Cum a devenit Băsescu un Pinocchio diabolic

Pe 21 decembrie 2012 s-au împlinit opt ani de când Băsescu s-a adresat Naţiunii Române, în faţa Camerelor Reunite ale Parlamentului României, cu ocazia depunerii jurământului de preşedinte. Un discurs plin de promisiuni mari, de idei generoase, de viziune eroică pentru Ţară şi oamenii ei… S-a ales praful de toate. An de an, Băsescu şi-a dat din ce în ce mai mult arama pe faţă: mincinos, ranchiunos, pervers, grobian, limitat, avar, slugă netrebnică cu stăpânii săi şi crud cu poporul, laş în momentele grele, negru în cerul gurii, spurcat la vorbă.

Vă propunem să recitim discursul de atunci al lui Traian Băsescu pentru a ne reaminti, încă o dată, cum am fost minţiţi şi, cine ştie, poate ne vom vindeca, măcar în parte.

DISCURSUL

preşedintelui României, Traian Băsescu, la ceremonia de depunere a juramântului în faţa Camerelor Reunite ale Parlamentului României (Palatul Parlamentului, 21 decembrie 2004)

“Domnule Preşedinte al Senatului,

Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Domnule preşedinte în exerciţiu Ion Iliescu,

Stimaţi parlamentari ai României,

Distinşi reprezentanţi ai corpului diplomatic,

Distinşi reprezentanţi ai Bisericii

Stimaţi cetăţeni, dragi compatrioţi,

Prin voinţa democratică a cetăţenilor, am fost ales preşedintele României. (Tot voinţa democratică a unei largi majorităţi l-a vrut plecat din fruntea statului în vara lui 2012, dar de data aceasta nu a mai catadicsit să ţină cont de popor!)

Acest vot mă obligă odată mai mult să respect ceea ce am afirmat cu prilejul lansării mele la candidatura supremă în stat şi să îi asigur încă odată pe cetăţenii ţării că voi fi preşedintele tuturor românilor, un preşedinte puternic, imparţial, activ, care se va pune 24 de ore din 24 la dispoziţia naţiunii române. Aceasta este promisiunea mea faţă de poporul român. (A fost preşedintele familiei şi găştii sale portocalii, preşedintele Elenei Udrea, al Elenei Băsescu, al lui cuscră-său, Bebe Ionescu, al mafiei asfaltatorilor, al lui Boc cel mic şi slugarnic, al udemeristului Cseke Attila, demolatorul spitalelor amărâţilor de români care nu se pot opera la Viena.)

Vă asigur ca următorii 5 ani de mandat prezidenţial vor fi anii în care România va deveni o altă ţară. O ţară funcţională prin aplicarea şi respectarea legilor, o ţară performantă prin oamenii ei. (S-a ţinut de promisiune: România a devenit o ţară amărâtă, cu oameni extrem de săraci şi cu o oligarhie politică puturoasă, ţopească şi agresivă, o ţară cunoscută pentru că are un preşedinte cu apucături de caporal sud-american, cu servicii secrete care-i urmăresc peste tot şi în fiecare clipă pe cetăţeni, cu o haită de procurori personali care la cel mai mic semn al stăpânului sunt gata să bage pe oricine la beci, dacă aşa vrea Caligula.)

Naţiunea română are nevoie de un preşedinte care să o reprezinte cu demnitate, să lucreze cot la cot cu instituţiile statului pentru a scoate România de sub sceptrul sărăciei şi al corupţiei. (A lucrat cot la cot cu Boc, cu Botiş, cu Vass, cu Ialomiţianu, cu Videanu şi i-a scufundat pe cei mai mulţi dintre români în cea mai neagră sărăcie. Corupţia a înflorit sub domnia lui păcătoasă şi nici acum nu a răspuns la o întrebare simplă: unde-i Flota României?)

Voi considera că mi-am îndeplinit mandatul dacă voi reuşi să coagulez întregul popor în jurul obiectivelor de politică internă şi externă. Nu putem să vorbim de integrarea, cu demnitate, în Uniunea Europeană fără să nu rezolvăm problemele majore ale României: corupţia şi sărăcia. (Şi-a îndeplinit mandatul: a reuşit să coaguleze întregul popor: Jos Băsescu, Ieşi afară javră ordinară, Afară cu Dictakiorul etc., a reuşit să crească extraordinar euroscepticismul în rândul românilor prin atitudinea lui de slugă în faţa mandarinilor europeni.)

