Cum devine un hotel poliţă de asigurare pe circuitul Ioan Morar – Ben Ben – Ioan Rus (II)

Arătam ieri cum Hotelul Meridian din Cluj Napoca a fost preluat de o firmă, RIA Meridian, care are ca acţionari alte două persoane juridice, Romproduct Serv şi Napocamin SRL, două firme apropiate fostului ministru de Interne Ioan Rus. Hotelul Meridian a fost cumpărat de cele două firme de la Ioan Morar, fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, membru de bază al PDL Cluj Napoca, personaj sub oblăduirea căruia a avut loc masacrarea codrilor Apusenilor, şi artizanul defrişărilor, creatorul reţelei de cotizaţii ale pădurarilor.

Una din cele două firme care au preluat hotelul, Romproduct Serv, îi are ca acţionari pe copiii fostului ministru de Interne Ioan Rus, Puşcaş Ioana şi Rus Ioan Alexandru, fiica (căsătorită Puşcaş), respectiv fiul lui Ioan Rus.

Cea de-a doua firmă, Napocamin, este şi ea legată ombilical de Ioan Rus, acţionari find Panpetrol Com SRL şi Bene Ioan. Bene Ioan este nimeni altul decât cel care deţine companiile Ben&Ben şi Panpetrol.

Ben Ben SA este una din cel mai controversate firme clujene. De-a lungul ultimilor ani, presa a scris că ar avea protecţie de la vârf înalt, fiind una dintre firmele apropiate de fostul ministru de Interne Ioan Rus. Cert este faptul că în prezent Ben Ben este în… insolvenţă. Potrivit bilanţului din 2011, Ben Ben SA avea pierderi de 18,1 milioane lei şi datorii de 73,1 milioane lei. La Panpetrol era administrator Dan Claudiu, societatea având ca acţionari pe Ben&Ben Company SRL şi Ben & Ben SA. Mai mult, acelaşi Dan Claudiu era acţionar la Ben & Ben SA alături de Bene Ioan. Iar Panpetrol a fost cumpărată de familia Bene de la Toşa Ioan. Caracatiţa Ben Ben este blindată dinspre Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj pe filiera directorului executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, Viorel Moldovan, DGFP Cluj, şeful Activităţii de Inspecţie Financiară, personaj care într-un timp record a reuşit să îşi înalţe o vilă de 325 mp pe Strada Cireşilor. Unde este vecin cu Dan Claudiu, fostul administrator din Panpetrol şi partenerul de afaceri al lui Bene. Iar Panpetrol a fost cumpărată de familia Bene de la Toşa Ioan, personaj care era administrator la o firmă, Vilanis, cumpărată ulterior de soţia lui Moldovan cu 230.000 euro deşi era pe pierdere. De asemena, Toşa Ioan l-a împrumutat anul trecut pe Viorel Moldovan cu suma de 48.000 de euro!

Viorel Moldovan, directorul executiv adjunct al DGFP, şef peste Activitatea de Inspecţie Financiară, la botezul fostului Împărat, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe

În Centrala Incidentelor de Plată, Ben Ben avea 7 file CEC neacoperite şi 1.590 de bilete la ordin neplătite, în sumă de 765.533,86 lei, respectiv 65,42 milioane lei! În mod normal, într-o ţară normală şi teoretic şi în România, o filă CEC neacoperită înseamnă dosar penal. De asemenea, în mod normal, într-o ţară normală şi teoretic şi în România, administraţia financiară ar trebui să se lupte pentru recuperarea creanţelor către bugetul de stat. Aţi auzit vreodată de un dosar penal pentru acţionarii sau administratorul Ben Ben?! Nu? Nici noi! Aţi auzit vreodată vreo declaraţie a ANAF sau a DGFP Cluj vizavi de tentativele şi demersurile de recuperare a creanţelor Ben Ben?! Nu? Nici noi!

Bene Ioan, partenerul de afaceri al copiilor lui Ioan Rus, deţine firma Napoca Construcţii, el preluând acţiunile de la Ion Ţiriac şi de la IT Transilvania Invest în 2011. Napoca Construcţii este condusă de fostul şef al PSD Cluj, inginerul Ştefan Dimitriu.

Ioan Rus a deţinut acţiuni, împreună cu Ion Ţiriac, la începutul anilor 2000, în Napoca Construcţii. Rus şi firmele sale nu mai apar în acţionariat, însă firma care deţinea aproape 54% din Construcţii Napoca, IT Transilvania Invest, îi are ca administratori, printre alţii, pe Viorica Hentz şi Dumitru Matiş. Cei doi sunt acţionari, alături de Ioan Rus, în firma de maşini Autosincron.

Ioan Rus, un personaj cu o gravitaţie mare. În jurul său se învârt banii Clujului

Iar Napoca Construcţii, parte în asocierea cu SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL, este firma care a obţinut contractul de realizare a pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri, de la Aeroportul Cluj Napoca. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro, prima etapă, realizarea pistei de 2.100 metri, presupunând costuri de 40 de milioane de euro.

Pista de 3.500 m de la Aeroportul Cluj, o investiţie de 80 de milioane de euro, realizată de o firmă apropiată lui Ioan Rus

Dacă ar fi să traducem precum traduc procurorii DNA convorbirile telefonice, am spune aşa: hotelul obţinut de Morar graţie şpăgii primite de la pădurar a fost cedat, ca viitoare poliţă de protecţie, către fostul ministru de Interne Ioan Rus, personaj-cheie al partidului de guvernământ. Dar noi nu suntem DNA, aşa că nu putem spune aşa ceva!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.