×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 27 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:49
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Exclusivitate. Halal securitate naţională!
Cum a trecut Şevciuk prin brânza României

Preocupat până peste cap de războiul hibrid de la graniţa de est a României, autorităţile de la Bucureşti l-au scăpat pe Evghenii Şevciuk, fostul lider al autoproclamatei Republici Trasnistrene. Fugit din Transnistria, unde are cinci dosare penale pe numele său, acesta a tranzitat România către Grecia.

În spaţiul virtual din Republica Moldova circulă informaţia că fostul lider de la Tiraspol ar fi intrat în România în noaptea din 28 spre 29 iulie într-un Mercedes de culoare bordo cu numărul de înmatriculare TWT 119 prin vama Albiţa. Pe surse am aflat că acesta s-a legitimat cu un pașaport biometric emis în urmă cu patru zile de autoritățile de la Chișinău. Aceleași surse afirmă că documentul nu era emis pe numele lui Evghenii Şevciuk, ci pe un nume românesc. Se pare că Şevciuk s-a aflat în tranzit în România în drum spre Muntele Athos, unde ar ctitori o biserică cu banii produși în Transnistria. Deşi colcăie Chişinăul de oamenii SIE, se pare că la Bucureşti nu a transmis nimeni informaţia că prietenul lui Plahotniuc, rusul Şevciuk, care a devenit şi cetăţean moldovean între timp, este liber să circule în lumea largă.

Fără imunitate

Fostul preşedinte al autoproclamatei Republici Transnistrene, Evghenii Şevciuk, rămas fără imunitate, se ascunde acum în Chişinău, deoarece justiţia din stânga Nistrului a început să investigheze afacerea Energokapital, companie ce a intermediat vânzarea către Moldova de curent produs la Cuciurgani. Banii încasaţi erau spălaţi prin off-shore-uri din întreaga lume, după cum a relatat presa de peste Prut. Luna trecută, presa de peste Prut a anunţat că fostul lider al Transnistriei, Evghenii Şevciuk, a rămas fără imunitate după ce pe numele lui a fost deschis un dosar penal. Procurorul Anatolii Gureţchi, care a prezentat solicitarea privind retragerea imunităţii, a menţionat că Evghenii Şevciuk s-ar face vinovat de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului Transnistriei. Totodată, procurorul a spus că Şevciuk ar fi creat un fond de stabilitate pe care ajungeau banii pentru consumul de gaze naturale, în total 8 milioane de dolari SUA. La scurt timp, fostul lider al Transnistriei a venit cu o reacţie. Acesta a calificat totul drept „provocări care demonstrează că puterea este folosită pentru şantaj, ameninţări şi presiuni”. Fostul lider de la Tiraspol din perioada 2012 - 2016, Evghenii Şevciuk, riscă până la 12 ani de închisoare.

Cinci dosare penale

În cadrul unui interviu pentru presa din stânga Nistrului, procurorul Gureţkii a menţionat că Şevciuk este vizat în cinci dosare penale. Prima învinuire adusă ex-preşedintelui nerecunoscut al Transnistriei este legată de faptul că acesta ar fi fondat o organizaţie necomercială sub denumirea de „Fondul stabilizator al Transnistriei”, contrar atribuţiilor sale „constituţionale”. Pe contul organizaţiei ar fi ajuns circa 8 milioane de dolari, bani care trebuiau să ajungă în bugetul „de stat” al regiunii. Aceştia ar fi provenit dintr-un alt cont unde erau adunaţi banii celor care achitau plăţile pentru gazul consumat. Un alt capăt de acuzare este legat de contrabandă. Procurorii susţin că Şevciuk ar fi înfiinţat o grupare criminală organizată, care s-ar fi ocupat de contrabandă. Fiind vorba de exportul ilegal de alcool şi ţigări peste frontiera malului stâng al Nistrului. Astfel, s-a evitat achitarea de impozite, iar regiunea a fost prejudiciată de milioane de dolari. Al treilea dosar penal a fost deschis pentru că Şevciuk ar fi graţiat doi cetăţeni, la doar trei luni după ce aceştia, ispăşindu-şi pedeapsa pentru alte infracţiuni, ar fi depus mărturii false într-un dosar în care era cointeresat şi Evghenii Şevciuk. Ei ar fi avut o înţelegere cu fostul „preşedinte”. În dosarul cu numărul patru, Şevciuk este suspectat că, prin intermediul unei scheme infracţionale, ar fi beneficiat de sume importante de bani de la întreprinderea de stat Biohim, care se ocupă de producerea alcoolului etilic. Prin schema respectivă, întreprinderea se eschiva de la plata de impozite. Investigaţiile ar arăta că, de când întreprinderea a devenit de stat, în bugetul regiunii nu au ajuns circa 700.000 de dolari, sumă care ar fi venit în buzunarele lui Şevciuk. Ultimul dosar penal a fost deschis pentru îngheţarea parţială a unor adaosuri salariale şi de pensii mai multor categorii de bugetari, sub pretextul că nu există bani suficienţi. Ancheta însă ar fi demonstrat că bani erau, aceştia fiind direcţionaţi spre conturile din cadrul schemei infracţionale. De partea cealaltă, Evghenii Şevciuk pledează nevinovat şi afirmă că întreaga acţiune este o provocare. Actualmente, acesta se află pe malul drept al Republicii Moldova. El susţine că a traversat Nistrul cu un taxi, eschivându-se de la jeep-uri negre ce îl urmăreau. Potrivit lui, proprietarul holdingului Sheriff, Victor Guşan, i-ar fi comandat asasinarea.