Dragi parlamentari,

Vă asigur că voi colabora bine cu instituţiile statului, pentru a lupta împotriva corupţiei şi sărăciei, care macină de ani de zile societatea, sistemul public şi politic românesc. Corupţia la nivel înalt provoacă sărăcie – sunt două fenomene care se condiţionează reciproc. Astăzi, corupţia la nivel înalt reprezintă cele mai mari pericole la adresa siguranţei naţionale. (A colaborat bine cu Monica Macovei, cu Morar şi Kovesi pentru a-şi elimina adversarii. Astăzi, Băsescu, prin declaraţii ”dezinteresate”, determină creşterea cotei acţiunilor Gold Corporation Roşia Montană la Bursă.)

Nu avem voie să mascăm sărăcia sub statistici. Prea mulţi pensionari au pensii mai mici decât factura la încălzire pe timp de iarnă. Prea mulţi ţărani trăiesc în sărăcie indiferent de cât de bogată este recolta. (A rezolvat problemele acestea cu ajutorul multiplelor guverne Boc.)

Prea mulţi tineri încep să creadă că România nu mai este o ţară în care au şanse. Aceasta realitate trebuie schimbată. Să intri în viaţă ca tanăr sărac – din cauza unui sistem nedrept de promovare şi de carieră – este cea mai mare povară pe care o poate purta un tânăr român. (EBA nu a simţit nici o povară, pentru ea sistemul de promovare şi de carieră nu a fost deloc nedrept!)

Milioane de pensionari au nevoie de o bătrâneţe sănătoasă şi protejată printr-un sistem de asigurări de sănătate menit să ajute, nu să ducă la disperare bolnavii, bătrânii care au nevoie de medicamente şi care au nevoie în egală măsură de respectul nostru pentru anii munciţi. (Prin tăierea şi impozitarea pensiilor şi introducerea taxelor pe sănătate, bătrânii au acum o sănătate beton şi protejată la doi metri sub pământ.)

În calitate de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării voi introduce în strategia de apărare a ţării lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. În acest moment, corupţia la nivel înalt a devenit o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. (A vrut să introducă presa drept ameninţare la siguranţa naţională.)

O prioritate fundamentală a mandatului meu va fi scoaterea instituţiilor statului de sub control politic. Nu voi accepta nici un amestec al politicului în instituţiile statului care trebuie să acţioneze conform Constituţiei şi legilor statului. Ele trebuie imediat depolitizate şi puse în slujba cetăţeanului. Conducătorii acestor institutii trebuie să stie că schimbarea puterii nu înseamnă că se schimbă stăpânii. Le cer şefilor insituţiilor statului să-şi facă datoria legal, fără influenţe politice. (Le-a scos şi le-a trecut în administrarea sa personală: Parchet, DNA, ANI, SRI, SIE etc.)

Domnilor parlamentari,

Diferenţele acute dintre mediul rural şi cel urban sunt o altă problemă majoră a societăţii noastre. Vreau să vă asigur pe Dumneavoastră şi pe toţi cetăţenii acestei ţări, că nu există mai multe Românii: există doar politicieni care împart România în funcţie de interesele partidelor lor şi de puterea lor de influenţă.

Ca preşedinte al statului, voi apără şi promova interesele fiecărui cetăţean român, fie el ţăran, orăşean, minoritar, copil, tânăr, pensionar, femeie, bărbat, bogat sau sărac.

Voi fi preşedintele tuturor românilor, în una şi aceeaşi Românie! (El a reuşit să împartă România şi să-i învrăjbească pe români aşa cum nu au mai fost de mult.)

Voi media cu intransigenţă şi bunăcredinţă relaţiile cu Parlamentul. Avem nevoie de un Parlament puternic care să nu mai fie o anexă a Executivului. Avem nevoie de un Parlament activ şi reactiv la semnalele cetăţenilor ţării. Trebuie să acţionăm aşa încât, după 15 ani, românii să înceapă să aibă încredere în instituţiile politice şi legislative ale statului. Voi milita pentru un Parlament care să devină o instituţie care să reprezinte interesele celor care l-au ales şi nu o masă de manevră în interesul clientelei de partid. (Tocmai asta a făcut din Parlament în mandatul guvernelor Boc: o masă de manevră, intens portocalie, şi o anexă a Executivului.)

