Cum cooperează Orange cu spionajul francez

Operatorul francez de telecomunicatii Orange S.A. a cooperat “indeaproape” cu serviciile franceze de informatii in operatiuni de colectare de informatii, se arata in ultimele documente secrete furnizate din Rusia de Edward Snowden, citate de Le Monde si The Guardian.

Totul este “de competenta celor autorizati sa gestioneze secrete din domeniul apararii in cadrul companiei si aceasta practica a fost perpetuata cel putin de treizeci de ani, de inginerii care au pendulat intre cele doua institutii”, se arata in aceste documente.

Potrivit Le Monde, nu numai cetatenii francezi sunt astfel urmariti, ci si cei din alte tari, acolo unde Oranfe are subsidiare. Aceste subsidiare si-au oferit serviciile statului francez in cadrul interventiilor militare din Mali si Republuica Centrafricana.

Practic, scrie Le Monde, Orange S.A., in care statul francez are o participatie de 27% este o componenta importanta in sistemul francez de supraveghere.

Documentele publicate de Snowden, fostul angajat contractual al NSA, ce a primit azil politic in Rusia lui Vladimir Putin, apartin agentiei britanice omoloage NSA-ului din SUA (British Government Communications Headquarters). Aceste documente arata ca Directoratul General pentru Securitate Externa (spionajul francez) a cooperat indeaproape cu “un operator francez de telecomunicatii”. Potrivit Le Monde, longevitatea caestei cooperari si modul de operarea lasa sa se inteleaga ca acest operator este France Telecom, devenita din 2012 Orange S.A.

Documentul britanic arata ca Franta are un avantaj importanta supra serviciilor straine de informatii tocmai datorita naturii colaborarii dintre stat si Orange S.A. Insa, arata serviciul britanic, spionajul francez nu numai ca are acces la datele clientilor companiei de telecomunicatii, ci face si schimb de asemenea date cu partenerii din alte state, in timp ce Orange S.A executa operatiuni criptografice cot la cot cu intelligence-ul francez.

Relatia dintre serviciile franceze si Orange S.A. este de o alta natura decat cea dintre NSA si gigantii internetului, in cadrul programului PRISM, scos la iveala tot de Snowden. Companiile de internet aveau relatii contractuale cu NSA, in timp ce Orange nu are o cooperarea formalizata cu DGSE. “Raportul intre France Telecom si DGSE este consubstantial.”

Informatiile legate de “consubstatialitatea” dintre operatorul francez si spionajul acesteui stat au fost furnizate de Snowde, din Rusia, la doar cateva zile dupa ce CEO-ul Orange, Stephane Richard sopunea ca aceasta companie doreste sa fie exemplara din punct de vedere al protectiei datelor clientilor.

Dupa aparitia informatiilor de mai sus, un purtator de cuvant al Orange a declarat ca “Asa cum este cazul tuturor operatorilor, Orange are relatii cu agentiile statului care sunt responsabile cu securitatea nationala si a francezilor. Aceste relatii sunt in acord cu legea si decurg sub supravegherea magistratilor.” Spionajul francez a refuzat insa sa faca orice precizare.

Legatura dintre DGSE si Orange se realizeaza printr-un numar redus de persoane care faceau parte din trei servicii. In primul rand se afla conducerea statiilor in care sosesc cablurile submarine de informatii ale France Telecom, acolo unde se colecteaza fluxul masiv de date. Urmeaza apoi o triere primara a acestor informatii, in functie de tara din care ele sosesc sau de regiune. Apoi totul este stocat si analizat in cadrul DGSE.

Russia Today, site-ul de informatii din tara care-l gazduieste pe Snowden, noteaza ca, in mod ironic, aceste informatii apar dupa ce, in decembrie 2013, Orange a amenintat ca va da in judecata statul american pentru ca a obtinut ilegal date din cablurile submarine pe care Orange le detine impreuna cu alte 15 companii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.