Cum a ajuns ”jandarmul mondial” să facă ordine în ”sportul rege”

Președintele FIFA, Sepp Blatter, nu are de gând să renunțe la conducerea federației internaționale, în ciuda investigațiilor declanșate în SUA și Elveția, în ciuda îngrijorărilor exprimate de sponsorii FIFA și a apelului lui Michel Platini, președintele UEFA, ca Blatter să renunțe la funcția sa.

Miercuri, autoritățile americane au pus sub acuzare și au arestat 14 oficiali FIFA pentru fraudă și spălare de bani. Blatter nu figurează printre ei. FIFA a suspendat 11 dintre persoanele acuzate în SUA. Sunt acuzați că ar fi primit mită pentru a influența rezultatul votului pentru organizarea Cupei Mondiale din 2010 din Africa de Sud și a Cupei Americii din 2016, în Statele Unite. Până acum, guvernul sud-african a negat aceste acuzații.

Căzuți în plasa FBI

Scandalul a izbucnit chiar în preajma alegerilor pentru șefia FIFA, unde Blatter candidează practic de unul singur. Rivalul sau este prințul iordanian Ali Bin al-Hussein, însă acesta nu are program, nu are idei și îi este aproape imposibil să-l învingă pe Blatter. Nu este deloc o întâmplare alegerea acestui moment. Procurorii americani au așteptat ca acest Congres anual al FIFA să-i adune pe oficialii federației internaționale în state cu care Washingtonul are acorduri de extrădare. Din cei 14 acuzați, sapte au fost arestați la Zurich, în Elveția, pe 26 mai, la ora 7 dimineața, după ce hotelul Baur au Lac a fost închis, pus sub pază iar polițiști în civil au intrat rând pe rând în camerele lor. Proceduri de extrădare au început în Argentina și Trinidad Tobago. Presa americană se întreabă cum va decurge extrădarea din Elveția, fiind cunoscut cazul regizorului Roman Polanski, în care autoritățile elvețiene refuză extrădarea începând din 2010.

Cei acuzați sunt oficiali ai Concacaf (Confederația Americii de Nord, Centrale și Asociația de Fotbal Caraibiană), care este parte a FIFA. Sediul Concacaf este la Miami, în SUA. Rolul lor ar fi fost acela de a asigura contractele de televizare a Cupei Mondiale și contractele de sponsorizare în Statele Unite. Printre ei se numără președintele Concacaf, Jeffrey Webb (un apropiat al lui Blatter și pomenit de multe ori ca posibil succesor la conducerea FIFA) și predecesorul său, Jack Warner, care a demisionat în urma unor acuzații de fraudă. O figură importantă este și fostul reprezentant al SUA la FIFA, Charles Blazer, cel care a oferit informații FBI-ului. Ceilalti oficiali arestați sunt din America Centrală și America de Sud.

Investigațiile au pornit de la suspiciunile legate de atribuirea organizării Cupelor Mondiale din Rusia și Qatar. Ulterior, firul investigației a dus la afacerile murdare ale FIFA din ultimii 20 de ani. Autoritățile americane susțin că, deși actele de corupție au avut loc în alte state, totul ar fi fost planificat în Statele Unite și pentru mituire și spălarea banilor ar fi fost folosite bănci americane.

Avertismentul SUA

Sumele implicate în aceste afaceri murdare sunt impresionante. Procurorii americani vorbesc despre mite de circa 150 de milioane de dolari doar în ce privește partea afacerii care s-a desfășurat în SUA. FIFA își obține aproape toate veniturile de pe urma Cupelor Mondiale. În 2014, guvernul brazilian a scos din buzunar 4 miliarde de dolari pentru organizarea evenimentului, iar profitul FIFA a fost de circa 2 miliarde de dolari. Cupele Mondiale de Fotbal eclipsează clar Jocurile Olimpice. Se așteapta ca evenimentul din Qatar să coste nu mai puțin de 6 miliarde de dolari. Doar înscrierea în cursa pentru găzduirea unei Cupe Mondiale costa peste 20 de milioane de dolari.

Cum s-a ajuns ca o țară în care fotbalul nu este deloc un sport foarte popular să devină justițiarul care ”îngroapă” întreaga conducere a ceea ce în restul lumii este văzut ca sportul rege? Un fost oficial anticorupție al FIFA declară pentru BBC că Departamentul American al Justiției avea aceleași informații ca multe alte guverne – că multe state sunt efectiv ”mulse” de FIFA. A decis să treacă la acțiune abia atunci când a observat ca nimeni nu dorește să-și asume această inițiativă. Alte voci, din zona presei, susțin că totul a pornit de la încercarea nereușită a SUA de a organiza Cupa Mondială din 2022. Au apărut suspiciuni că au fost mituiți oficiali astfel încât să câstige Qatarul (o țară cu o climă improprie pentru organizarea unui asemenea eveniment în lunile de vară), iar atunci FBI a intrat în scenă.

