Cum arată moțiunea de cenzură a PSD împotriva premierului său (Document)

Coaliția PSD și ALDE a depus duminică la Parlament moțiune de cenzură împotriva premierului său, pe care l-a instalat la Palatul Victoria în luna ianuarie, eveniment fără precedent în politica românească după Revoluție.

Update: Moțiunea a fost citită duminică în Parlament de Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD. Liviu Dragnea a anunțat de la tribună moțiunea va fi dezbătută și supusă votului miercuri de la ora 11.00. Documentul a fost semnat de 222 de parlamentari.

Textul moțiunii PSD – ALDE împotriva propriului Guvern este intitulat „România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!”. În textul moțiunii, care îi pune la zid pe Sorin Grindeanu, Victor Ponta și Augustin Jianu, se afirmă că „partidele care compun majoritatea actuală au datoria de a interveni rapid pentru restabilirea ordinii constituționale și pentru a pune în funcțiune cât mai repede un guvern capabil să recupereze întârzierile provocate de actualul prim-ministru”.

„Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcționar public (referire la Ponta – nr.), își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. ‘Guvernul’ Ponta — Grindeanu — Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând o dată în plus justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE”, acuză cele două partide în document. (Documentul mai jos)

Înainte de depunerea moțiunii, lucrurile nu păreau foarte simple pentru tabăra lui Liviu Dragnea. Tabăra lui Grindeanu a acuzat încălcarea Regulamentului. Textul moţiunii ar trebui trimis în ziua depunerii şi către Guvern, dar Registratura este închisă în weekend, au transmis încă de sâmbătă surse apropiate premierului.

Astfel, oamenii lui Grindeanu au invocat articolul 92 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede că ”moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă”. Acuzațiile au fost reluate duminică de Victor Ponta.

Ulterior, președintele executiv al PSD Nicolae Bădălău a declarat că moțiunea va fi trimisă Guvernului cu poșta specială, duminică, după ce va fi depusă la Parlament.

PNL și UDMR au anunțat sâmbătă că nu vor fi prezente la citirea moțiunii, în vreme ce taberele din PSD negociază de zor pentru a-și atrage parlamentarii partidului de partea lor.

Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 116 semnături, iar pentru ca ea să treacă este necesar să întrunească 233 de voturi pentru.

În Parlamentul României sunt 464 de aleși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.