Cum a ajuns un Stephane Christophe Bride în guvernul unui Chiril Gaburici

Stephane Christophe Bride este noul ministru al Economiei din Republica Moldova, propus fiind pe lista guvernului condus de Chiril Gaburici de Partidul Democrat din Moldova.

Stephane Bride este de origine franceză, s-a născut la Senegal (Dakar) și este căsătorit cu o moldoveancă. A venit pentru prima data in Republica Moldova in 1999, pentru a reprezenta un client. A obținut cetățenia Moldovei la 26 decembrie 2013.

Are în spate peste 20 de ani de experiență în domeniul audit și consultanță. Potrivit paginei sale de peLinkedIn, a activat de-a lungul carierei sale în astfel de firme ca Ernst&Young sau Grant Thornton. A fost director al Ernst&Young Republica Moldova între 2006 şi 2010. A trecut apoi la auditorii de la Grant Thornton, tot în funcţia de director, pe care a îndeplinit-o până când a acceptat să facă parte din echipa guvernamentală.

Aici intervin unele dubii, exprimate de bloggerul moldovean Vasile Tofan, preluat copios de majoritatea presei de limbă română de peste Prut. Totul pleacă de la trei bănci implicate într-un uriaş scandal financiar, implicând oligarhi, politicieni, dar şi riscul unor probleme sociale majore, printre bănci aflându-se şi corespondenta CEC-ului din România, o bancă populară, cu mulţi deponenţi. Este vorba de Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Toate sunt controlate, prin diverşi interpuşi, de oligarhul molodovean cu puternice legături în Rusia Ilan Shor.

Cu o zi înainte de învestirea noului guvern, surse din cadrul Bancii Nationale de la Chisinau declarau pentru ptresa de peste Prut ca Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova vor insista pe retragerea licenței Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, instituții financiare care au intrat sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei. O sursă apropiată BNM afirmă că banca centrală are deja un plan pentru băncile problematice. BNM va retrage, în curând licența Băncii Socială și Unibank, iar Banca de Economii va fi reorganizată prin curăarea de activele toxice după care va fi privatizată. Gaura în capitalul acestor bănci este estimată la 9-15 miliarde de lei, sau echivalentul a ~13% din PIB, sau pana la 58% din veniturile bugetului 2014.

Ei bine, toate aceste banci au fost auditate in ultimii ani de aceeasi companie – Grant Thornton. Compania a dat avize per general favorabile fiecăreia dintre cele trei insitituții bancare, chiar dacă fărădeligile au avut ecou în întreaga societate, scrie pe blogul sau Vasile Tofan. Aceasta in conditiile in care „de fapt, toate bancile cu capital vestic de la noi, continua sa fie auditate de una dintre primele patru companii de audit (MAIB – PWC, Mobias, Victoria – Deloitte, ProCredit, Exim – KPMG, FincComBank, BCR – EY).

„Nu am nimic cu Grant Thornton, care e si ea o firma reputabila, clasandu-se apparent pe locul 6 global, desi la o distanta foarte mare de cei patru granzi. Un argument in favoarea Grant Thornton ar putea fi ca serviciile acesteia au costat clientii mai putin, deci schimbarea ar putut fi una motivata financiar. Dar vedem in raportul anual ca BEM a cheltuit pentru servicii de consultanta si audit 735,000 MDL in 2010 (KMPG), suma crescand la 1,259,000 MDL in 2011 (cand s-a produs schimbarea catre Grant Thornton). Inevitabil, intrebarea pe care mi-o pun este daca switch-ul la Grant Thornton a fost motivat de alte considerente? De exemplu ca acestia ar putea fi mai ‘comozi’ ca auditori?”, scrie Vasile Tofan.

Moldoveanul de origine franceza a fost trecut pe lista Partidului Democrat pentru noul guvern. Liderul PD, fostul comunist Marian Lupu spune: „După multiple discuții și consultații a acceptat să vină în această funcție. Este căsătorit cu o moldoveancă. Este și consilier pe comerțul în exterior al Franței. Ministerul Economiei este foarte complex și complicat. Direcția cheie este implementarea Acordului de asociere RM – UE. Pentru a avea rezultate reale, bune și dinamice am ținut să avem un candidat care să cunoască economia Moldovei, iar pe altă parte să cunoască bine standardele și normele UE pe domeniul economic și financiar”.

Finantatorul PD este oligarhul Vladimir Plahotniuc. Bride a fost desemnat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri, fondată de Plahotniuc, drept unul dintre cei 100 manageri de top ai anului 2010.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.