Cum a stricat Radu Banciu emisiunea lui Robert Turcescu

Incident în emisiunea lui Robert Turcescu provocat de un coleg de la acelaşi post TV. Cum a reuşit Radu Banciu să se facă de râs. Ce gafă a făcut Mihai Gâdea.

Radu Banciu a minimalizat performanţa Simonei Halep

Joi seara, calificarea în finala de la Roland Garros a Simonei Halep a fost ştirea de „primă pagină”, iar televiziunile au avut în sfârşit un Breaking News adevărat. Dar am avut şi „altfel” de evenimente. La B1 TV, Robert Turcescu a dedicat prima parte a emisiunii sale performanţei realizate de Halep. Comentarii la obiect şi intervenţii telefonice, atmosferă destinsă generată de performanţa jucătoarei românce. La un moment dat este apelat prin telefon şi Radu Banciu, cel care are o emisiune după Turcescu şi care are şi o emisiune la un post de radio cu specific sportiv. Ei bine, Radu Banciu a desfiinţat-o pe Halep, spunând că s-a calificat norocos în finală deoarece a jucat doar contra unor adversare mult mai slab cotate decât ea, că nu a întâlnit nicio jucătoare din top 10 şi că nu are nicio şansă în faţa Sharapovei. În platou, toţi invitaţii au înnlemnit şi Robert Turcescu s-a făcut alb ca varul la faţă. Banciu a făcut două trimiteri la „adversarii slabi” pe care i-a avut Steaua până în finala CCE din 1986 (eronat: Honved Budapesta nu era în 1986 o echipă slabă, iar Anderlecht Bruxelles avea atunci cea mai bună garnitură din întreaga sa istorie) şi la adversarii slabi pe care i-a avut Lucian Bute în cariera sa (aici Banciu avea dreptate, dar nu se pot compara ce se întâmplă în box cu ce se întâmplă în tenis).
După ce Radu Banciu şi-a terminat expozeul telefonic, preţ de câteva minute în platou a fost derută maximă. Prima parte a emisiunii care se vroia – corect – una festivă, a fost literarmente aruncată în aer, culmea, tot de către un angajat al postului. Cât de cât, Turcescu s-a scos prin apelarea telefonică a fostei jucătoare de tenis Ruxandra Dragomir, care a explicat, dar cam stângaci, că un favorit este normal să se întâlnească într-o competiţie cu adversari mai slab cotaţi.

Ce culoar are un favorit

Ceea ce nu ştie, sau se face că nu ştie Radu Banciu este că într-o competiţie eliminatorie, principalii favoriţi (capii de serie 1 – 4) au până la un moment dat un „culoar” relativ mai uşor. Tocmai pentru că sunt favoriţi. Pentru că în orice competiţie principalii favoriţi „nu sunt lăsaţi” să se întâlnească în primele tururi deoarece s-ar dezechilibra respectiva competiţie. Se poate întâmpla ca un mare favorit să ajungă într-o finală fără să joace contra altor favoriţi din cauză că aceştia sunt eliminaţi prematur. Dar asta nu scade cu nimic din meritele celui ajuns în finală. De multe ori, învingătorii favoriţilor sunt jucători de valoare aflaţi fie în progres, fie sunt într-un vârf de formă şi în acest caz nu este nicio diferenţă între el şi favoritul pe care l-a învins. Chiar şi Halep este un astfel de exemplu. În luna mai 2013, când era pe locul 65 în clasamentul WTA, la turneul de la Roma a venit din calificări şi a învins pe Svetlana Kuznetsova (40 WTA), pe Roberta Vinci (cap de serie nr.11 – loc 13 WTA) şi pe Agnes Radwanska (cap de serie nr.4 – loc 4 WTA).
Vom face o demonstraţie practică a „traseului” Simonei Halep în situaţia în care ar fi fost respectate calculele hârtiei şi nu s-ar fi înregistrat unele surprize pe parcurs.

