Cum a scăpat Traian Băsescu de destituire?

Mulţi dintre cei pe care îi cunosc traversează zile de cruntă dezamăgire. Vor să schimbe profesia, oraşul, casa, ţara, modul de a gândi. Orice sau chiar totul. E o formă de protest. La adresa situaţiei, a ţării, a sistemului. Foarte puţini sunt dispuşi să formuleze nemulţumiri şi în ceea ce-i priveşte. Au ieşit la vot? Da! Au demonstrat?Nu! Au protestat? Nu! Au bătut la uşa unor ONG-uri să schimbe ceva? Mă rog! Culmea ironiei este că nemulţumirea lor se exprimă într-un moment în care numărul anti-băsiştilor creşte vertiginos. După campania din garaj, mai ales după 29 iulie, şi după presiunile grosolane din străinătate, dar mai ales după logica de beton a echipei Băsescu de la CCR, populaţia, în loc să se resemneze, se îmbăţoşează. Înjură, e dezamăgită, unele cucoane scapă în plâns. Iar televiziunile sar pe Aspazia Cojocaru. O mămăică isterică, strânsă cu uşa, a devenit ţâţâna de la care s-a rotit viitorul României. O fi madam Aspazia cine este, pensionară, pensionabilă, pe listele băieţilor. Dar tot destinul ţării noastre, ajuns la ceas de cumpănă, nu poate sta doar în votul sau în pixul acestei cucoane. Am greşit şi noi. N-am învăţat nimic de la referendumul precedent, la care alianţa anti-Băsescu a crezut că marinarul se scutură ca o pară mălăiaţă. Şi de data aceasta campania de explicare a dezastrului comis de regimul Băsescu a fost una de suprafaţă. Dezbaterea publică, aproape inexistentă. Activismul USL pentru mobilizarea electoratului, destul de anemic. Pregătirea formală a suspendării a fost ca şi inexistentă. Aşa ne-am încurcat în ordonanţe şi legi. Aşa am înghiţit aiureala cu cvorumul, impus de Barroso, cu neschimbarea cuplului Kovesi-Morar. Şi aşa mai departe. Am început suspendarea cu un premier lăsat pe jantă de scandalul plagiatului, cu un preşedinte interimar care şi-a tras singur două palme puşteşti într-un moment în care nimeni nu-l oblige să o facă. Şi ne-am trezit cu un preşedinte avid de putere, disperat să se întoarcă şi să nu dea socoteală pentru toate expunerile sale faţă de tot felul de anventurieri şi servitori. Ne-am trezit în situaţia că ne întrebăm cum vom coabita cu un preşedinte căruia i-am tras o rachetă de 7,4 milioane de voturi în babord. Şi când numărul celor care nu-l mai suportă se apropie de 10 milioane, noi zicem, oare ce ne va face când se va întoarce?

Greşelile şefilor USL sunt de fapt şi greşelile adversarilor regimului Băsescu. Toţi au crezut că omul e şubrezit de propriile excese, abuzuri, prostii şi declaraţii zănatice. Să ne înţelegem. Am ratat destituirea lui Traian Băsescu din cauza greşelilor noastre. Căci tupeul său nu are rost să-l mai punem la socoteală. Ne era familiar din sute şi mii de atâtea alte împrejurări. Am crezut că pica uşor. Adevărul este că Traian Băsescu era mai copt ca niciodată de trimis în mult invocata sa cursă pe mare. USL-ul a greşit pierzând şi războiul comunicaţional din străinătate, şi contând doar pe mânia pensionarilor văduviţi de un procent din pensii. Am pierdut neaşteptat de uşor războiul cu intoxicaţiile agenţilor de influenţă ai statului român. Ampierdut războiul cu o Curte Constituţională subordonată politic şi alcătuită şi din câţiva judecători grobieni, cu gândire şi limbaj de tractorişti afumaţi. Am pierdut din cauza americanilor care şi-au apărat omul şi se temeau de junii lideri români, străini de interesele lor. Am pierdut şi din cauza Comisiei Europene, bine apărată de interesele Popularilor. Dar cel mai mult am pierdut din cauza noastră. De 20 de ani închidem ochii la tot felul de găinării electorale şi la faptul că politica a devenit doar o îndeletnicire de făcut bani. Iar acum, rămaşi cu Traian Băsescu pe cap, ne plângem şi ne întrebăm încotro o luăm, deşi la televizor demonstranţii de la Piaţa Universităţii flutură cartoane pe care scrie ”Veniţi în stradă!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.