Culmea APOCALIPSEI: Mayaşii nu cred în sfârşitul lumii pe 21 decembrie

Mii de căutători spirituali şi fani ai culturii prehispanice s-au adunat zilele acestea în Mexic în speranţa de a experimenta la faţa locului evenimente măreţe în ziua care ar corespunde, conform calendarului vechilor mayaşi, ‘sfârşitului lumii’, adică vineri. Mulţi dintre etnicii mayaşi de azi nu înţeleg însă toată această agitaţie, relatează Reuters.

În majoritate creştini, romano-catolici, descendenţii civilizaţiei maya privesc cu mirare valul de turişti străini descinşi în cetăţile antice din sudul Mexicului – şi în alte zone din America centrală – ale căror zile de glorie au apus demult. 

Potrivit calendarului maya evocat de unii cercetători ai acelor timpuri, data de 21 decembrie a.c. ar marca sfârşitul unui ciclu de 5125 de ani, ceea ce ar putea fi interpretat ca un fel de Armageddon, cel puţin pentru mayaşi. 

În ultimii ani, în pofida apelurilor la precauţie ale oamenilor de ştiinţă, o serie de adepţi occidentali ai ‘religiilor alternative’ au început să acorde o atenţie specială acestei date, considerând că va fi ziua când ar putea avea loc schimbări majore. 

‘E o psihoză, o manie’, a declarat psihologul mexican Vera Rodriguez, descedentă a vechilor mayaşi, care trăieşte la Izamal, în statul Yucatan, aproape de punctul central al festivităţilor ‘apocaliptice’ din 2012, situl Chichen Itza. ‘Eu cred că e ceva nefavorabil societăţii şi culturii noastre’. 

‘E un moment bun pentru afaceri, dar pentru mine e o zi ca oricare alta’, a spus pentru corespondentul Reuters Julian Nohuicab, etnic mayaş, vânzător ambulant de băuturi pe situl fostei cetăţi Coba, nu departe de staţiunea Cancun. 

‘Există pe de o parte legenda şi pe de altă parte realitatea’, a punctat Yolanda Cornelio, responsabilă cu turismul în oraşul Merida şi a cărei mamă este etnică mayaşă. ‘Unii abuzează de legendă ca să facă bani. Sunt o mulţime de escroci’, afirmă tânăra. 

Se estimează că minimum 7 milioane de etnici mayaşi trăiesc astăzi în Mexic, Guatemala şi în alte părţi din America Centrală. Marea lor majoritate sunt romano-catolici, dar potrivit unui recensământ efectuat în 2000 în Mexic mai sunt şi câteva sute de evrei şi câţiva budişti. 

Mayaşii de azi, tineri şi bătrâni, privesc cu uluire autocarele pline cu turişti pensionari şi grupurile de turişti veniţi cu rucsacul în spate pe pământurile lor, în credinţa că lumea se va sfârşi. 

‘Noi nu credem’, a dat asigurări Socorro Poot, de 41 de ani, casnică, mamă a trei copii din Holca, un sat aflat la circa 40 km de Chichen Itza. ‘Nimeni nu ştie ziua şi ora. Numai Dumnezeu’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.