu s-a prins că sunt numai din cauciuc!?). Dar nici o schimbare nu s-a produs, nici în modul de a funcţiona al SRI şi nici al DNA. Dimpotrivă, am asistat la o simplă continuare.

Mă întrebam mai zilele trecute dacă SRI-ul a decontat într-un mod serios accidentul provocat de deviaţiile generalului Florian Coldea. Ei bine, îndoielile noastre par să fi fost şi să fie întemeiate. Tandemul săsesc al puterii din România, adică Iohannis-Hellvig, n-a făcut decît să îşi instaleze în posturi-cheie oamenii de încredere şi, feriţi de lumina reflectoarelor, să-şi creeze o nouă unitate în SRI, centrată pe curăţArea clasei politice. Dar nu de corupţi, ci de incomozi. Incomozi din politică, din presă, din afaceri, din analiza acestei perioade. SRI-ul marca Iohannis-Hellvig pare a nu se concentra pe ameninţările la adresa României, cît mai ales pe operaţiuni care vizează viaţa politică din ţara noastră. Şi mai ales adversarii. Protocoalele SRI cu DNA şi celelalte instituţii ale Justiţiei (Înalta Curte, Parchetul General etc.) nu au fost denunţate în nici un fel. Informaţiile SRI circulă în continuare către DNA, dar nu cu adresă, ci direct, către cei aproape 200 de acoperiţi ai SRI-ului din acest mecanism.

SRI-ul şi DNA-ul gîfîie la greu, dincolo de perimetrul prevederilor legale, orientate mai ales pe entităţi politico-sociale. În fapt, unii oameni vorbesc de o preluare a tuturor tehnicilor din perioada Băsescu-Maior-Coldea. Doar că fără nici un fel de perdea.

Cele ce se petrec în aceste zile capătă un soi de logică. Dragnea la porţile penitenciarului, dosare de judecători CCR scoase la iveală, sforile din CSM, canale media gripate şi inamici periculoşi neutralizaţi pe faţă.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.