Cum este păgubit statul român de „băieţii deştepţi” din apicultură

În România există câteva asociaţii de apicultori care accesează fonduri europene declarând, în acte, un număr mai mare de stupid decât deţin în realitate şi în acest fel statul cu milioane de euro, susţine Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, citat de News.ro. În acest moment, apicultorii pot beneficia de finanţări europene prin Programul Naţional Apicol sau prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, în funcţie de efectivele de albine. Conform sursei amintite, prin Programul Naţional Apicol statul finanţează 50% din valoarea unui proiect, iar Comisia Europeană acoperă cealaltă jumătate. Banii vin prin asociaţiile de apicultori, pe bază de facturi, de documente, se cere pregătire profesională, stupii să fie înregistraţi şi autorizaţi sanitar-veterinar. „Problema este că interesul apicultorilor pentru Programul Naţional Apicol a scăzut, din cauza că şi aici au apărut ‘băieţi deştepţi’ şi învârt facturi. Înainte cereau 11.000 de apicultori astfel de fonduri, acum sunt numai 5.000”, a spus Fetea, pentru News.ro.

Fetea mai spune că sunt apicultori care iau şi stupii altora şi spun că au un anumit număr de familii de albine, însă a doua zi după control ei înapoiază stupii colegului de la care i-au împrumutat şi ridică banii. “Apreciez că peste 30% din suma alocată într-un an reprezintă pagubă, deci 2 din cele 7 milioane euro merg la ‘băieţii deştepţi'”, a spus Fetea. „Acest control are loc o singură dată, în septembrie, şi încă în mod aleatoriu, la numai 5% din cei care au luat fonduri, aşa spune legea. Nu au oameni suficienţi să facă aceste controale. Şi se duc în control tocmai acolo unde lucrurile sunt în regulă”, a mai declarat şeful ACA.

În ţară există, în afară de Asociaţia Crescătorilor de Albine, aproape 300 de alte asociaţii de apicultori.

ACA a solicitat ca banii alocaţi prin Programul Naţional Apicol să nu se mai acorde prin asociaţii, ci direct apicultorilor.

În 2013, România a notificat în Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016 un efectiv de 1,55 milioane de stupi, iar suma alocată a fost de 20 milioane euro pentru trei ani.

O altă problemă existentă în apicultura românească este aceea că pe piaţă se comercializează miere din China şi din America Latină însă produsul este prezentat ca fiind din producţie autohtonă. Având în vedere această realutate, un apicultor din judeţul Prahova, Traian Dobre, administratorul companiei Tremot Dobre şi Fiii, este decis să se implice în stoparea fenomenului, inclusiv prin intermediul unei solicitări adresate instituţiilor europene.

„În momentul de faţă există probleme foarte grave care au loc în domeniu. În acest sens, am realizat un document pe care l-am înaintat Băncii Naţionale, Ministerului Agriculturii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA, ANPC, precum şi
Agenţiei de Administrare Fiscală, în cadrul căruia îi informez despre ce se întâmplă, cerându-le şi un punct de vedere. Ulterior, intenţionez să trimit o solicitare asemănătoare şi la Direcţia pentru Sănătate, Siguranţă Alimentară şi FEEDM, din cadrul Comisiei Europene. Punctele pe care le solicit sunt următoarele: În primul rând, să se stopeze cu importul de miere fără origine corect declarată şi în special a produselor apicole care din preţ se demonstrează că importul se face cu încălcarea celor mai elementare norme. Apoi, cer interzicerea din piaţă a celor care valorifica produse falsificate sau cu declararea unor calităţi neconforme cu normele interne şi europene. De asemenea, este necesară şi o reglementare a prezentării produselor apicole”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Traian Dobre.

Apicultorul a realizat analize la circa 19 sortimente de miere pe care le regăsim în magazine iar rezultatele arată că o parte din mierea comercializată este fie falsificată, fie industrială, fie vândută sub un sortiment incorect.
„Cele 19 probe sunt de la 6 firme de procesare din România. Există şi miere de calitate, dar din păcate regăsim şi multă miere care în mod normal nu ar fi trebuit să se regăsească la raft. Analizele le-am făcut din banii mei, am cheltuit circa 4.000 de euro cu această investigaţie de piaţă. Din cauza mierii neconforme, amestecată cu cea bună şi vândută apoi în Uniunea Europeană a făcut că preţul mierii să scadă în ultima perioada. De asemenea, şi interesul consumatorilor pentru mierea românească bună a scăzut”, a mai declarat Dobre pentru StiriAgricole.ro.

Anul trecut s-au importat în primele 10 luni 2.500 tone de miere, majoritatea din China şi Ucraina, direct sau prin intermediari.

În 2015, producţia de miere a României s-a situat la 18.000 de tone, cu circa 30% mai puţin decât cea înregistrată în 2014, principalele cauze ale acestei diminuări fiind mortalitatile şi depopulările numeroase în cadrul familiilor de albine, precum şi efectele schimbărilor climatice. Mai mult decât atât, exportul de miere din 2015 a fost unul mai slab decât în alţi ani, în general din cauza existenţei unui surplus pe piaţă Uniunii Europene, dar şi din cauza nerespectării tehnologiilor de creştere de către unii apicultori, scrie StiriAgricole.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.