Cum a ajuns o mare companie franceză să facă afaceri cu jihadiştii

Fabrica de ciment a grupului francez Lafarge de la Jalabiya, în nordul Siriei, a plătit taxe organizaţiei Stat Islamic între 2013 şi 2014 pentru a-şi putea continua activitatea pe timpul războiului, se arată într-o anchetă realizată de Le Monde.

Deschisă în 2010, fabrica de ciment din Siria era întreprinderea fanion a celor de la Lafarge în Orientul Mijlociu. Numai că în 2011 a izbucnit războiul civil, iar conducerea uzinei a încercat să prelungească producţia cât mai mult timp cu putinţă în acel mediu foarte instabil.

Începând din 2013, ascensiunea în regiune a organizaţiei Stat Islamic i-a constrâns şefii Lafarge din Siria să negocieze cu jihadiştii dreptul de trecere a camioanelor pe la punctele controlate de aceştia. A fost necesar să se negocieze şi alimentarea cu carburanţi, pentru că facilităţile petroliere se aflau tot în mâna jihadiştilor. Astfel, timp de un an Lafarge a finanţat indirect organizaţia Stat Islamic. Totul s-a încheiat în septembrie 2014, când jihadiştii au ocupat uzina si producţia s-a oprit.

Un intermediar a propus de două ori grupului francez să relanseze producţia sub protecţia Statului Islamic, care ar fi urmat să primească o parte din profitul uzinei. Lafarge a refuzat. În februarie 2015, uzina este ocupată de miliţiile kurde YPG, susţinute de coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic condusă de SUA. De atunci, fabrica dezafectată serveşte drept bază pentru forţele speciale occidentale (franceze, americane şi britanice) care susţin fortele kurdo-arabe în ofensiva împotriva jihadiştilor din Manbij şi Raqqa, “capitala” “califatului” lui Abu Omar al-Baghdadi.

Lafarge a fuzionat în urmă cu un cu grupul elveţian Holcim, unul dintre obiectivele acestei mişcări fiind o mai eficientă expansiune pe pieţele în creştere rapidă din Asia şi Africa. În momentul fuziunii, decizia celor două companii a fost ca în România, Germania şi Ungaria una dintre ele să-şi vândă în totalitate activele. Asa se face că în România Holcim a păstrat fabricile de ciment de la Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda şi unul la Bucureşti, în timp ce Lafarge a vândut companiei irlandeze CRH fabricile de ciment de la Medgidia şi Hoghiz şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.