Cum a fost secretizată media generală a absolventului de Drept Gabriel Oprea

Senatorul independent Valer Marian îi adresează ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, o interpelare privind motivele secretizării mediei generale cu care profesorul universitar doctor Gabriel Oprea, vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne în Guvernul României, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Bucureşti.

INTERPELARE

La începutul lunii iulie a.c. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a sesizat Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Știinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării cu privire la suspiciunea de plagiat a tezei de doctorat, intitulată „ Plângerea prealabilă – perspective istorice”, a domnului profesor universitar doctor Gabriel Oprea, conducător de doctorate în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, general cu patru stele, vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne în Guvernul României. După numai trei zile de la înregistrarea sesizării, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Știinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a pronunţat un verdict, adoptând Hotărârea nr. 2165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat.

În data de 17.06.2015 am înaintat o cerere decanului Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, prin care am solicitat să mi se comunice în principal media generală cu care domnul Gabriel Oprea a absolvit această facultate, media obţinută la susţinerea tezei de doctorat şi modul în care pot consulta şi obţine o copie de pe teza sa de doctorat. Referitor la primele două aspecte mi s-a răspuns că nu mi se pot comunica media generală de absolvire a facultăţii de către domnul Gabriel Oprea şi media obţinută de acesta la susţinerea tezei de doctorat, întrucât acestea reprezintă informaţii cu caracter personal care nu pot fi aduse la cunoştinţă publică. Referitor la al treilea aspect mi s-a comunicat doar că pot consulta teza de doctorat susmenţionată la Biblioteca Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti. Solicitând relaţii de la Biblioteca Facultăţii de Drept cu privire la modul în care pot obţine o copie de pe teza de doctorat susmenţionată, mi s-a răspuns că este necesară o aprobare în acest sens din partea directorului general al Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti.

În data de 14.07.2015 am înaintat o cerere rectorului Universităţii Bucureşti, prin care am solicitat să mi se comunice media generală cu care domnul Gabriel Oprea a absolvit Facultatea de Drept a acestei universităţi, precum şi anumite date privind teza sa de doctorat, inclusiv media obţinută la susţinerea acesteia. În motivarea acestei cereri am arătat faptul că, în cursul anului 2011, am adresat o cerere similară Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad referitor la media generală de absolvire a Facultăţii de Drept a acestei universităţi de către fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, la care mi s-a răspuns că susnumitul a absolvit facultatea respectivă cu media generală 6,25. În răspunsul primit de la Universitatea Bucureşti se omite să mi se comunice media generală de absolvire a facultăţii şi media obţinută la susţinerea tezei de doctorat de către domnul Gabriel Oprea, fiindu-mi comunicate doar celelalte date solicitate cu privire la teza sa de doctorat, respectiv că a fost admis la examenul doctoral cu media 10 şi că la data înscrierii la acest examen avea în curs de publicare, la revista „Dreptul”, următoarele lucrări ştiinţifice: un articol intitulat „Posibilitatea dispunerii suspendării condiţionate a executării pedepsei sau a suspendării executării sub supraveghere în cazul în care paguba nu a fost reparată integral până la pronunţarea hotărârii” şi o notă la Decizia penală nr. 5/15.01.1996 a Curţii Supreme de Justiţie – Secţia Militară (Competenţa instituită de art. 449 al. 2 c.pr.pen.).

Pentru considerentele expuse, solicit să-mi comunicaţi dacă hotărârea adoptată de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Știinţifice, Dezvoltării Tehnologice cu privire la teza de doctorat a domnului Gabriel Oprea este temeinică şi legală, raportat la sesizarea Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti privind suspiciunea de plagiat şi la celeritatea soluţionării acestei sesizări, cvorumul de prezenţă şi modul de votare înregistrate cu ocazia adoptării Hotărârii nr. 2165/08.07.2015 şi numele experţilor juridici care au întocmit analizele pe care a fost fundamantată această hotărâre. De asemenea, vă solicit să-mi explicaţi dacă un articol şi o notă puteau fi considerate lucrări ştiinţifice pentru admiterea la un examen de doctorat şi să-mi precizaţi dacă acestea au fost publicate efectiv în revista „Dreptul”. Totodată, solicit să-mi comunicaţi dacă media generală cu care susnumitul a absolvit Facultatea de Drept şi media obţinută la susţinerea tezei de doctorat constituie secret de stat sau secret de serviciu, în condiţiile în care, pe de o parte, are calitatea de înalt demnitar, respectiv de persoană publică, iar, pe de altă parte, circulă informaţii că a absolvit facultatea respectivă cu o medie generală în jur de 6. De ce le este frică decanului Facultăţii de Drept, prof.univ.dr. Flavius Baias, şi rectorului Universităţii Bucureşti, prof. univ.dr. Mircea Dumitru să facă publice mediile solicitate?

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.