Cum acoperă PSD deficitul în creştere şi datoria publică în 2017

Guvernul PSD prevede însă un deficit bugetar estimat de 2,96% din PIB pe cash, aproape de limita maximă admisă de Uniunea Europeană, şi un nivel al datoriei publice ceva mai mic de 40%, net inferior plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. În 2016, deficitul a fost de 2,41% din PIB iar datoria publică a ajuns la 37%. În anul 2017, finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale se vor realiza în principal din surse interne şi în completare din surse externe, se arată în Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020.

Finanţare internă

Strategia de finanţare din surse interne are în vedere, în principal, emisiuni de titluri de stat denominate în lei, respectiv certificate de trezorerie cu scadenţe pe termen scurt şi obligaţiuni de tip benchmark cu scadenţe pe termen mediu şi lung în funcţie de cererea existenta în piaţă şi ţinând cont de obiectivul consolidarii curbei de randamente în lei. Pe piaţa internă, pentru a creşte lichiditatea pieţei secundare, MFP intenţionează să continue politica de construire a unor serii de obligaţiuni de stat de tip benchmark lichide de-a lungul întregii curbe de randament, concomitent cu o politică transparentă de emitere a titlurilor de stat, până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de până la 2 miliarde de euro, cu informarea în prealabil a pieţei în ceea ce priveşte volumele, frecvenţa lansării/redeschiderii anumitor categorii de maturităţi.

Emisiunile de titluri de stat denominate în euro pe piaţa internă, vor fi realizate în contextul unor decizii ale BNR de relaxare a cerinţelor privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit sau în contextul unor maturităţi ale unor instrumente similare în volume semnificative pentru anii urmatori. În aceste situaţii particulare, emiterea de obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă va putea răspunde unei cereri importante pentru astfel de instrumente venită din partea investitorilor locali în contextul lipsei unor instrumente alternative, fiind astfel create premisele unui raport maturitate/cost avantajos.

Începând cu anul 2017 vor fi implementate cerinţele minime obligatorii de formare a preţului (market-making) pe platforma electronică de cotare şi tranzacţionare (E-Bond) dedicată dealerilor primari care va contribui la creşterea transparenţei cotaţiilor şi implicit a formării preţurilor aferente titlurilor de stat, asigurând premisele reducerii costurilor de tranzacţionare pentru participanţii din piaţa secundară. De asemenea, în funcţie de finalizarea cadrului procedural şi operaţional privind operatiunile pe piata secundara la nivelul BNR se are în vedere utilizarea operaţiunilor de tipul răscumpărărilor anticipate sau preschimbărilor de titluri de stat, în scopul facilitării procesului de refinanţare a seriilor cu volume mari acumulate, care devin scadente şi accelerării procesului de creare a unor serii de titluri de stat de tip benchmark lichide. În scopul creşterii accesibilităţii titlurilor de stat în rândul micilor investitori şi creşterii gradului de educare financiară a acestora, se înscrie şi continuarea programului de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS, prin emiterea de titluri de stat pentru populatie, volumul acestor titluri urmând a
fi stabilit în funcţie de cererea pentru acest tip de instrumente.

Finanţare externă

În ceea ce priveşte sursele de finanţare externă, acestea se vor asigura în principal prin emisiuni de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat (MTN), şi în completare prin împrumuturi de la creditori oficiali (instituţii financiare internaţionale). MFP intenţionează să continue parteneriatul cu instituţiile financiare internaţionale pentru a beneficia de avantajele financiare aferente produselor acestora in limitarea costurilor şi extinderea maturitatii portofoliului de datorie prin condiţiile de cost şi maturitate oferite, cum ar fi împrumuturile BIRD de politici de dezvoltare (DPL), precum şi cele contractate în scopul finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice guvernamentale, disponibilizarea sumelor având la bază realizarea unor masuri şi/sau alte acţiuni necesare în domeniul reformelor sectoriale.

Sursele necesare refinanţării datoriei publice guvernamentale se vor asigura de pe pieţele pe care s-au emis aceste datorii, precum şi din rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului. Pentru îmbunătăţirea managementului datoriei publice şi evitarea presiunilor sezoniere în asigurarea surselor de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, se are în vedere menţinerea rezervei financiare (buffer) în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului, la un nivel confortabil, astfel încât să fie diminuate riscurile aferente perioadelor caracterizate de o volatilitate ridicată pe pieţele financiare. Pe termen mediu, nivelul acestui buffer va fi în continuare consolidat astfel încât să acopere 4 luni din necesarul brut de finanţare.

În vederea utilizării instrumentelor financiare derivate (swap valutar şi swap pe rata de dobândă), pentru crearea cadrului legal, procedural şi tehnic Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică beneficiază de asistenţă tehnică din partea Trezoreriei Băncii Mondiale în cadrul unui proiect pe o perioadă de 18 luni, aflat în perioada de implementare, finanţat din Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 pentru implementarea proiectului cu tema “Dezvoltarea capacităţii de administrare a datoriei publice guvernamentale prin utilizarea instrumentelor financiare derivate” cod SIPOCA 10.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.