”Dacă intrați pe teritoriul nostru cu afacerile voastre corupte, fie că organizați aici întâlniri, fie că vă folosiți de sistemul nostru financiar, atunci veți fi trași la răspundere pentru corupție”, a spus directorul FBI, James Comey. Și se pare că oficialii FIFA s-au făcut vinovați de ambele acțiuni amintite. Sistemul juridic american nu le dă prea mari șanse celor suspectați – nu este necesară decât demonstrarea unei legături cât de mici între cetățenii straini și Statele Unite pentru ca aceștia să fie acuzați de justiția americană.

Organizația de caritate FIFA

Pe de altă parte, procurorii elvețieni au anunțat că vor audia zece oficiali FIFA într-o investigație separată. Informatia vine la scurt timp după decizia istorică a Elveției de a renunța la secretul bancar, după ani de presiuni din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene. De aceasta dată sunt avute în vedere neregulile privind organizarea Cupei Mondiale din 2018, în Rusia, și a Cupei Mondiale din 2022, în Qatar.

Este de notat ca FIFA este înregistrată în Elveția ca o organizație de binefacere, astfel încât cea mai bogată federație internațională din lumea sportului să plătească cele mai mici taxe.

Doar primele zece economii își permit organizarea unei Cupe Mondiale

Joseph Blatter se află la conducerea FIFA din 1998. A fost reales de trei ori și poate fi reales și la alegerile de vineri, asta în cazul în care nu vor fi amânate, așa cum cer din ce in ce mai multe voci.

Din momentul instalării sale in frunta FIFA, Blatter s-a transformat în apărătorul micilor federații, susținând ca este singurul lor susținător în fața ambițiilor hegemonice ale UEFA. ”A fi președinte al FIFA înseamnă să-ți faci campanie o dată la patru ani. Asta înseamnă să faci cadouri, să dai bani, sa faci favoruri prietenilor, să-i pedepsești pe cei care nu te lingușesc”, spune Guido Tognoni, fost oficial FIFA, intervievat de Le Monde. Astfel s-a ajuns ca în cadrul FIFA San Marino, Hong Kong sau mici insule din Antile să aibă aceeași putere politică ca și Italia, China sau Germania.

”Campionatul Mondial din 2010 putea fi organizat de Africa de Sud? E un cadou de la Blatter. Doar primele zece economii ale lumii pot absorbi impactul financiar al unei Cupe Mondiale. Micile federații pot participa la fazele eliminatotii și pot primi niste subsidii. Nu se pot plânge, e interesul lor financiar. Cel puțin 20 de federații nu pot participa la fazele eliminatorii fără sprijinul ăsta. Credeți că Andorra sau Gibraltar contribuie la dezvoltarea fotbalului?”, spune Tognoni. El susține că a fost o greșeală uriașă pentru FIFA să atribuie în același timp organizarea următoarelor doua Cupe Mondial pentru Rusia și Qatar. A ieșit mult mai clar în evidență corupția existentă de zeci de ani.

O cultură a corupției

”De la intronizarea lui Joao Havelange, de 40 de ani, FIFA are cultura corupției (…) în cazul Qatarului, Ben Hammam (fost vicepreședinte al FIFA, eliminat pe viață în 2012) nu a făcut decât să aplice într-un mod extrem regulile FIFA. A făcut ce a făcut toată lumea. Cum au ajuns Japonia și Coreea de Sud să organizeze Cupa Mondială din 2002? Dar Germania în 2006? Credeți că nu avem decât sfinți printre noi?”

”FIFA este într-un fel o mafie. Aici problemele se rezolva în familie. Nu omorâm oameni, nu e un sistem criminal, nu facem trafic cu droguri. Însă FIFA a ajuns în atenția FBI, care a mers mai departe decât Garcia (autorul unui raport despre Cupele Mondiale din 2016 și 2022 din Rusia și Qatar). Blatter s-a jucat mereu cu timpul. A creat o mulțime de comisii. Hans-Joachim Eckert, președintele camerei de judecată a comitetului de etică al FIFA a îngropat afacerea, l-a lăudat chiar pe Blatter în sinteza sa. E ridicol”, spune Tognoni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.