×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 07:01
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Ce spun specialiștii
Cum ajungem să uităm de noi?

În epoca modernă, devine tot mai ușor să uiți de tine, de nevoile tale, să fii observator al propriilor stări și trăiri. Internetul, telefonia, televizorul, revistele, emisiunile și toate distracțiile exterioare ne mută atenția din interiorul nostru către ceea ce se întâmplă în afara noastră.

Este adevărat, este tentant și ușor să te pierzi în numeroasele variante de divertisment, amuzament, care pot fi captivante, chiar adictive în unele cazuri. Și da, poate părea antrenant, poate chiar relaxant, să te pierzi cu orele în fața unui ecran, urmărind o emisiune, un serial, analizând cu toată curiozitatea ce mai mănâncă azi vecinul de la 6 care tocmai a postat o poză cu cina sa… Te prinde, într-adevăr. Și uneori nu e neapărat un lucru rău, ci poate fi benefică o astfel de relaxare, o detașare de la propriile probleme.
Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu afirmă că beneficiile pierderii sinelui în lumea exterioară, prin mutarea focusului din interior spre exterior, sunt mai puține decât problemele pe care le cauzează acest lucru. În opinia specialistului, o situaţie de viaţă este interpretată de sinele nostru în trei etape distincte – interpretare primară, bazată pe experienţe din trecut, emoţiile asociate şi tipul de comportament corespunzător, iar din cauza uitării de sine, ajungem de cele mai multe ori să avem discrepanţe majore între cele trei etape şi să acţionăm nepotrivit, chiar periculos pentru relaţiile noastre, pentru sănătatea noastră etc.

Interpretarea primară, bazată pe experienţa trecutului

„Să vorbim puțin despre emoții, trăiri și ce nasc acestea în ființa noastră. Să ne gândim la o situație de viață pe care o putem întâlni fiecare dintre noi, să spunem, situația X. Dacă ar fi să privim totul ca pe un sistem cu un proces foarte bine pus la punct, mai întâi apare un gând, fulgerător, de câteva miimi de secundă. Acest gând reprezintă interpretarea primară despre situația X cu care ne întâlnim la un moment dat, interpretare ce se bazează pe experiențele trecute. Această etapă are loc, de cele mai multe ori, aproape insesizabil, fiind mai degrabă o reacție inconștientă, spontană“, declară psihologul Andra Tănăsescu.

Declanşăm emoţia asociată cu interpretarea atribuită situaţiei

„A doua etapă vine atunci când, odată oferită o semnificație situației X, se declanșează emoția pe care o asociem cu interpretarea atribuită situației. Spre exemplu, dacă interpretez situația cu care mă confrunt ca fiind periculoasă, aceasta va declanșa frica și o stare de alertă, de panică sau de prudență. De cele mai multe ori, modul în care percepem și ne direcționăm gândurile pe care le formulăm despre un anumit eveniment determină calitatea și nuanța emoțiilor care se declanșează în noi. În funcție de tipul nostru de gândire, declanșăm un set sau altul de emoții, care pregătesc următoarea etapă firească“, afirmă psihologul.

Emoţia determină un anumit tip de comportament

„În momentul în care s-a declanșat o emoție (sau un cumul de emoții), acestea determină un anumit tip de comportament, un tip de atitudine sau reacție în contextul dat. În funcție de interpretarea pe care o dăm evenimentului (situația X), reacția pe care o avem poate fi sau nu potrivită contextului. Trăiesc o senzaţie de frică, adopt un comportament specific fricii: fug, mă apăr, strig după ajutor etc.“, este de părere psihologul Andra Tănăsescu.

Cum ajungem să uităm de noi?

