Cum afectează taxa pe stâlp investiţiile în România

Relaxarea fiscală gândită de Guvernul României şi consensul partidelor politice, de la putere şi din opoziţie, asupra noului Cod Fiscal ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, încurajează consumul şi pune piedici cât mai mari investiţiilor. Reducerea TVA-ului la 24% îi va încuraja pe români să cumpere mai mult, însă menţinerea a încă un an de zile a taxei pe stâlp, a supraaccizei pe carburanţi precum şi a impozitului de 16% pe dividende îi va ţine mai departe de investiţii. Răzvan Nicolescu, Executive Lead Advisor la Deloitte, explică modul cum taxa de stâlp îl afectează pe un investitor: „Dacă un investitor vrea să investească 100 milioane de dolari în construcţia unor facilităţi pentru o fabrică de carne la care vor lucra 80 de oameni, statul român, în loc să îl încurajeze, îi ia 1 milion de dolari în primul an taxa pe construcţie, adică pe investiţie. Nici nu termină investitorul investiţia că trebuie să dea 1% la stat. E 1% din brut, şi nu din net, adică îi mai ia încă un milion în anul doi, încă unul în anul trei şi tot aşa. Investitorul nu apucă să recupereze nimic din investiţie că trebuie să plătească milionul pe an la stat, care oricum ia imediat din contribuţiile lunare ale celor 80 de noi salariaţi şi din efectele multiplicatoare în economie generate de investiţie. În aceste condiţii, rentabilitatea investiţiei scade sau devine zero, investitorul fiind practic forţat să meargă într-o altă ţară cu politicieni nu atât de consensuali, dar mai consecvenţi şi mai puţin autişti”, susţine Nicolescu. În concluzie, spune acesta, „României îi rămâne, sigur, destinul să importe carne, care se comercializează cu un TVA redus”.

Premierul Victor Ponta a declarat la începutul şedinţei de guvern de miercuri că măsurile de reducere a taxelor amânate prin noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017 pot fi puse în practică mai devreme de data respectivă dacă se demonstrează cu cifre că sunt sustenabile.

Partidele politice au decis să introducă în noul Cod Fiscal TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de 19% în 2017 şi au menţinut păstrarea taxei pe stâlp şi supracciza la carburanţi. Aceste măsuri lasă necheltuite în jur de 4,5 miliarde de lei. În plus, s-a amânat şi reducerea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, adică o economie de 1,6 miliarde de lei. La acestea se adaugă cele 2 miliarde de lei care nu vor fi cheltuite întrucât TVA va rămâne la 20% şi nu se va duce la 19%. Înţelegerea politicienilor salvează astfel 8 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.