Cum au arătat primele șase luni de insolvență a RADET

Diminuarea pierderilor în rețea și a numărului de avarii, deblocarea conturilor pentru investiții, refacerea structurii organizatorice, sunt câteva din rezultatele primelor șase luni de la intrarea în insolvență a RADET, principalul furnizor de căldură și apă caldă în Bucureșțti. În primele două luni ale anului 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, RADET a înregistrat o scădere a pierderilor de energie termică cu 2,73 procente, de la 25,48% la 22,75%.
Asigurarea unui regim de funcționare cu temperaturi constante ale agentului termic, în condiții de temperaturi exterioare scăzute, a dus la scăderea numărului de avarii pe rețeaua termică primară și la asigurarea unui serviciu de calitate pentru cetățenii Municipiului București. În sezonul de încălzire 2016 — 2017, numărul avariilor la rețeaua primară a scăzut cu 23 față de perioada similară a sezonului de încălzire 2015 — 2016, fapt reflectat și de scăderea cu 35 de procente a numărului sesizărilor primite de la cetățeni privind calitatea serviciului, informează Regia Capitalei.

Regia a elaborat, în această perioadă, o nouă structură organizatorică pentru eficientizarea activității. A fost finalizată negocierea contractului colectiv de muncă cu sindicatul și refacerea regulamentului de organizare și funcționare a instituției și au fost implementate o serie de măsuri care au avut ca scop principal optimizarea costurilor și a activității. În această perioadă s-au realizat documentele strategice necesare dezvoltării proiectelor de infrastructură tehnică. Sunt în curs de finalizare studiul de fezabilitate, fiind deja terminată partea tehnică a acestuia, analiza cost — beneficiu, analiza de impact asupra mediului pentru proiecte de reabilitarea a aproximativ 500 de kilometri din rețeaua primară.

RADET își propune pentru anul 2017 cel mai amplu program de investiții din ultimii 27 de ani. Deblocarea conturilor, efect imediat al stării de insolvență, a creat oportunitatea dezvoltării unui plan de investiții, care are ca obiective principale modernizarea unui număr de 17 centrale termice, finalizarea dispeceratului SCADA pentru monitorizarea parametrilor sistemului de termoficare și controlul acestora de la distanță, în timp real, precum și realizarea unui număr de peste 100 de lucrări la rețeaua de termoficare.

Principala cauză pentru care sistemul centralizat de încălzire a ajuns în colaps în România, inclusiv în Bucureşti, este sistemul de reglementare ineficient. În ultimii ani nu s-a înțeles ce înseamnă cogenerarea de înaltă eficiență și de ce s-a continuat subvenționarea acestui sistem. La nivel național există un mecanism agreat de ANRE prin care o parte din costurile aferente zonei de producție de energie, zona de cogenerare, se descarcă pe MW-ul termic. În București, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul Elcen este 170 de lei. Însă peste tot MW-ul termic este mai ieftin decât cel electric.

Radet deţine 46 de centrale de cvartal, construite între 1955 şi 1982. Din 2000 şi până azi, mai mult de trei sferturi dintre acestea au fost reabilitate, iar restul, de un sfert, are nevoie de lucrări de reabilitare pentru că sunt dotate cu instalaţii învechite şi nesigure. Lungimea totală a reţelei de distribuţie aferentă centralelor de cvartal este de 193 km, din care 50 km depăşesc 25 ani, 45 km au vârsta între 10 şi 20 ani, iar restul a fost pus în funcţiune în ultimii 10 ani. Reţeaua de transport, construită între 1960 şi 1985, are o lungime de 935 km, din care doar 16% din aceasta a fost reabilitată. Lungimea totala a reţelei de distribuţie este de 2.972 km, din care doar 376 km au fost reabilitaţi.

În 2013, Guvernul a aprobat procesul de fuziune între Elcen şi Radet şi punerea noii societăţi în subordinea Primăriei Capitalei. Conform Bursa, fuziunea este istorie, întrucât primăria a constatat că preluarea Elcen îi aduce şi asumarea tuturor datoriilor societăţii către terţi (bănci şi furnizori de gaze), care se adaugă peste marile

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.