„În tot acest mecanism, mai devreme ajungem să uităm de noi. Dacă este să avem în vedere acest traseu aparent simplu, de la stimul la gând, la emoție, până la reacție, întrebarea firească este cum ne poate afecta această deconectare de la sine în astfel de momente. Și chiar mai important, care sunt consecințele uitării de sine în astfel de contexte? În momentul în care mă deconectez de la mine, mă deconectez de la esența mea, de la simțirea mea autentică. Astfel, pierd contactul cu adevăratele mele trăiri și nevoi din acel moment. Prin această pierdere, îmi... pierd „controlul“ asupra propriei persoane și îmi pierd autenticitatea. Una dintre consecințe o reprezintă riscul unei reacții complet nepotrivite într-un anumit context, care poate duce la dezechilibre sau conflicte în plan profesional sau personal. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că poate afecta calitatea vieții și a relațiilor, există riscul ca acele emoții gestionate incorect să ducă la probleme de sănătate, ajungând să se manifeste în planul fizic fără ca noi să realizăm ce se întâmplă. Atunci când corpul începe să ne „vorbească“, înseamnă că deja toate emoțiile neprocesate sau direcționate greșit au ajuns să se manifeste în planul fizic, cerând validarea și recunoașterea existenței lor. Din cauza uitării de sine, sunt suficiente persoane care interpretează greşit o situaţie de fapt – spre exemplu, de frică, nu o confruntă cu o experienţă traumatizantă din trecut, generează emoţii de curaj, în loc să simtă frică, şi adoptă un tip de comportament iresponsabil pentru pericolul ce le paşte“, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

Andra Tănăsescu, psiholog și trainer NLP
andratanasescu@yahoo.com

Sonia TeodorescuPublicat Duminică, 13 august 2017
848
 | 1
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
moser
+2
pai nu gasiti ca uitarea da sine i un balsam?? uite chiar acum niste doamne si o muhere ne vorbeste de vreo ora da pensii ..si aflam atatea confuzii, ilegalitati comise in calculul pensiilor de te apuca nebunia. dar bu ata i important; de ce nu ne oprim la o realitate evidenta, revoltatoare etc... uite pensiiile incep sa zicem cu 1000 lei(250 E) pana la 12 000 pe9n adica 3000 euro. culmea este ca pensiile nesimtyite sunt platite fara sa se tina cont de contribuabilitate in toate cazurile..este inutil sa lungesc protestu nime nu se sinchiseste ..nici macar oropsitii nevoiti sa steie cu ochii pa punga zi si ..noapte..deplorabil.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Matei
+1
Interesant punct de vedere, cu interpretarile si solutiile sale prezumtive.Nu le impartasesc in fondul si forma in care sunt prezentate, insa are meritul de a aborda o tematica destul de ermetica si nepopularizata. In acelasi timp insa, este dificil de abordat subiecte delicate, fara o baza de cunostinte in domeniu, existenta in definitii ce pun in acord toti participantii. Ca tematica generala, insingurarea este unul dintre marile flagele ale acestor timpuri.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+4
Şi alienarea asta e greu de obţinut şi de întreţinut ... Cît s-au chinuit unii să ne-o bage-n aşternuturi, ca apoi să ne manevreze cum vor ! ? P.S. Până la urmă cel mai mare duşman al lor rămâne Religia şi în special cea Ortodoxă ! De unde şi lupta aceasta dezlănţuită împotriva Bisericilor Ortodoxe din România, Grecia, Rusia, Serbia, Bulgaria şi a creştinilor de pretutindeni !
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
moser
+2
.. ne muta atentia din....adica suntem de N ori victime ..pana ajungem sa ne intrebam ...nu cumva ce se intampla i ca urmare a ceeace suntem ..mai ales .cand vezi ca vecinu care pana mai ieri (cand a devenit politician, mkinistru, secretar (ori cel putin secretara),etc ..radea obleti si cummpara pa condica de la chioscu din colt..are acum palat cu "miscina" are mertzane cu weceu etc....asa ca suntem vinovati ..nu ne m sgtraduit sa ne capatuim...dar daca punem de un partidulet de un ongeu etc..avem sanse..
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Eu
+5
"Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu." Matei 22,29
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 16 ore şi 49 minute
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 22 ore şi 48 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017