Tur 1 şi Tur 2 Halep vs. jucătoare clasate între locurile 60 – 90 în clasamentul WTA
Tur 3 Halep vs. capul de serie nr.30 (Klara Koukalova – locul 30 în clasamentul WTA)
Tur 4 Halep vs. capul de serie nr.15 (Sloane Stephens – locul 19 în clasamentul WTA)
Tur 5 (1/4 finală) Halep vs. capul de serie 5 (Petra Kvitova – locul 6 în clasamentul WTA)
Tur 6 (1/2 finală) Halep vs. capul de serie nr.2 (Na Li – locul 2 în clasamentul WTA

După cum se vede, Halep, în calitate de mare favorită (cap de serie nr.4) a avut în primele trei tururi adversare mai lejere. (În turul 3 nu a jucat contra capului de serie nr.30 pentru că a fost eliminat anterior). În turul IV, s-a întâlnit cu Stephens pe care a învins-o. În sferturile de finală nu a întâlnit capul de serie nr 5, care a fost eliminat de Kuznetsova (cap de serie 27) şi care a învins şi pe capul de serie nr.11. (Pentru amatorii de statistici, Halep are două victorii din două meciuri cu Petra Kvitova – n.a.). Deci adversara lui Halep din sferturile de finală venea după două victorii în faţa unor jucătoare mult mai bine cotate, capii de serie nr. 11 şi nr. 5. În semifinală Halep nu a dat de Na Li (cap de serie nr. 2) pentru că a fost timpuriu eliminată şi nici de Carolina Wozniacki (cap de serie nr 13) care teoretic ar fi trebuit să joace sfert de finală cu Na LI pentru că şi daneza a ieşit prematur din competiţie.

Cum arată un tablou cu 128 de sportivi aliniaţi la start:

La un turneu de Grand Slam tabloul este unul „clasic” cu 128 de sportivi (ve). Tabloul cuprinde 8 secţiuni. Sunt 32 de capi de serie, câte 4 în fiecare secţiue, care, teoretic – dacă nu se înregistrează surprize, încep să se întâlnească din turul III (1/16 de finală) după cum urmează:
1/16 finală:
Secţiunea I: 1 vs 29 şi 16 vs 17
Secţiunea II: 7 vs 25 şi 9 vs 19
Secţiunea III: 3 vs 32 şi 14 vs 20
Secţiunea IV: 8 vs 31 şi 12 vs 18
Secţiunea V: 5 vs 27 şi 11 vs 23
Secţiunea VI: 4 vs 30 şi 15 vs 22
Secţiunea VII: 6 vs 26 şi 10 vs 21
Secţiunea VIII: 2 vs 28 şi 13 vs 24

1/8 finală
Secţiunea I: 1 vs 16
Secţiunea II: 7 vs 9
Secţiunea III: 3 vs 14
Secţiunea IV: 8 vs 12
Secţiunea V: 5 vs 11
Secţiunea VI: 4 vs 15
Secţiunea VII: 6 vs 10
Secţiunea VIII: 2 vs 13

Sferturi de finală
1 vs 7; 3 vs 8; 4 vs 5; 2 vs 8.

Semifinale
1 vs 3; 2 vs 4

Antena 3 s-a lipit de victoria Simonei Halep

Aşa cum era de aşteptat, Antena 3 s-a „lipit” imediat de performanţa Simonei Halep, iar Mihai Gâdea a şi apărut în emisiunea sa cu un tricou cu poza Simonei pe el (nu deţinem informaţii, dar dacă Simona Halep are un contract cu vreo firmă prin care şi-a cedat dreptul de utilizare a imaginii, atunci s-ar putea ca Antena 3 să fie obligată să plătească daune cu multe zerouri în coadă) şi a pozat în mare suporter al victoriei româncei. Numai că directorul Antenei 3 a comis o gafă impardonabilă: pe tricou, sub poza cu Halep era tricolorul, dar cu culorile inversate.
Imediat au apărut şi comentarii acide pe forumuri şi o redăm pe cea mai reuşită de pe cea mai mare comunitate de forumuri – Softpedia: „Iar va incepe Gadea să se dea eroul neamului!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.