Cum a fost fraudat statul român printr-un off-shore din „Insula Omului”

O mare companie petrolieră înregistrată în România a fraudat bugetul statului cu 146,7 milioane de lei în perioada octombrie 2007-decembrie 2012 prin evitarea plăţii contribuţiilor sociale. Într-un mesaj aproape codificat venit de la Fisc se spune că firma, fără să i se dea numele, face parte din grupa contribuabili mari, cu obiect de activitate principal declarat „Extracţia petrolului brut din anul 2008”, cod CAEN 0610. Într-o sinteză raport elaborată de organul fiscal, se spune că firma în cauză a creat şi interpus în mod artificial, în relaţiile de muncă cu experţi în petrol şi gaze (originari din România, state membre UE sau din Spaţiul Economic European şi state ce nu sunt membrie UE sau SEE), o societate off-shore, înregistrată în Insula Omului, UK, adică Insula Man, un cunoscut paradis fiscal, cu consecinţa ascunderii materiei impozabile referitoare la contribuţiile sociale. Acest fapt a fost realizat şi
prin depunerea la Oficiul Român pentru Imigrări a unor documente referitoare la experţi în petrol şi gaze originari din state care nu sunt membre UE sau SEE, care nu reflectau realitatea.

Să ne reamintim un pic. Zilele trecute, ANAF a pus sechestru asigurator asupra mărfurilor Rafinăriei Petrotel Ploieşti, deţinută de gigantul rus Lukoil, grup controlat de oligarhul Vagit Alekperov. S-a vorbit de pagube de milioane de dolari. O măsură similară a fost luată toamna anului trecut. Lukoil este prezent pe piaţa din România din 1999, iar firma mamă era Lukoil Black Sea România Ltd, înregistrată în Insula Man, UK. Această firmă a dispărut în 2009, iar Lukoil-ul de aici se află azi în proprietatea a două societăţi olandeze “Petrotel-Lukoil Holdings” BV şi “Lukoil Europe” BV, ţinute de Vagit Alekperov. Până în 2013, Lukoil a avut mai multe companii înregistrate în Insula Man, inclusiv LBS Limited, care recruta experţi în petrol şi gaze pentru subsidiarele Lukoil din toată lumea. Lukoil, prin Lukoil Overseas Atash BV Amsterdam, Olanda, sucursala Bucureşti, deţine codul CAEN 0610 Extracţia petrolului
brut, şi este alături de Petrom singura mare companie care activa în România în perioada la care Fiscul face referire.

Constatarea găurii de 146,7 milioane de lei de către inspectorii ANAF vine la doi ani după înfiinţarea Direcţiei Informaţii Fiscale, la solicitarea expresă a OECD, SUA şi UE. Această direcţie a intrat de atunci în jocul global al depistărilor banilor din off-shore-urilor sau a optimizaţilor fiscali. Anul trecut, Direcţia a făcut schimb de informaţii cu autorităţile din Insula Man şi de aici a venit şi descoperirea de la compania petrolieră.

Documentul ANAF detaliază sumele care au fost sustrase de la plată astfel:

– contribuţiile datorate de angajator:

• CAS în sumă de 56.111.861 lei;
• CASS în sumă de 14.235.060 lei;
• Şomaj în sumă de 1.507.969 lei;
• Indemnizaţie de concedii medicale în sumă de 2.312.834 lei;
• Accidente de muncă şi boli profesionale în sumă de 879.890 lei;
• Fondul de garantare a creanţelor sociale în sumă de 680.243 lei;
• Fond handicapaţi în sumă de 57.650 lei;

– obligaţiile cu reţinere la sursă:

• impozit pe venituri din salarii în sumă de 38.835.078 lei;
• CAS în sumă de 16.589.082 lei;
• CASS în sumă de 15.293.586 lei;
• Şomaj în sumă de 1.383.539 lei.

Pentru toate acestea s-a întocmit proces-verbal şi s-a formulat sesizare penală, înaintată către Ministerul Public – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.