Voi fi un apărător devotat al libertăţii presei, care în ultimii patru ani a înregistrat un regres grav, datorită constrângerilor şi presiunii politice fără precedent practicate faţă de mass-media româneşti. Confiscarea libertăţilor presei este primul pas spre confiscarea libertăţilor cetăţeneşti. Victoriile democraţiei nu pot avea loc fără existenţa presei libere, a dreptului la cuvânt şi la libera exprimare. (Găozar, ţigancă împuţită, tonomate…)

Vreau să vă asigur că în persoana noului preşedinte al României, societatea civilă va avea un sprijin. România are nevoie ca societatea civilă să îşi preia, la un alt ritm, rolul de apărător şi promotor al drepturilor fiecărui cetăţean. (Au avut sprijin major şi foarte consistente sinecuri Patapievici, Mihăeş, Cătălin Avramescu, Cristian Preda, Voinescu-Cotoi, Culcer Rodica şi mulţi alţi talibani ghedesişti.)

Voi considera drept obiectiv strategic al mandatului meu îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi promovarea culturii şi religiei româneşti, atât în ţară, cât şi în afara ei.

Educaţia, religia şi cultura sunt cele mai sigure şi rezistente porţi de intrare a spiritului românesc în familia spiritelor universale. (Şcoala românească scoate tâmpiţi. Şi ca să scoată şi idioţi de-a binelea, l-a pus pe Funeriu la Educaţie)

Voi fi un susţinător al Bisericii Ortodoxe, al religiilor şi confesiunilor acceptate legal în România, pentru ca sufletul românilor să îşi găsească pe mai departe alinare, înţelegere şi bucurie în instituţia milenară a moralei creştine. (Susţinător mai ales al confesiunilor la care se închină Seculici, Falcă, Igaş şi care au şi fonduri băneşti uriaşe care ajută mult în campanii electorale.)

Voi apăra interesele strategice ale României, în politica externă şi voi face din ţara noastră un partener cu un cuvânt respectat.

Voi deschide orizonturile politicii externe a României spre toate punctele cardinale, într-un moment în care ţara noastră are nevoie de aliaţi, de parteneri şi de prieteni în toate ţările democratice ale lumii. (Câte vizite de stat a făcut şi câţi lideri au venit la el în vizite oficiale?)

O prioritate majoră de politică externă, cât şi de evoluţie pozitivă a României, este integrarea în Uniunea Europeană. Integrarea în UE este un element de forţă în politica externă a României. Procesul de integrare în UE va avea atât valenţele unei acţiuni bazată pe cooperarea cu Comisia Europeană, dar şi pe valenţele valorificării relaţiilor bilaterale tradiţionale pe care România le are cu ţări precum Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Olanda şi alte state europene. (A uitat Mozambicul, Botswana, Congo, Coreea de Nord etc.)

Este însă extrem de clar că acum, după încheierea negocierilor de aderare, lupta pentru integrare se dă în Romania. Aici trebuie să îndeplinim toate obligaţiile asumate de Guvernul României în procesul de negociere.

Lupta grea pentru integrare în UE trebuie să se câştige la noi acasă. Aici trebuie să obţinem standardele de compatibilitate economică şi socială cu UE. (Ne-am superstandardizat şi ne-am paracompatibilizat iar România a devenit, în sfârşit, cu adevărat, o piaţă extrem de bună pentru economiile şi comerţul Vestului.)

O altă prioritate de politică externă a României, va fi consolidarea poziţiei noastre în NATO. Este esenţial ca în aceasta organizaţie România să-şi dobândească o poziţie şi influenţă pe măsura potenţialului său net, dar şi pe măsura potenţialului său de ţară capabilă să asigure stabilitatea la sud de Dunăre şi la Est de Prut, dezvoltând bune relaţii cu ţările fostei Iugoslavii, cu Ucraina şi Rusia. (Cu cât ne dă Rusia metrul cub de gaz metan???)

