×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:44
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Cum arată tabloul semnat Basquiat vândut pentru 110,5 milioane de dolari

Pictura artistului haitian-american Jean-Michel Basquiat, creată în 1982, a adus 110,5 milioane de dolari companiei Sotheby, devenind cea de-a şasea cea mai scumpă lucrare vândută vreodată la licitaţie.
"Acum este în aceeaşi ligă cu Francis Bacon şi Pablo Picasso", a declarat dealerul Jeffrey Deitch, expert în artă.

La scurt timp după ce aplauzele de la finalul licitaţiei s-au diminuat, miliardarul japonez Yusaku Maezawa a anunţat, printr-un post pe contul lui Instagram, că este cumpărătorul lucrării. "Mă bucur să anunţ că am câştigat această capodoperă", a spus acesta în post. „Când am întâlnit prima dată acest tablou, am simţit atâta entuziasm şi recunoştinţă pentru dragostea mea de artă. Vreau să împărtăşesc această experienţă cu cât mai mulţi oameni posibil.”

Acelaşi Maezawa, fondatorul Fundaţiei de Artă Contemporană, în vârstă de 41 de ani, a câştigat şi anul trecut licitaţia pentru o lucrare semnată Basquiat, plătind 57,3 milioane de dolari pentru o pictură a artistului din 1982 ce întruchipa un diavol cu coarne. Yusaku Maezawa este un antreprenor de origine japoneză, cu o avere estimată la 3,6 miliarde de dolari, conform Forbes.

Artistul Jean-Michel Basquiat s-a născut în Brooklyn şi a început prin a fi artist de graffiti pentru a ajunge, în decurs de doar 7 ani, un colector de artă. Jean-Michel Basquiat s-a stins din viaţă la doar 27 de ani din cauza unei supradoze de droguri în 1988. Anul trecut, Basquiat a devenit artistul american cu cea mai mare pondere în licitaţie, generând 171,5 milioane de dolari din 80 de lucrări, potrivit Artprice, iar cota sa a crescut de cel puţin zece ori în ultimii 15 ani.

(M.D.)Publicat Vineri, 19 mai 2017
1750
 | 0
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
lenutza
0
era pictata o cap-de-opera dasta sin wcul din gara din pocreaca. daco luam, milionar ma faceam
Publicat Luni, 22 mai 2017
+Răspunde
Yakuza Maezawa
+1
Ptiu ! Ce seamana cu Mona Lisa ! ... Cam la fel "pictam" si eu pe la trei-patru ani, cind eram mort de beat la gradinita ! ... Nu e de mirare ca "artistul" a trecut in nemurire dupa ce si-a bagat prea tare in vena, probabil ca "capodopera" (pardon pentru cacofonie, dar cred ca merita !) a fost realizata in unul din aceste momente "euforice" !
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Nic
+3
Tenebrele mintii umane sunt de nestrabatut.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
19
-7
Astia care scriu pe aici , ar trebui sa-si tzina "tastatura" in domenii pentru care nu au sensibilitate, intelegere ... In rest, n-au dacat sa "puie Monta" cat vor muschii lor, ca doar la asta se pricep, nu?
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+3
Basquiat, asemenea celorlati doi (si altora) = imposturi. Si-n familia Picasso impostura descendentilor e monumentala, tipii si-au arogat, complice fiindu-le si Ministerul francez al Culturii, autoritatea în materie: sunt singurii care-i autentifica semnaturile. Ori, Picasso avea obiceiul de-a le oferi prietenilor sau cunostintelor, pentru servicii, câte o schita ori ulei, semnate. Semnaturi care trebuie ... autentificate si de mostenitori. Si-uite-asa se fac miliardele. ps las deoparte valoarea adevarata a majoritatii lucrarilor, pastise, ironii asupra propriei vieti, cu sotiile succesive ca modele, ori mazgaleli dupa Velazquez, de exemplu, fiindca si unul, si altul, au fost fascinati de lumea circului. @Mushu: abia acuma ti-am vazut comentariul, caruia, în parte, îi raspundeam (privindu-l pe Picasso). Van Gogh e diferit, omul era bolnav, e vorba de picturile unui bolnav (desi marea majoritate, în spitale, si creativi, mor si saraci, si necunoscuti. Numai ca Vincent, care-asa si semna, l-a avut pe frate-sau Theo -pe rol de descendentii Picasso de astazi. Plus miliardarii americani, care au falsificat complet piata de arta, orice kitch, dar cu relatii, trece de capodopera. Numai ca tot americanii i-au "descoperit", ca preturi, si pe Francesco di(d) Nome (Monsù Desiderio), si pe Vermeer. Amândoi, de data asta, geniali.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
ILeo
+4
Vorbeste japonezul miliardar despre entuziasm si recunostiinta pt. ca un artist tipic american, plin de droguri, angoase si cosmaruri a scos din subconstient,inconstient acele figuri-simboluri ce-l bantuiau...O fi vorba de rezonanta -sufleteasca -dintre japonez si Basquiat, dar asemenea simboluri bantuie indeobste sufletul omenesc si mai bine arunca peste suta d emilioane de dolari sau si mai bine ii dona victimelor drogurilor etc.etc. Colectionarii sunt smuciti unii din ei si nu se stie niciodata cum japonezul isi va strange sleahta sa se delecteze cu imaginea mortii, diavolului cu coarne -planand "victoriosi"-in pofida miliardelor pe care le are,le au ...intrebarea ar fi-mai ramane ceva de salvat din sufletul uman ? Aspiratia spre Arborele Vietii sa fie o vorba desearta ?...Nu cred...
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Mushu
+3
Da, in principiu impartasesc opiniile celorlalti comentatori insa ma gandesc : oare nu la fel au primit contemporanii "hidoseniile" lui Picasso sau Van Gogh...zic si eu fiindca intotdeauna oamenii sunt tentati sa judece in tiparele obisnuite. Daca nu am iesi din chenare, nu am fi diferiti si nu am progresa! Totusi, mi se pare imoral ca bani castigati in general de pe umerii a mii si chiar milioane de oameni sa imbogateasca o casta de semiinfractori care sunt acesti licitatori de arta...care supra evalueaza lucrarile unor nimeni, cum este de altfel si marele ghenie al nostru. De gustibus... Nu stiu de ce, poate fiindca sunt din aceasta parte a Lumii, de multe ori gandul ma duce la spalatorii de arta...intelegeti cred ce vreau sa spun!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Radu Humor
+9
Cea mai bună dovadă a decăderii umanităţii până la treapta de jos a instinctelor primare ! Poţi să stai şi-n cap, că tot nu vei vedea decât o aiureală ţâşnită dintr-o minte distrusă de droguri ! De parcă cei ce-o cumpără ar fi mai breji ! Cum să dai atâţia bani pe o hidoşenie ca asta, bună doar de speriat animalele sălbatice, că copiii fac infact pe loc ! Au început cu Picasso, Chagall şi alţi mâzgâlitori şi vor ajunge la capodopere pictate cu coorul, sau cu partea din faţă ! Nu că n-ar fi, am văzut chiar cum pictează ăştia, dar n-au ajuns încă la preţuri sărite de pe fix !
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
bi bi
+8
Oribil!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
cosmin
+6
Oribila..... Si un copil poate realiza asa ceva..... Eu mai mult de 100 lei nu as da pe el........
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Manole @ cosmin
+7
Poti safaci rost de una de pe ziduri CFR Triaj.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 15 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 30 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 17 ore şi 2 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 37 minute