Şevciuk a cerut alipirea Transnistriei la Rusia

Evghenii Şevciuk este cunoscut în România pentru faptul că toamna trecută a cerut ca Transnistria să adere la Federaţia Rusă, fapt ce a inflamat spaţiul public din România, ducând până la o declaraţie publică a preşedintelui Klaus Iohannis. Fostul lider transnistrean profita de ultima zi în care mai putea face campanie şi cerea Sovietului Suprem de la Tiraspol o aliniere a legislaţiei transnistrene la cea a Federaţiei Ruse. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat atunci că ţara noastră sprijină negocierile în formatul 5+2 în privinţa Transnistriei, iar rezolvarea conflictului din republica separatistă "rămâne o prioritate majoră pentru România". "Sprijinim negocierile în formatul «5+2» (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, SUA şi UE observatori - n.red.) ca unic cadru care garantează transparenţă şi legitimitatea unei soluţii durabile bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internaţional, inclusiv în cadrul OSCE".

Cristian Cobuz, Eduard Pascu

Publicat Marţi, 01 august 2017
6626
 | 6
 | 33
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
sah mutarea doi
0
Sevciuc nu are nici-o infractiune.....are inscenari de la rusi....el e ucrainian ....spion dublu ...poate triplu...si a trecut ajutat....probabil
Publicat Joi, 03 august 2017
+Răspunde
Trienge
+1
Mai postacilor ,n-ati inteles nimic ! Personalul (sri) trebuie marit ! La fel aparatura din dotare care-i cam depasita . Astia care sunt acum abia daca fac fata interceptarilor telefonice , celor de pe "faceboc" si alte d'alea ! Sguranta nationala ?! Asta-i treaba lu' NATO .
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
Sierra
-3
rus bandit e pleonasm
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
In Romania, ca in Gara de Nord @ Sierra
+5
Dupa nume (Şevciuk) e ucrainean get-beget (sa nu intelegi gresit chestia cu getul !). As fi zis ca "ucrainean de-al lu' Poroshenko", da' ala e din alt kibutz ...
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
Claudia
+15
L-au "scapat" sau l-au PROTEJAT? Când ma gândesc ca NU SCAPA infractoarea care vinde patrunjel....
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Crocodilul
-9
@Taranul. Nu am stiut ca in Romania exista atita desteptaciune cum o afisezi. Daca intr-adevar desteptaciunea ar fi existat atunci am mai fi sperat si noi la o viata mai buna in dictatura socialista.
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Crocodilul
-11
Pentru Stelu. Vrei sa te mai speli si tu un pic? Nu de alta dar mirosi de la o posta. Ce sa-i faci trebuie sa traim printre voi asa nespalati cum sunteti. Cu siguranta mesajul asta va fi cenzurat. In fata boshevicilor toti sunt niste nimicuri daca ii scupi in fata pentru ca sunt niste hahalere propagandiste.
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ Crocodilul
+13
Uite Bai Gogule!! cum mesajul tau ..Academic.. nu a fost cenzurat de catre Cerberul Cenzor Bolsevico-Socialist !! din redactia ziarului onlaine cotidianul!. Esti multumit acum academicianule??!! Te simti implinit !!? . Fire-ai ai dre-kului de gugustiuc ametit !! in tampenia si idiotenia ta, tu chiar te crezi o somitate planetara mai ceva decat Immanuel Kant in Critica Ratiunii Pure!! . De unde draku rasariti asemenea defecte genetice in sanul acestui popor necajit??!. Stelu
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Nas'ty
+14
Pe Soros condamnat penal in Franta de ce nu-l cautati babuinilor ?
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Sierra
-11
Astia-s rusii, hoti.
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Sierra
+10
Corect ... , de parcă ăilalţi sunt mai breji ... ! Dar , care o fi diferenţa între hoţi şi impostori ... ?
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
In Romania ca in Gara de Nord @ Sierra
+1
Dupa nume (Şevciuk) e ucrainean get-beget (sa nu intelegi gresit chestia cu getul !). As fi zis ca "ucrainean de-al lu' Poroshenko", da' ala e din alt kibutz ...
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
Eduard Dracul
-11
Nu degeaba a incercat Rogozin sa intre in Romania. ... el era momeala
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ Eduard Dracul
+17
Chiar ma intrebam! cand apare si al treilea ametit pe forum dupa Croco si Alex. Nici nu am terminat fraza cu pricina in gand!! cand colo poc Albina aparu si Eduard Draku sa-i ia alaturi de fratii sa-i de cruce! Felicitari! Cum draku de te !! lasi tu mai prejos decat Croco si Alex !? Bgasi !! si tu una tot din putul gandirii!! nu-i asa Drakule??!. Stelu
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
alex
-5
e o contradictie aici....are dosare penale facute de unii dintr o republica nerecunoscuta de noi, de moldoveni, de ue etc. daca era cautat de romania, ue, interpol...era alta treaba.
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ alex
+13
Bine baa !! stai jos cu aceasta cugetare din putul gandiri!? .Nici Rogozin nu are dosare penale facute de catre Plagiatoarea Kukuvea Luluta, de catre parchetul european sau cel Rican!? Si a fost interzis pe cerul patriei noastre dragi Romania!. Nici tu nu face diferenta intre Miscarea de Rotatie si Miscarea de Revolutie a pamantului!? . Precum fratele tau de cruce Crocodilul!? .Nu aveti capacitatea intelectuala sa pricepeti!! asemenea evenimente!!? . Va bolboresc si rascolesc rau de tot dovlecelul din cauza emotiilor!! Sunteti tare emotivi..Afurisitilor!! Stelu
Publicat Marţi, 01 august 2017
+Răspunde
Recomandate
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 8 ore şi 26 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 6 ore şi 20 minute
Clauză
Publicat acum 13 ore şi 35 minute
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 8 ore şi 45 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 6 minute