Culisele noii strategii războinice a lui Donald Trump

Într-o intervenție în fața întregii națiuni, președintele Donald Trump a arătat că renunță la promisiunile pentru care americanii l-au ales.

În primul rând, Trump, care a promis că va reduce intervențiile militare americane în lume, a recunoscut că a greșit și că a ajuns la trei „concluzii fundamentale“ privind interesele SUA în Afganistan:

America trebuie să ajungă la un rezultat onorabil, iar militarii americani merită un plan pentru victorie în cel mai lung război al SUA (16 ani); retragerea din Afganistan ar crea un vid care ar fi umplut de terorism; amenințările la adresa SUA sunt „uriașe“ și „nu ne permit să repetăm în Afganistan greșelile comise de liderii noștri în Irak“.

Donald Trump a anunțat, de fapt, începerea unei ofensive totale în Afganistan, în care le-a cerut și aliaților din NATO să se implice cu trupe suplimentare și fonduri (aliații europeni au în Afganistan 4.300 din totalul de 13.000 de militari NATO).

„Vom lupta pentru a învinge. De acum, victoria va avea o definiție clară – atacarea inamicilor, distrugerea Statului Islamic, zdrobirea al‑Qaeda, împiedicarea revenirii la putere a talibanilor, oprirea atacurilor teroriste împotriva Americii“, a spus Trump.

Spre deosebire de linia urmată de administrația democrată și de republicanii lui George W. Bush, Trump renunță la conceptul de „nation building“: „Suntem parteneri și prieteni, dar nu vom dicta modul în care poporul afgan să trăiască și să se guverneze. Nu vom face din nou construcția unei națiuni. Acum vom ucide teroriști“.

Mulți dintre susținătorii lui Trump au criticat această reorientare a politicii față de Afganistan.

„Neconservatorii jubilează acum. Președintele s-a înclinat în fața sistemului militaro-industrial; a mizat pe războiul permanent“, a scris pe Twitter fostul congresman republican Ron Paul.

Liderii republicani sunt însă foarte mulțumiți de noua strategie a SUA în Afganistan, iar unul dintre motive ține de modul în care Donald Trump a stabilit noile direcții. A fost un adevărat conclav al generalilor, iar Trump a fost sedus de ideea puterii militare.

The Washington Post arată cine sunt creatorii strategiei: generalul H.R. McMaster, consilierul pentru Securitate al președintelui (cel care i-a arătat lui Trump fotografii din anii 1970 cu tinere afgane purtând fuste scurte, pentru a-l convinge că modelul occidental este viabil în această țară), generalul John Kelly, șeful de cabinet al lui Trump, al cărui fiu a murit pe front în Afganistan, în 2010, generalul James Mattis, șeful Pentagonului, un militar cu o vastă experiență a frontului și care a sugerat că războiul din Afganistan se poate extinde și în Pakistan, dacă nu se va implica în eradicarea terorismului din țara vecină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.