Cum au ajuns gherilele și rebelii lumii să ajute industria petrolieră

Gherilele de stânga din Columbia, rebelii din Libia și militanții din Nigeria reușesc azi ceea ce marii producatori de petrol din lume nu o pot face, și anume să țină un excedent brut global de “doar” 1,5 milioane de barili pe zi menținând în felul acesta un preț mediu situat la 30-40 de dolari barilul.

Fără “contribuția” lor, producția mondială ar fi mult mai ridicată iar cotațiile țițeiului s-ar fi dus și mai mult în jos, de parcă actualele niveluri nu ar provoca multe dureri de cap marilor companii ale lumii.

În timp ce Arabia Saudită, Rusia și alți producători majori nu au putut conveni asupra unei înghețări a producției la începutul acestei luni, perturbări, precum atacuri armate, ce au loc la diverse conducte din câteva state producătoare din lume au dus la sistarea aprovizionării a 800.000 de barili de petrol pe zi, conform unei estimări a consultantului în industria energetică FGE. Pentru anumiți producători menținerea unui anumit nivel al livrărilor este aproape imposibilă din pricina acelor perturbări.

“Din cauza problemelor cu care se confruntă anumiți producători, excedentul de ofertă de pe piață este foarte îngust. Lumea a devenit extrem de predispusă la întreruperi ale aprovizionării în petrostatele vulnerabile”, a declarat analistul Ed Morse de la Citigroup Inc. Respectivele întreruperi au contribuit la obținerea unei creșteri substanțiale a prețurilor țițeiului din luna februarie, scrie Bloomberg.

Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie Nigeria, cel mai mare producător de țiței din Africa, cu o țintă stabilită de 1,7 milioane de barili pe zi. În prezent, țara se confruntă cu cea mai scăzută producție din 2009 încoace iar declinul acesta se datorează închiderii terminalului de export Forcados până în luna iulie din cauza unei scurgeri de țiței de pe instalația operată de Royal Dutch Shell Plc provocată de “cauze externe”. De asemenea, încărcăturile de la rampa de pe Brass River au fost perturbate de un incendiu la conducte. De la Brass River s-au făcut transporturi fluviale în medie de 128.000 de barili pe zi, adică 6% din totalul încărcăturilor din Nigeria, iar de la Forcados s-au furnizat 200.000 de barili pe zi.

O campanie a guvernului recent ales pentru a pune capăt corupției printr-un program de aministie pentru foștii rebeli, care a generat destulă nemulțumir, a dus la diminuarea atacurilor asupra obiectivelor energetice din zona bogată în petrol din delta Nigerului. Probleme similare au izbucnit în Libia, deținătorul celor mai mari rezerve de petrol din Africa. După alungarea lui Moammar Al Khaddafi în 2011, țara s-a “spart” în regiuni conduse de diverse structure militare care concurează pentru domeniile petroliere și pentru facilitățile aferente. Trei porturi sunt închise de mai bine de un an.

Libia a pompat aproximativ 1,6 milioane de barilo pe zi de țiței înainte de rebeliunea din 2011. Acum a ajuns să fie cel mai mic producător din OPEC, furnizând 330.000 de baril pe zi în luna martie, conform datelor Bloomberg. Spre comparație, Petrom, singurul producător român de țiței, scoate în jur de 175.000 de barili pe zi. Arabian Gulf Oil Co, o unitate a companiei naționale de petrol cunoscută sub numele de Agoco, a redus producția la 130.000 de barili pe zi, de la 230.000 de barili, din cauza lipsei de capacitate de stocare în portul Hariga, a declarat un oficial al companiei.

“Libia și Nigeria vor fi mereu imprevizibile. Nu le putem ignora, chiar dacă aceste perturbări, greve, sabotaje și explozii duc la întreruperi de funcționare. Ele trebuie luat în considerare în piață”, sus’ine John Driscoll, strategul șef de la JTD Energy Services Pte. Prețul petrolului Brent, de referință pentru mai mult de jumătate de țițeiul lumii, ilustrează, de asemenea, impactul întreruperilor. Marfa pentru livrare promptă a ajuns cu 34 de cenți pe baril mai scumpă decât transferurile ulterioare într-o structură de piață numită backwardation, care indică în mod normal o restrângere a aprovizionării.

Africa nu este singurul loc unde au loc aceste întreruperi. Atacurile gherilelor marxiste au perturbat livrările din Columbia. Producția a scăzut la 916000 de barili pe zi în luna martie, adică un declin de 8% față de nivelul din decembrie. Exporturile brute zilnice ale țării s-au diminuat cu 14%, ajungând la aproximativ 622.000 de barili în luna martie. Guvernul a purtat discuții de pace cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia, sau FARC, începând cu 2012, iar luna trecută a spus că va începe negocierile cu Armata de Eliberare Națională, sau ELN. Ambele grupuri luptă cu statul Columbian încă din anii ‘60. Există terenuri petroliere, conducte și instalații care sunt greu de protejat.

Dacă o conductă trece prin apropierea zonelor controlate de rebeli, atunci aceasta este o țintă ușoară pentru aceștia, susține Tushar Tarun Bansal, senior consultant la FGE din Singapore. Între timp, livrările din Irak au fost de asemenea afectate, iar câmpurile din Marea Nordului se pregătesc să se închidă pentru întreținere. În plus, anumite națiuni precum SUA și Venezuela au început să aplice o taxă pe foraj.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că supraabundența de petrol la nivel mondial se va reduce cu 87%, la 200.000 de barili pe zi, în a doua jumătate a anului 2016, la producția statelor non-OPEC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.