Cum a fentat compania Petrotel Lukoil statul român

Compania Petrotel Lukoil își transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, pentru a nu plăti statului român impozit pe profit, în condițiile în care a beneficiat de facilități fiscale, respectiv amânarea plății de TVA de peste 6 miliarde lei, rezultă din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, transmite AGERPRES.

„Politica de afaceri practicată de SC Petrotel Lukoil SA a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui și datora statului român impozite și taxe sub forma de impozit pe profit”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, Petrotel Lukoil a încheiat contracte de achiziție de materie primă (țiței), precum și contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție.

Astfel, în perioada 2011 — 2014, SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situațiile financiare anuale o pierdere cumulată din activitatea de exploatare de 1.403.611 mii lei, din care 29,16% respectiv suma de 409.357,2 mii lei reprezintă pierderea din activitatea de export și livrări intracomunitare, procentele variind de la un an la altul și anume 49,10% în anul 2011, 77,92% în anul 2012, 16,40% în anul 2013 și 28,28% în anul 2014.

Procurorii susțin că practicarea de prețuri de vânzare inferioare prețurilor de cost a fost efectuată cu intenție, motivat de faptul că circa 84% din vânzări au fost efectuate către societăți comerciale din cadrul grupului Lukoil, scopul final al acestei politici de prețuri fiind acela de a externaliza profitul și de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat.

De asemenea, prin practicarea unor prețuri de vânzare inferioare costurilor de producție determinate, stabilite și urmărite de administratorii SC Petrotel Lukoil SA, compania s-a decapitalizat, iar pentru a susține fluxurile de fabricație ea a fost „obligată” să se împrumute tot de la entități din cadrul grupului, indică rechizitoriul.

Astfel, în perioada 2008 — 2014, SC Petrotel Lukoil SA a împrumutat de la Lukoil Europe Holding BV — Olanda (acționar majoritar al societății), suma de 1.845.100.883 USD și 514.908.316 euro, sume care în bună parte au fost rambursate, dar care au generat dobânzi în valoare totală de 259.549.903 lei numai în perioada 2010 — 2013, acestea fiind înregistrate în contabilitatea societății, afirmă procurorii.

Ei mai notează că aceasta ar fi una din explicațiile pentru care SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situațiile financiare anuale ale perioadei 2010 — 2014 pierderi financiare totale de 674.095.408 lei.

„De precizat, este faptul că, în perioada analizată, respectiv 2011-2014, SC Petrotel Lukoil SA a beneficiat din partea statului român, prin instituțiile fiscale, de o facilitate fiscală constând în amânarea la plată a TVA-ului datorat pentru operațiunile de import a materiei prime în vamă. Numai pentru perioada analizată, valoarea amânării la plată a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordată începând cu anul 2008, astfel că valoarea TVA-ului amânat la plată pentru perioada 2008 — noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au dispus, luni, trimiterea în judecată a SC Petrotel Lukoil Ploiești și a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani. De asemenea, au fost deferite justiției mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil Ploiești, între care se află și cetățeni ruși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.