Cum ar trebui să funcționeze alertarea populației

Cel mai eficient sistem de alertare a populației asupra unor fenomene meteo extreme, precum furtuna ce s-a abătut duminică seara în vestul țării, este cel prin SMS-Cell Broadcast. Este vorba de trimiterea unui SMS către toți abonații aflați într-o anumită zonă geografică – suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicații și alertarea se face instantaneu și fără a fi nevoie să fie instalate alte aplicații pe telefonul mobil. În România, au existat discuții cu operatorii de telefonie mobilă și cu reglementatorul pieței, ANCOM, pentru a face interfața de alerte de tip cell broadcast, dar după cum vedem nu există încă, susține Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației din Camera Deputaților. Conform acestuia, din punct de vedere tehnologic, piesele acestui puzzle există deja, trebuie doar puse împreună. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne primește deja toate alertele meteo nowcasting de la INMH/ANM și dispune de un sistem de geolocare pentru alerte. Este necesară interfațarea între ANM, DSU și operatorii de telefonie mobilă, precum și de cadrul legal care să stabilească responsabilitățile și obligațiile actorilor acestui sistem. ”Am propus Comisiei pentru Tehnologia Informației să organizăm o dezbatere împreună cu instituțiile abilitate pentru a vedea care sunt pașii necesarii și responsabilitățile pentru ca acest sistem să fie implementat cât mai curând. De asemenea, cred că e necesară o lege care să stabilească obligațiile părților (INMH, DSU, operatori de telefonie mobilă) și să constituie baza acestui sistem de alertare. Similar, în SUA a fost elaborat the Warning, Alert, and Response Network (WARN) Act în 2006”, a declarat Drulă.

SUA au implementat acest sistem din anul 2012, Canada îl va avea operațional de anul viitor. Sistemul de alertare nu ar fi numai pentru furtuni, ci și pentru alte situații excepționale: dezastre naturale, incendii, inundații, accidente deosebite (revărsări de substanțe chimice), accidente majore care blochează căi de comunicații.

Premierul Mihai Tudose a cerut luni implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil. „Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.