Cum a reuşit primarul Londrei să împingă lira sterlină la cel mai slab curs începând din 2010

Imediat după ce primarul Londrei, Boris Johnson, unul dintre cei mai populari politicieni din Marea Britanie, s-a exprimat pentru ieşirea ţării din UE, lira sterlină a coborât la cea mai slabă cotaţie începând din 2010 în raport cu dolarul, provocând temeri investitorilor.

Lira sterlina înregistra o coborâre constantă începând din iulie 2014, însă a primit o lovitură puternică luni, 22 februarie. La Londra, lira a pierdut 1,69% în faţa dolarului american, ajungând la 1, 4162 dolari, cel mai slab nivel începând din mai 2010, scrie Bloomberg.

Boris Johnson, politician conservator, a anunţat că va face campanie pentru ca Marea Britanie să părăsească UE, după referendumul din iunie. Johnson nu a ţinut cont de apelul premierului David Cameron, lansat imediat după acordul la care a ajuns cu partenerii europeni vineri, 19 februarie. “Cred că nimeni nu poate pretinde că acest acord este o reformă fundamentală a UE sau a relaţiei dintre UE şi Marea Britanie”, i-a transmis Johnson premierului Cameron.

“Lira britanică este fragilizată după acordul la care a ajuns David Cameron la summitul european. Acesta nu a redus temerile legate de Brexit. Importanţi membri ai Partidului Conservator au anunţat că vor face campanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Aceasta face ca investitorii să considere că riscul unui Brexit este mai mare”, spune Calentin Marinov, de la Credit Agricole, citat de Bloomberg.

Referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE va avea loc pe 23 iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.