Trebuie să ţinem cont de faptul că sunt peste 6 milioane de români deveniţi cetăţeni ai altor state precum Canada, Australia, Statele Unite, Germania, Franţa, Spania, Italia şi în multe alte ţări ale lumii. Avem obligaţia să restabilim relaţiile cu diaspora românească. Avem obligaţia să facem ca aceşti oameni care la un moment dat şi-au părăsit ţara dintr-un motiv sau altul să simtă că ţara mama îi regretă, că ţara lor de origine îi tratează cu respect, că România este un stat modern, un stat puternic, un stat care respectă cetăţenii străini de origine română făcând din aceştia să simtă că sunt parte a poporului român. (Mai ales când are nevoie de voturile lor ca să nu fie dat jos de la putere iar în rest, cui nu-i convine poate să plece din ţară.)

Republica Moldova va beneficia de toată deschiderea autorităţilor de la Bucureşti atât pentru accelerarea proceselor de modernizare a ţării, cât şi pentru întărirea conştiinţei ca parte din populaţia acestei ţări, că este parte a poporului român. (Au vinuri bune moldovenii!)

Deasupra acestor priorităţi, România va dezvolta relaţii privilegiate cu Statele Unite şi Marea Britanie, ţări împreună cu care s-a clădit pas cu pas un parteneriat strategic încă din 1995.

Distinşi parlamentari,

Avem cu toţii o misiune foarte importantă. Dacă politicienii nu vor explica cetăţenilor care sunt costurile procesului de integrare, el se poate transforma într-un eşec. Avem nevoie de solidaritate în privinţa integrării astfel încât fiecare cetăţean să accepte costurile acestui proces.

Avem nevoie de un proces de integrare cu care poporul român să fie solidar pentru a se putea bucura de beneficiile integrării în Uniunea Europeana. (Se bucură de beneficiile integrării în UE Monica Macovei, EBA, Videanu şi Bebe Ionescu la Monaco.)

Vreau să fim alături într-un efort comun şi susţinut de a moderniza România pe baza principiilor statului de drept, o Românie demnă şi încrezătoare în viitorul ei. Apartenenţa la un partid politic sau altul nu trebuie să ne împiedice să lucrăm împreună pentru cetăţenii care ne-au investit cu putere şi, în egală măsură, cu responsabilitate. (De la început el a vrut să coabiteze, dar n-au mai vrut românii!)

Vă rog să îmi permiteţi să adresez un cuvânt special tinerilor parlamentari

Dragi boboci parlamentari,

Vreau să vă asigur de un lucru: am mare încredere în voi indiferent care vă este apartenenţa politică. Promovarea voastră în forul superior al ţării mă determină să îi felicit pe toţi acei preşedinţi de partide care v-au propus pe listele parlamentare. Am fost întotdeauna un susţinător al procesului de întinerire a clasei politice împotriva a multor voci sceptice. Tocmai de aceea, pentru a-i convinge pe aceşti sceptici, îmi doresc să fiţi principalii mei colaboratori şi vă îndemn să mă consideraţi un susţinător al vostru.

În primul rând, de voi depinde ca aceasta instituţie, Parlamentul, să devină o forţă şi un motor al schimbărilor sociale, politice, economice, culturale. Am încredere că veţi fi activi, curajoşi şi ne veţi face pe toţi, pe cetăţenii acestei ţări, să reconsiderăm imaginea politicianului român.

Vă mulţumesc că sunteţi aici şi vă doresc să vă păstraţi prospeţimea gândului şi a sufletului! (Au fost tupeişti, obraznici şi carierişti Popoviciu cu chiloţii portocalii de la Timişoara, Ridzi la furăciune pentru campania E.B., Andreea Paul Vass, Marian Zlotea cu şpăgile, dar cea care a răsplătit cel mai mult încrederea lui Băsescu în tineri şi mai ales în tinere a fost Elena Udrea.)

Domnilor Parlamentari,

Dragi români,

Cetăţeni ai patriei mele,

Vă cer să fiţi lângă mine în următorii 5 ani!

Port în suflet drapelul României şi pe voi, reprezentanţi ai poporului român, în jurul lui !

Aveţi cuvântul meu de preşedinte că vă voi sluji cu putere, buna-credinţă şi încredere, vom fi alături în toate încercările şi dificultăţile, dar mai ales vom fi alături într-o viaţă mai bună, jalonată de victorii şi succese!

Vom trăi bine într-o Românie a românilor, o Românie europeană! (Hă, hă, hă, hă, v-am tras-o, fraierilor!)

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.